понеделник, 30 юни 2014 г.

Хрупкави пилешки филенца със сусам



Тези филенца  се харесват на всички, особено на децата.Сервирам ги за предястие или мезе. Много добре вървят  с кетчуп или друг гъст сос.
Рецептата е от менюто на един възрастен готвач от нашия ресторант, който ги наричаше "рибки" защото са хрупкави като малки пържени рибки.
Продукти
за 4 порции

  • 1 филе "пеперуда" без кост -350 г
  • лимонов сок 1/2 лимон
  • черен пипер
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. масло
  • 2 с.л. брашно
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. суха мащерка
  • 2 с.л. сусам

 Приготвяне

  • Филенцата се режат на тънки лентички и се поръсват с лимонов сок и черен пипер.Оставят се настрана за 30 минути.
  • В чиния се смесват брашното, черен пипер, мащерката, червен пипер, сусама и малко сол.
  • Мазнината се загрява на умерено силен огън, филенцата се овалват в брашняната смес и се пържат от двете страни по 1 минута.Общо не повече от 3 минути.
  • Изваждат се върху домакинска хартия за да се отцеди мазнината.
  • Преди сервиране се поръсват с нарязан на дребно чесън и с лимонов сок.
  • Сервират се с кетчуп или друг сос.



петък, 27 юни 2014 г.

Малки триъгълни банички



Не е нищо особено, но го отбелязвам, за начинещи кулинари и идея за  тези, които търсят нещо за закуска.За мен тези банички са мил спомен от времето, когато децата бяха малки.Правеха се със "софиийски" кори и много ги обичахме.Малките банички са хрупкави, когато са препечени.
Ако ги обичате по-меки може да добавите 1 с.л. кисело мляко в плънката.
Продукти 

за 2 порции

  • 4 бр.кори тънки за баница(по 25-30 г)
  • 1 яйце
  • 50 г сирене
  • 50 г масло

 Приготвяне

  • Кората се маже с разтопеното масло и се сгъва на 4.
  • Отново се намазва и се слага от плънката (разбитото яйце и натрошеното сирене).
  • Прегъва се на триъгълник и се слага в намаслена тавичка.
  • Отгоре се намазва с разтопено масло.
  • Пече се на 180 С за около 12 минути.



четвъртък, 26 юни 2014 г.

Черешово тирамису




След всички варианти на тирамису, които съм представяла -

още една сезонна рецепта - Черешово тирамису.Сладкишът е класически, а черешите, добавени в крема обогатяват вкуса и подсилват аромата.Препоръчвам ви този вариант!
Прибавих желатин към крема защото черешите увеличават течностите, а не исках разкашкани бишкоти.
Продукти 
за  правоъгълна форма 28/15 см или за кръгла с диаметър 22-24 см
10 порции
200 г бишкоти "савоярди"
300 г череши, почистени от костилките
2 с.л. захар
1/2 ч.л. канела
1 с.л. коняк
4 жълтъка
2 белтъка
130 г захар
100 мл Порто(друго подсилено сладко вино)
15 г желатин
200 г маскарпоне
200 г заквасена сметана
за напояване
250 мл силно кафе
70 мл Порто

 Приготвяне

  • Черешите се посипват със захарта, канелата и коняка и се оставят настрани.
  • Приготвя се сместа за напояване и се оставя да изстива.
  • Бишкотите се подреждат на дъното на формата и се заделят още толкова за следващия пласт.
  • Жълтъците се разбиват в метален или стъклен съд със захарта до пухкавост.
  • Прибавя се виното  и съдът се поставя на водна баня.Разбива се докато започне да се сгъстява.Отнема около 10 минути.
  • Желатинът се накисва в малко студена вода и се прибавя в топлата смес. Разбърква се доразтварянето му.Оставя се да изстива като се разбърква от време на време.
  • Черешите се смилат в блендер до получаване на гладко пюре и се прибавят към крема.
  • Маскарпонето се разбива леко и се примесва с яйчния крем.
  • Следва сметаната, която също се разбива предварително до пухкавост.
  • Накрая се прибавят, с много внимателно разбъркване,  разбитите на сняг белтъци.
  • Бишкотите се напояват с помощта на четка.
  • Върху тях се изсипва половината крем, подреждат се останалите бишкоти, пак се намазват много добре с кафето и се залива с остатъка от крема.
  • Отгоре се настъргва шоколад.
  • Съхранява се в хладилник, консумира се на следващия ден.




вторник, 17 юни 2014 г.

Класическо тирамису




Много популярен десерт с безброй рецепти.Приготвянето му е сравнително лесно при използването на готови бишкоти, няма печене, желиране.Аз самата съм публикувала за
Портокалово тирамису в чаша

Шоколадово тирамису

Кокосово тирамису

Този път се постарах да направя класическия вариант на тирамису, и не съжалявам! Вкусът и ароматът са наистина запомнящи се! Истинска наслада за всички сетива - лек и много приятен сладкиш.Оформих го като кръгла торта с помощта на алуминиево фолио.Прибавянето на белтъците към класическия крем  Сабайон прави крема по-лек и въздушен.



Ако искате истинско тирамису не жалете Кафето, Марсалата, Маскарпонето !

Аз нямах Марсала , но успешно замених с Порто.Ако нямате специално подсилено подсладено вино, може да използвате което и да е ароматно вино и да добавите 50 мл ликьор.

Само няколко думи за виното Марсала . То е   италианско ликьорно (подсилено) вино,   произведено в околностите на градовете Марсала и Трапани, на остров Сицилия, Италия.
Ликьорните сладки десертни вина се приготвят както обикновено вино(подбрани сортове) с добавка на силен алкохол (70 градусов винен спирт).Обикновено носят наименованието на района, от който произхождат.
Най-популярното вино от този тип е може би Порто от района на град Порто в Португалия. Когато англичаните открили хубавите португалски вина, започнали да ги превозват до Англия. Но дългият път по море не се отразявал добре на напитката и тогава започнали да добавят към виното силен алкохол с цел запазване.Алкохолът убива винените дрожди и с това ферментацията спира. Получила се прекрасната напитка, известна като "шери", която се консумирала с удоволствие и от достолепните английски дами и с не по-малка охота от господата като диджестив с пура след вечерята.
Други популярни вина от този тип са Мадейра,  Херес(Испания), Малага, Командария(Кипър).  

Ето и рецептата за класическо тирамису, по която приготвих тази торта.
Продукти 
за кръгла форма с диаметър 28 см
16 порции
300 г бишкоти савоярди
за напояване
150 мл вода
2 с.л. инстантно ароматно кафе
или 150 мл силно еспресо
150 мл силно ароматно вино(Порто)
50 мл ром с аромат на кафе
крем
7 жълтъка от яйца L
120 мл силно ароматно вино(Порто)
150 г захар
500 г маскарпоне
200 мл животинска сметана
3 белтъка
2-3 с.л. какао за поръсване
 Приготвяне


  • Най-напред се приготвя силно кафе, което се смесва с алкохола и се оставя да изстива.


  • Бишкотите се подреждат на дъното на формата и се заделят още толкова за следващия пласт.На снимката се вижда пръстена, направен от сгънато алуминиево фолио, защипан с кламер или щипка.
  • Жълтъците се разбиват в метален съд със захарта до пухкавост.
  • Прибавя се виното(по възможност бяло, но става и с червено) и съдът се поставя на водна баня.Разбива се докато започне да се сгъстява.Отнема около 10 минути.Това е най-трудната част, вече сме почти готови! Махаме съда от водната баня и го поставяме в студена вода, като продължаваме разбъркването.
  • Маскарпонето се разбива леко и се примесва с яйчния крем.
  • Следва сметаната, която също се разбива предварително до пухкавост.(Тук има обяснение какво се прави , ако се пресече :)
  • Накрая се прибавят с много внимателно разбъркване разбитите на сняг белтъци.
  • Бишкотите се напояват с помощта на четка.
  • Върху тях се изсипва половината крем, подреждат се останалите бишкоти, пак се намазват много добре с кафето и се залива с остатъка от крема.
  • Отгоре се поръсва с какао.
  • Съхранява се в хладилник, консумира се на следващия ден.
            Подсилени ликьорни вина