четвъртък, 26 юни 2014 г.

Черешово тирамису




След всички варианти на тирамису, които съм представяла -

още една сезонна рецепта - Черешово тирамису.Сладкишът е класически, а черешите, добавени в крема обогатяват вкуса и подсилват аромата.Препоръчвам ви този вариант!
Прибавих желатин към крема защото черешите увеличават течностите, а не исках разкашкани бишкоти.
Продукти 
за  правоъгълна форма 28/15 см или за кръгла с диаметър 22-24 см
10 порции
200 г бишкоти "савоярди"
300 г череши, почистени от костилките
2 с.л. захар
1/2 ч.л. канела
1 с.л. коняк
4 жълтъка
2 белтъка
130 г захар
100 мл Порто(друго подсилено сладко вино)
15 г желатин
200 г маскарпоне
200 г заквасена сметана
за напояване
250 мл силно кафе
70 мл Порто

 Приготвяне

  • Черешите се посипват със захарта, канелата и коняка и се оставят настрани.
  • Приготвя се сместа за напояване и се оставя да изстива.
  • Бишкотите се подреждат на дъното на формата и се заделят още толкова за следващия пласт.
  • Жълтъците се разбиват в метален или стъклен съд със захарта до пухкавост.
  • Прибавя се виното  и съдът се поставя на водна баня.Разбива се докато започне да се сгъстява.Отнема около 10 минути.
  • Желатинът се накисва в малко студена вода и се прибавя в топлата смес. Разбърква се доразтварянето му.Оставя се да изстива като се разбърква от време на време.
  • Черешите се смилат в блендер до получаване на гладко пюре и се прибавят към крема.
  • Маскарпонето се разбива леко и се примесва с яйчния крем.
  • Следва сметаната, която също се разбива предварително до пухкавост.
  • Накрая се прибавят, с много внимателно разбъркване,  разбитите на сняг белтъци.
  • Бишкотите се напояват с помощта на четка.
  • Върху тях се изсипва половината крем, подреждат се останалите бишкоти, пак се намазват много добре с кафето и се залива с остатъка от крема.
  • Отгоре се настъргва шоколад.
  • Съхранява се в хладилник, консумира се на следващия ден.




3 коментара:

  1. Прекрасно е, Соня!
    С любимите ми плодове :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Оригинално......!Поздрави,Сонче:)!

    ОтговорИзтриване
  3. Колекцията ти на тема тирамису е направо впечатляваща, Соня -
    ново и чудесно допълнение - с череши! Страхотно!
    Благодаря за чудесните идеи, сърдечни поздрави и хубаво лято.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.