вторник, 17 юни 2014 г.

Класическо тирамису




Много популярен десерт с безброй рецепти.Приготвянето му е сравнително лесно при използването на готови бишкоти, няма печене, желиране.Аз самата съм публикувала за
Портокалово тирамису в чаша

Шоколадово тирамису

Кокосово тирамису

Този път се постарах да направя класическия вариант на тирамису, и не съжалявам! Вкусът и ароматът са наистина запомнящи се! Истинска наслада за всички сетива - лек и много приятен сладкиш.Оформих го като кръгла торта с помощта на алуминиево фолио.Прибавянето на белтъците към класическия крем  Сабайон прави крема по-лек и въздушен.



Ако искате истинско тирамису не жалете Кафето, Марсалата, Маскарпонето !

Аз нямах Марсала , но успешно замених с Порто.Ако нямате специално подсилено подсладено вино, може да използвате което и да е ароматно вино и да добавите 50 мл ликьор.

Само няколко думи за виното Марсала . То е   италианско ликьорно (подсилено) вино,   произведено в околностите на градовете Марсала и Трапани, на остров Сицилия, Италия.
Ликьорните сладки десертни вина се приготвят както обикновено вино(подбрани сортове) с добавка на силен алкохол (70 градусов винен спирт).Обикновено носят наименованието на района, от който произхождат.
Най-популярното вино от този тип е може би Порто от района на град Порто в Португалия. Когато англичаните открили хубавите португалски вина, започнали да ги превозват до Англия. Но дългият път по море не се отразявал добре на напитката и тогава започнали да добавят към виното силен алкохол с цел запазване.Алкохолът убива винените дрожди и с това ферментацията спира. Получила се прекрасната напитка, известна като "шери", която се консумирала с удоволствие и от достолепните английски дами и с не по-малка охота от господата като диджестив с пура след вечерята.
Други популярни вина от този тип са Мадейра,  Херес(Испания), Малага, Командария(Кипър).  

Ето и рецептата за класическо тирамису, по която приготвих тази торта.
Продукти 
за кръгла форма с диаметър 28 см
16 порции
300 г бишкоти савоярди
за напояване
150 мл вода
2 с.л. инстантно ароматно кафе
или 150 мл силно еспресо
150 мл силно ароматно вино(Порто)
50 мл ром с аромат на кафе
крем
7 жълтъка от яйца L
120 мл силно ароматно вино(Порто)
150 г захар
500 г маскарпоне
200 мл животинска сметана
3 белтъка
2-3 с.л. какао за поръсване
 Приготвяне


  • Най-напред се приготвя силно кафе, което се смесва с алкохола и се оставя да изстива.


  • Бишкотите се подреждат на дъното на формата и се заделят още толкова за следващия пласт.На снимката се вижда пръстена, направен от сгънато алуминиево фолио, защипан с кламер или щипка.
  • Жълтъците се разбиват в метален съд със захарта до пухкавост.
  • Прибавя се виното(по възможност бяло, но става и с червено) и съдът се поставя на водна баня.Разбива се докато започне да се сгъстява.Отнема около 10 минути.Това е най-трудната част, вече сме почти готови! Махаме съда от водната баня и го поставяме в студена вода, като продължаваме разбъркването.
  • Маскарпонето се разбива леко и се примесва с яйчния крем.
  • Следва сметаната, която също се разбива предварително до пухкавост.(Тук има обяснение какво се прави , ако се пресече :)
  • Накрая се прибавят с много внимателно разбъркване разбитите на сняг белтъци.
  • Бишкотите се напояват с помощта на четка.
  • Върху тях се изсипва половината крем, подреждат се останалите бишкоти, пак се намазват много добре с кафето и се залива с остатъка от крема.
  • Отгоре се поръсва с какао.
  • Съхранява се в хладилник, консумира се на следващия ден.
            Подсилени ликьорни вина
 


9 коментара:

  1. Хареса ми рецептата, Сонче! Кремът звучи страхотно! Толкова е популярен, а толкова разновидности има този сладкиш, че вече не знам кой е класически и кой не, но този определено записвам за проба. Поздрави и хубава ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Соня, Сабайон е един прекрасен крем, който намалява много,
    докато го опитвам :)
    И съм сигурна, че добавянето на белтъците, го прави по-ефирен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен е десерта,Соня,и добре завърнала се!Пожелавам щастливо лято!

    ОтговорИзтриване
  4. Оригиналното си е оригинално , дори и да правим някои промени винаги се връщаме към класиката . Изглежда страхотно !!!
    Прегръгки Иви :)

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте,
    бихте ли ми обяснили по-подробно как точно побирате бишкотите в кръгла форма, защото смятам да го приготвя за един повод на работа.

    Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Подреждам бишкотите една до друга, но не радиално.Запълвам празнините с отрязани. Тук опитах да направя схема, защото снимка не открих в момента :). Дано да е ясно! Поздрави!
      https://plus.google.com/115436836261232928961/posts/SfcCQwLSWPs

      Изтриване
    2. Благодаря много! А фолиото за какво е го ползвате?

      Изтриване
    3. Отговарям със закъснение, но може да е полезно за някой! Фолиото е ако нямате форма с пръстен, за да се запази формата на сладкиша!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.