сряда, 29 януари 2014 г.

Предястие "топчета от сирена"




Идеята за тези топчета е от предаване на 24 кitchen - рецептите на Лорейн. При нея бяха наречени трюфели , но на мен нещо не ми се обръща езика да ги нарека така. Може да се приготвят от комбинация на всякакви млечни продукти - сирене, извара, крем сирене, синьо исрене...и подправки по избор.Чудесни са за предястие  или мезе за вино или бира.
Продукти
за около 12-15 броя

  • 100 г краве бяло саламурено сирене
  • 100 г козе сирене
  • 100 г крема сирене
  • 1/4 ч.л. чесън на прах
  • черен пипер

за овалване

  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. вода
  • микс от семена (сусам, мак, слънчоглед или счукани ядки.)
  • зелен лук нарязан на дребно

 Приготвяне

  • всички сирена се надробяват и  смесват(ако е необходимо се пасират с пасатор)
  • оформят се топчета, които се потапят в разтворения във водата мед(леко се затопля) и след това се овалват в лук или семена

А ето и предложението на Йоли от същия канал - топчета от сирена с грозде.Просто се поставя едно зрънце грозде без семки вътре в сиренцето.


Червеното е оваляно в червен пипер, ефектно, но не беше много вкусно, според мен .

вторник, 28 януари 2014 г.

Торта шоколадово-портокалов мус




Тортата беше представена при гостуването ми  в блога "Слънце и слънчоглед".
Много  нежна,   с наситен портокалов аромат.Шоколадовият мус е лек, без добавки на масло.Притеснявах се, че няма да стегне, но се получи много добре!



Основата е от белтъци и орехи, отново с портокалов аромат, което прави цялата торта много въздушна, лека  и нискокалорична!
Продукти
за форма с диаметър 22 см
10-12 порции
блат

  • 3 белтъка
  • няколко капки портокалов сок
  • 50 г захар
  • 1 жълтък
  • 1 с.л. олио
  • ванилия
  • настъргана кора на половин портокал
  • щипка сол
  • 30 г брашно - 3 с.л.
  • 10 г какао - 1 с.л.
  • 50 г смлени орехи - 5 с.л.

шоколадов мус

  • 3 жълтъка
  • 1 яйце
  • 60 г захар
  • портокалова редукция от 100 мл портокалов сок и 1 с,л коняк*
  • настъргана портокалова кора на 1/2 портокал
  • ванилия
  • 160 г шоколад 52 % какао
  • 250 мл течна животинска сметана - мин. 30 % масленост
  • 1 с.л. пудра захар

Калории общо 3000 Kkal
 за 1 порция 250 Ккал

 Приготвяне

*портокалова редукция - 100 мл портокалов сок се завира с 1 с.л. коняк и се вари на слаб огън до редуциране до 50 мл

блат
Белтъците се разбиват с няколко капри портокалов сок до твърда пяна.
Прибавя се захарта, постепенно и разбиването продължава до пълното й усвояване.
Жълтъка се разбива с вилица заедно с олиото и се изсипва при белтъците.
Разбива се до еднородна смес.
В купа се смесват смлените орехи, брашното, какаото , солта, портокаловата кора и ванилията.
Белтъчната маса се добавя на части към сухата смес като се бърка с шпатула.
Изсипва се в застлана с домакинска хартия и намаслена форма.
Пече се на 175 С в предварително загряна фурна до златисто - около 30 минути.
Изчаква се да изстине и се изважда от формата.
крем
Жълтъците и цялото яйце се разбиват със захарта на водна баня за около 8 -10 минути, докато сместа започне да се сгъстява.Прибавя се портокаловата редукция, кората и ванилията.
Отдръпва се от огъня и се добавя начупения шоколад, бърка се до пълното му разтваряне, ако е необходимо се загрява на водната баня отново.
Сметаната(студена от хладилника) се разбива заедно с пудрата захар с помощта на миксер до твърда пяна.(внимава се да не се пресече, ако се бие твърде дълго).
Много внимателно,  лъжица по лъжица , сметаната се смесва с шоколада.
Блата се поставя върху тортена чиния и се стяга с ринг.
Шоколадовия мус се изсипва отгоре и се заглажда.
Оставя се покрита в хладилника за няколко часа.
Тортата  се украсява с карамелизирани портокалови резенчета**  и тъмен шоколад*** или по избор.

**Карамелизирани портокалови резенчета - в съд с незалепващо покритие се загрява, на ниска степен на котлона, 1 кафена чаша захар с 2-3 с.л. вода до получаване на светъл карамел.Портокала се реже на тънки резени и с помощта на шипка всяко резенче се потапя в карамела.Изважда се и се подреждат върху хартия за печене.
***Фигурки от шоколад - 50 г шоколад се начупва в 1-2 с.л. сметана, загрява се на микровълновата за 30 сек и се разбърква до пълното разтваряне на шоколада.Прехвърля се в пош или в кесия, на която се прави много малка дупчица. Фигурките се рисуват върху хартия за печене, (може да се нарисуват предварително върху хартията) оставят се да изсъхнат и се слагат върху тортата преди сервиране. Аз не с есправям много с рисуването, но идеята е лесно изпълнима :).Другата украса на тази торта са шоколадови трюфели по края и кокосови стърготини отстрани.


*портокаловата редукция и карамелизираните корички са  по Йоли

неделя, 26 януари 2014 г.

Цветни Френски макарони



След първите ми френски макарони няколко пъти правя , но не съм публикувала.
 Рецептата е същата, само дето сега са цветни макарони и кремчето е друго.

Френските макарони представляват малки изящни сладки, чиито основни съставки са фино смлени бадеми (бадемово брашно), белтъци и пудра захар. Вкусът им е неустоим – хрупкава лека коричка, под която се крие мека вътрешност, с леко дъвчаща текстура, наситен бадемов аромат и нежен крем.




Продукти
за около 20 бр

  • 90 г "стари" белтъци
  • 115 г бадемово брашно
  • 140 г пудра захар
  • 70 г кристална захар

за слепване

  • 100 мл неподсладена животинска сметана
  • желе от вишни





Приготвяне

  • Белтъците трябва да са стари, престояли 2 дни в затворен съд в хладилника, но със стайна температура.
  • Бадемовото брашно се приготвя от белени бадеми, смлени във блендера  заедно със пудрата захар, като задължително се пресява 2-3 пъти за да не останат едри частици.
  • Най-напред се разбиват белтъците на сняг.
  • Прибавя се постепенно кристалната захар и се разбива до твърда смес.
  • На следващия етап се добавя  бадемовото брашно, с помощта на шпатула, на части, внимателно, като се бърка отдолу нагоре до получаване на еднородна гладка лъскава смес .
  • Разделя се на части и се оцветява .Аз използвах бои на прах и добавих само няколко прашинки.
  • Получената смес се поставя в пош и се шприцоват малки кръгчета върху застлана с хартия тава.
  • Поша се държи вертикално.*
  • Оставят се за 30 минути във фурната с включен вентилатор или на стайна температура за да изпръхнат, образуват отгоре коричка.
  • Пекат се на 130 с с вентилатор за около 15 минути.
  • Отделят се от хартията и се слепват с приготвения крем.
  • Прибират се за 24 часа в затворена кутия в хладилника, там омекват.
  • крем
  • Сметаната се разбива а пухкав крем и към нея се добавя от желето(сладко) като внимателно с е разбърква.
  • Може да се слепят и само със сладко.



*Тук, по всички закони на гадостта, моят пош се пукна и не ме питайте как съм довършвала...Явно, когато най-много се стараеш нещата се развалят!
Прехвърлях в кисенце, импровизирах,  мърлях с лъжицата ...но изпекох сладките !  Та затова не са перфектно гладки, но пък си имат големи "полички"


събота, 25 януари 2014 г.

Бързи банички рулца от бутер тесто с различни плънки



Обичам да работя с бутер тесто, всичко става много вкусно, а е и бързо и лесно.Предлагам ви банички, оформени като рулца с ореховa плънка и пълнеж от спанак и сирене.

Продукти 
за около 24 броя малки банички

  • 275 г готово бутер тесто
  • орехова плънка
  • 1 белтък
  • 2 с.л. захар
  • щипка канела
  • 50 г смлени орехи
спаначна плънка
  • шепа пресен спанак
  • масло колкото малък орех
  • 50 г сирене

Приготвяне

за ореховата плънка

  • Белтъка се разбива с вилица, прибавя се захарта, разбива се отново и се примесват канелата и орехите.
  • Алтернативно  орехите може да се смесят с някакво много гъсто сладко(конфитюр от сини сливи).

за спаначна плънка

  • Спанака се реже на дребно и се поставя заедно с маслото в купа.Купата се загрява в микровълновата печка, за 1-2 минути, като от време на време се разбърква.Изважда се и се прибавя сиренето.Оставя се да се охлади.
  • Тестото се разстила, разделя се на 2 и всяка половина се намазва с избраната плънка.
  • Завива се на стегнато руло, което се реже на охлювчета с дебелина 1 пръст. 
  • Охлювчетата се подреждат върху хартия за печене с разреза нагоре.Намазват се  с малко от белтъка.
  • Пече се  в предварително загряна на 200 С фурна с вентилатор за около 8-10 минути.



сряда, 22 януари 2014 г.

Бостънски крем пай (Boston Cream Pie ) 2 - със сладко от смокини


Това е втората рецепта за този невероятно вкусен сладкиш, която ви предлагам в този блог.
Първата може да намерите тук.
И блатовете  и кремът са променени.Особено кремът, сега е със сметана, така ми хареса повече.

Продукти
за форма с диаметър 20 см
блатове
  • 3 яйца +2 жълтъка
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. брашно
  • щипка сол
  • 1 п. бакпулвер
  • 60 г масло
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 есенция ванилия
  • 1/2 есенция ром
крем
  • 350 мл прясно мляко
  • 2 яйца+ 1 жълтък
  • 120 г захар(1/2 ч.ч)
  • 40 г нишесте, царевично
  • 1 есенция ванилия
  • 1/2 есенция ром
  • 50 г масло
  • 200 мл течна животинска сметана 30% масленост

заливка
  • 100 мл сметана
  • 150 г шоколад 52 % какао
допълнително
  • 1 бурканче сладко от зрели смокини (200г)
 Приготвяне
блатове



  •    яйцата и жълтъка се разбиват със захарта до побеляване
  •    маслото и млякото се загряват леко, колкото да се разтопи мазнината
  •   изсипва се към яйцата и се разбърква
  •   добавят се ароматите
  •   брашното се пресява и се смесва с бакпулвера и солата
  •    прибавя се към яйчната смес
  •    тавичката се застила с хартия за печене, която се намазва с масло
  • пече се в предварително загрята на 175 С фурна за около 35 минути, до суха клечка
  • изважда се, изчаква се 10 тина минути и се освобождава от формата
  • блата се оставя да изстине и след това се разрязва хоризонтално на 2 части с голям назъбен нож
крем

  • млякото се загрява на слаб огън до кипене
  • яйцата и жълтъка се разбиват с помощта на тел със захарта и нишестето
  • изсипва се при млякото и се бърка докато започне да се сгъстява, около 5-6 минути
  • прибавят се есенциите и маслото и се оставя да изстива крема, покрит с домакинско фолио
  • сметаната се разбива на гъст крем и се примесва с изстиналия яйчен крем(трябва да се получи доста гъст и лепкав крем)
сглобяване



  • единият блат се поставя на дъното на тортена чиния и се намазва със сиропа от сладкото
  • отгоре се нареждат нарязаните плодове от сладкото
  • залива се с крема(целия)
  • отгоре се поставя другия блат
  • сметаната се загрява в МВ за 30 сек и се добавя начупения шоколад
  • бърка се до пълното му разтваряне, получава се гладка лъскава смес
  • изсипва се върху сладкиша, на струйка в средата и се оставя да се разтече надолу
  • отстрани се украсява по желание с филирани бадеми



 Накрая ви насочвам към публикация, в която има малко снимки от град Бостън!

понеделник, 20 януари 2014 г.

Пилешко филе в бутер тесто -"Уелингтън"


Ястието е популярно с телешко месо, но аз го видях при Джейми Оливър с пуешко и реших да пробвам с пилешко. За историята на този известен английски деликатес може да прочетете тук.
Телешко Уелингтън е традиционна англиийска рецепта за приготвяне на телешко филе. Покрива се с пастет и специална паста от сотирани гъби, два вида лук и билки. След това всичко се завива грижливо в бутер тесто и се пече.

Продукти
за 2 порции

  • 200 г бутер тесто
  • 1 пилешко филе "пепруда "(300-400г)
  • 2 с.л. гъсто боровинково сладко
  • 3-4 резена пушен бекон
  • 150 г гъби
  • 1 с.л. масло
  • стръкче розмарин
  • 50 мл гъбен бульон(топла вода)

 Приготвяне
  • Пилешкото филе се разрязва с нож и се изтънява. Начуква се  леко  през фолио и се разстила,
  • поръсва се с черен пипер, зехтин и малко мащерка .
  • Боровинковото сладко се намазва върху цялото месо  и внимателно се завива на руло.
  • Пилешкото руло се поръсва със зехтин, поставя се в намазана с масло тавичка и се пече на 200 С за около 15-20 минути
  • Пушения бекон се запържва леко в тиган  и се изважда.
  • В същата мазнина се слага розмарина, само за 30 сек., добавя се масло, след това  нарязаните гъби и бульона и се готви до омекване на гъбите.
  • Овкусява се  със сол и черен пипер,
  • изчаква се гъбите да се охладят и се смилат с блендер или се пасират с пасатор .
  • Масленото тесто се разстила върху хартия за печене и се изтънява с точилка.
  • Разрязва се на 2 части,
  • едната част от тестото се намазва с част от гъбения пастет според големината на пилешкото руло.
  • Изпеченото руло се поставя върху гъбения пастет и се покрива и отгоре с пастет сн.1
  • Следва запържения бекон, пилешкото се увива в него.
  • Накрая всичко се покрива с втората част от тестото, притиска се отстрани за да се залепи сн.2
  • Трябва да има свободно тесто около 1,5 см отстрани за да се оформи нещо като борд.
  • Намазва се с разбит жълтък и се пече на 180 С за около 50-60 минути
След като изстине малко, се разрязва и се сервира със сос.



неделя, 19 януари 2014 г.

Свински ребра и питка "Соня" - на гости ми е Зиче, майсторка на тестото



 Имам удоволствието да ви представя един невероятен кулинар - Здравчето ( Зиче) от блога Черпак с мерак! Едва ли ще намерите по-пъстър и богат с рецепти блог! А за питки и погачи на никой не се дава, най-разнообразни теста и начини на оформяне.
Благодаря на Здравка, че уважи моята покана и ме дари и със "специална" питка, наречена на мое име.Пък не е забравила, че обичам и месце :)

За Сончето какво да ви кажа, тя е един много уважаван от мен блогър . От нея могат да се научат много тънкости и вкусни гозби.Така хубаво и красиво поднася всичко направено ,че човек се залепя за монитора.Също така и написаните рецепти са много изпипани и бързо възприемчиви. Блогът и така бързо стартира напоследък ,че искрено и се радвам на голямата гледаемост и много почитатели. Сърдечно и благодаря за жеста и поканата да гостувам в невероятният и блог който и аз харесвам много! Удоволствието беше мое! Ще бъде чест за мен да върне визитата и в моя блог когато пожелае!
Получих поканата да гостувам на "Моето сладко хоби " http://mysweethobby.blogspot.com/ в точното време и точният час , дето се вика.   Защо ли ?....ми току що бях спретнала първото ми предложение и реших ,че ще е то едното предложение защото е страхотно на вкус и заслужава да е гостенин.  Много съм заета и ако нямаше поне това готово ястие щях да се забавя с поканата сигурно но сега ето и моите предложения.



Свински ребра с мед и мента




Ето и рецептата 
Продукти
парче свински ребра 
сол, чер пипер, мед, соев сос, 
по малко кимион, зехтин, магданоз, мента прясна 
2 стръка пресен кромид 
Приготвяне 
Месото се осолява и се поръсва с чер пипер и кимион. Сложих в йена глас тавичка като на дъното полях малко зехтин. С лъжичка намазах с меда (за това парче около 3 с.л.). Поръсих със соевият сос. Нарязах кромида и магданоза и сложих няколко стръка мента. Полях със зехтин отгоре. Сложих капака на йена глас тавичката и сложих на силна фурна докато заври. После намалих на 160 градуса само да къкри за около час. Това е много важно да се пече на слаб огън, става много вкусно и крехко. ...................

Пита Соня 



Ето я и питата това е традиция моя когато гостувам на някого да правя пита и да я нарека на него. Рецептата е такава на момента и каквото имам в къщи обикновено така правя пити  .
Продукти
 3-яйца единият жълтък за намазване
 200мл.-прясно мляко 
100мл.-вода
 200гр.-кисело мляко
 1с.л.-сол
 3с.л.-захар 
2 бр.-суха мая на Йоткер или едно кубче жива 
3с.л.- течен маргарин или масло 
около 1.300кг. брашно
 * маково семе за поръсване *
 1с.л.-мас за намазване на тавата
ПРИГОТВЯНЕ Омесих тестото от горните продукти. Разделих на три двете по големи и едното по малко. Едното голямото разделих на две ,разточих едното а другото на фитил . Сложих фитила в средата на разточеното тесто и с нож за пица нарязах от страни на ленти. Така започнах да прехвърлям лентите от едната и от другата страна на фитила да стане прехлупване. ето така
 Малкото топче разточих на правоъгълник ,намазах с олио и навих на руло и сложих в празният край на плетеницата. ето тук
Другото голямо топче разточих на голям правоъгълник намазах с олио и поръсих с маковото семе обилно. Навих на руло ето така
Нарязах на различни по големина парчета и обърнах като пънчета в средата на тавата в празното пространство 
Малко тесто от изрезки ми остана и от него направих розички. Впрочем всеки може да си украси питата по избор, вида не прави вкуса .


петък, 17 януари 2014 г.

Банички - мъфини от готови кори, с гъби и сирена



Този вид банички съм виждала на няколко места в блоговете. Отнасях се доста скептично към тази "бърканица". Но Пепи и Роси, на които имам безрезервно доверие, ги похвалиха и аз реших да пробвам. Моята добавка към рецептата е в плънката - прибавих задушени с лук гъби и 2-3 вида сирене.Получи се много интересно съчетание, което беше одобрено от дегустаторите.


Много лесно се приготвят и са подходящи за закуска, предястие или просто за похапване!
А ако имате изостанали кори след някоя баница, това е вашата рецепта!

Продукти
за 12 броя
2 с.л. масло
1/2 глава кромид лук
200 г гъби
4 яйца
2 с.л. брашно
150 г краве сирене
100 г козе сирене
50 г сирене"бри"
80 мл олио
200 г кисело мляко
1п. бакпулвер
черен пипер
350 г кори за баница
1 с.л. масло за формичките
 Приготвяне

  • маслото се загрява и в него се задушават нарязаните на много дребно лук и гъби
  • 12 метални формички за крем карамел се намазват с разтопено масло и се поръсват с галета
  • яйцата се разбиват с вилица и към тях последователно се прибавят олиото, киселото мляко, брашното и бакпулвера, разбърква се
  • сирената се настъргват или надробяват и се прибавят в сместа
  • следват запържените гъби,  добавят се и се разбърква
  • корите за баница се режат без да се развиват, както са си на руло, на ленти през 1,5 см и се разделят с ръце, разпръскват се за да не са залепнали.Получават се много лентички, които се прибавят в тестото и се разбърква внимателно.
  • сместа се насипва в намаслените формички като се запълват до половината или 2/3
  • мъфините се пекат в предварително загряна на 200 С фурна за около 30 минути, до зачервяване.

Отгоре може да се поръсят с кашкавал, аз съм сложила малко пармезан.


вторник, 14 януари 2014 г.

Ананасова торта с бишкоти



Много вкусна, лека, нискокалорична и ефектна торта! Може да се консумира студена и е идеална  за горещите летни дни, но и на стайна температура е много вкусна. Комбинацията на яйчен крем и плодове е чудесен завършек на една вечеря!
Продукти
за форма с диаметър 26см
16 порции
200 г бишкоти
1 кутия(840 г) ананас шайби*
1 кутия(840 г) ананас кубчета или асорти*
5 жълтъка
200 г захар
500 мл прясно мляко
2 п. желатин - 20 г
1 есенция ванилия
300 г  сметана 30% масленост
заливка**
сока на единия компот
1 п. желатин
* може и с други плодове, единият компот при мен бе асорти
** може и без заливката
Калории общо 3810 Ккал
за 1 порция 238 Ккал

Приготвяне

  • желатина се накисва в 100 мл студена вода и след като набъбне се затопля за малко на микровълновата
  • млякото се загрява до завиране на слаб котлон
  • жълтъците се разбиват със захарта и внимателно се прибавят към млякото при непрекъснато разбъркване
  • вари  се 7-8 минути, прибавя се желатинът и се разбърква добре
  • оставя се настрани да застине
  • сметаната се разбива до сгъстяване и се прибавя на части към изстиналия яйчен крем
  • стените на откопчаваща се тортена форма се покриват отвътре с домакинско фолио(може и да не се използва, но така е по-сигурно , че ще се извади лесно сладкишът)
  • бишкотите се потапят в сиропа на единия компот и се подреждат плътно на дъното
  • по стените на формата се подреждат половинки от шайбите ананас
  • излива се 1/2 от крема и се покрива с парченцата плодове
  • отгоре се разстила останалия крем и се подреждат кръгчета ананас като леко се притискат
  • сладкиша се оставя на хладно малко да стегне
  • приготвяне на заливката - сока на компота се загрява леко, желатина се накисва в 50 мл студена вода, след като набъбне се загрява и се добавя към затопления компот.Изчаква се малко да изстине и много внимателно, с лъжица се полива върху тортата.Не трябва да е много течно, но и преди да започне да се желира.

Сладкишът е готов след като престои поне 3-4 часа на студено.Освобождава се от пръстена и се маха фолиото, ако е използвано.Може да се украси с разбита сметана, но на мен така ми хареса!


неделя, 12 януари 2014 г.

Много шоколадов ябълков сладкиш с карамел


Сладкишът е с рецепта като  на този с круши, за което благодаря на Роси :).

Продукти
за форма с диаметър 24 см

за карамела

  • 50 г масло
  • 1/2 ч.ч. кафява захар
  • 5 малки ябълки

(обелени, почистени и разрязани на половинки)
тесто

  • 5 яйца
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1,1/2 ч.ч. брашно
  • 1 п. бакпулвер
  • 3 с.л. какао
  • 30 мл силно кафе
  • есенция ванилия, ром
  • 1/2 ч.л. смес от канела, карамфил 
  • 100 г шоколад
  • 1/2 ч.ч. натрошени бадеми
Приготвяне
  • захарта и маслото се разтопяват във фурната до получаване на карамел
  • ябълките се подреждат с отрязаната част върху карамела
  • яйцата се разбиват със захарта, добавят,   се кафето, брашното и всички останали съставки, разбърква се добре
  • шоколада се начупва на дребно или се разтопява и се прибавя накрая за едно с бадемите
  • тестото се изсипва върху ябълките
  • пече в предварително загряна на 175 С фурна до суха клечка около 35 минути
  • сладкишът се обръща  още докато е горещ 
отгоре е поръсен с кокосови стърготини