неделя, 26 януари 2014 г.

Цветни Френски макарони



След първите ми френски макарони няколко пъти правя , но не съм публикувала.
 Рецептата е същата, само дето сега са цветни макарони и кремчето е друго.

Френските макарони представляват малки изящни сладки, чиито основни съставки са фино смлени бадеми (бадемово брашно), белтъци и пудра захар. Вкусът им е неустоим – хрупкава лека коричка, под която се крие мека вътрешност, с леко дъвчаща текстура, наситен бадемов аромат и нежен крем.




Продукти
за около 20 бр

  • 90 г "стари" белтъци
  • 115 г бадемово брашно
  • 140 г пудра захар
  • 70 г кристална захар

за слепване

  • 100 мл неподсладена животинска сметана
  • желе от вишни





Приготвяне

  • Белтъците трябва да са стари, престояли 2 дни в затворен съд в хладилника, но със стайна температура.
  • Бадемовото брашно се приготвя от белени бадеми, смлени във блендера  заедно със пудрата захар, като задължително се пресява 2-3 пъти за да не останат едри частици.
  • Най-напред се разбиват белтъците на сняг.
  • Прибавя се постепенно кристалната захар и се разбива до твърда смес.
  • На следващия етап се добавя  бадемовото брашно, с помощта на шпатула, на части, внимателно, като се бърка отдолу нагоре до получаване на еднородна гладка лъскава смес .
  • Разделя се на части и се оцветява .Аз използвах бои на прах и добавих само няколко прашинки.
  • Получената смес се поставя в пош и се шприцоват малки кръгчета върху застлана с хартия тава.
  • Поша се държи вертикално.*
  • Оставят се за 30 минути във фурната с включен вентилатор или на стайна температура за да изпръхнат, образуват отгоре коричка.
  • Пекат се на 130 с с вентилатор за около 15 минути.
  • Отделят се от хартията и се слепват с приготвения крем.
  • Прибират се за 24 часа в затворена кутия в хладилника, там омекват.
  • крем
  • Сметаната се разбива а пухкав крем и към нея се добавя от желето(сладко) като внимателно с е разбърква.
  • Може да се слепят и само със сладко.



*Тук, по всички закони на гадостта, моят пош се пукна и не ме питайте как съм довършвала...Явно, когато най-много се стараеш нещата се развалят!
Прехвърлях в кисенце, импровизирах,  мърлях с лъжицата ...но изпекох сладките !  Та затова не са перфектно гладки, но пък си имат големи "полички"


3 коментара:

  1. Сонче, как ме подсещаш сега за тази моя мотивация и аз да направя макаронс. Много ги обичам, но така и не мога да се наканя, а при теб изглежда толкова лесно...ииии вкусно :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Соня,то наистина като се старае човек,все нещо ще му тества нервите :) .
    Важното е,че си ги довършила,я какви са балеринки,че и с толкова наситени одежди!За първи път виждам в толкова свежи багри.
    Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. В много приятни и сладки цветове са, вкусът е ясен!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.