понеделник, 20 януари 2014 г.

Пилешко филе в бутер тесто -"Уелингтън"


Ястието е популярно с телешко месо, но аз го видях при Джейми Оливър с пуешко и реших да пробвам с пилешко. За историята на този известен английски деликатес може да прочетете тук.
Телешко Уелингтън е традиционна англиийска рецепта за приготвяне на телешко филе. Покрива се с пастет и специална паста от сотирани гъби, два вида лук и билки. След това всичко се завива грижливо в бутер тесто и се пече.

Продукти
за 2 порции

  • 200 г бутер тесто
  • 1 пилешко филе "пепруда "(300-400г)
  • 2 с.л. гъсто боровинково сладко
  • 3-4 резена пушен бекон
  • 150 г гъби
  • 1 с.л. масло
  • стръкче розмарин
  • 50 мл гъбен бульон(топла вода)

 Приготвяне
  • Пилешкото филе се разрязва с нож и се изтънява. Начуква се  леко  през фолио и се разстила,
  • поръсва се с черен пипер, зехтин и малко мащерка .
  • Боровинковото сладко се намазва върху цялото месо  и внимателно се завива на руло.
  • Пилешкото руло се поръсва със зехтин, поставя се в намазана с масло тавичка и се пече на 200 С за около 15-20 минути
  • Пушения бекон се запържва леко в тиган  и се изважда.
  • В същата мазнина се слага розмарина, само за 30 сек., добавя се масло, след това  нарязаните гъби и бульона и се готви до омекване на гъбите.
  • Овкусява се  със сол и черен пипер,
  • изчаква се гъбите да се охладят и се смилат с блендер или се пасират с пасатор .
  • Масленото тесто се разстила върху хартия за печене и се изтънява с точилка.
  • Разрязва се на 2 части,
  • едната част от тестото се намазва с част от гъбения пастет според големината на пилешкото руло.
  • Изпеченото руло се поставя върху гъбения пастет и се покрива и отгоре с пастет сн.1
  • Следва запържения бекон, пилешкото се увива в него.
  • Накрая всичко се покрива с втората част от тестото, притиска се отстрани за да се залепи сн.2
  • Трябва да има свободно тесто около 1,5 см отстрани за да се оформи нещо като борд.
  • Намазва се с разбит жълтък и се пече на 180 С за около 50-60 минути
След като изстине малко, се разрязва и се сервира със сос.



6 коментара:

  1. Сонче, много изкушаващо!
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Соня, много ми хареса твоето предложение :)
    Особено за гъбения пастет.
    Ще го опитам на всяка цена!
    Правила съм оригинала с телешко и пастет, но не бях във възторг!
    Хубав вторник :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, на нас ни допадат сладко-солените комбинации и този вариант ни хареса! Може да пробваш, ще се радвам да споделиш! Поздрави!

      Изтриване
  3. Никога не съм правила нито телешкия Уелингтън,нито с друго месо,но с пилешкото много ми допада и на мен,Соня!Със сладкото и пастета си направила прекрасна комбинация!Пожелавам ползотворен вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен ми беше първи опит Роси, затова споделям! Хареса ми при Лорейн, тя го прави с телешко, индивидуално, всяко увито в тестото, но при Джеими ми се видя по-лесно. Много са важни подправките. Ще ми бъде интересно да го видя в твое изпълнение! Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.