сряда, 22 януари 2014 г.

Бостънски крем пай (Boston Cream Pie ) 2 - със сладко от смокини


Това е втората рецепта за този невероятно вкусен сладкиш, която ви предлагам в този блог.
Първата може да намерите тук.
И блатовете  и кремът са променени.Особено кремът, сега е със сметана, така ми хареса повече.

Продукти
за форма с диаметър 20 см
блатове
  • 3 яйца +2 жълтъка
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. брашно
  • щипка сол
  • 1 п. бакпулвер
  • 60 г масло
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 есенция ванилия
  • 1/2 есенция ром
крем
  • 350 мл прясно мляко
  • 2 яйца+ 1 жълтък
  • 120 г захар(1/2 ч.ч)
  • 40 г нишесте, царевично
  • 1 есенция ванилия
  • 1/2 есенция ром
  • 50 г масло
  • 200 мл течна животинска сметана 30% масленост

заливка
  • 100 мл сметана
  • 150 г шоколад 52 % какао
допълнително
  • 1 бурканче сладко от зрели смокини (200г)
 Приготвяне
блатове



  •    яйцата и жълтъка се разбиват със захарта до побеляване
  •    маслото и млякото се загряват леко, колкото да се разтопи мазнината
  •   изсипва се към яйцата и се разбърква
  •   добавят се ароматите
  •   брашното се пресява и се смесва с бакпулвера и солата
  •    прибавя се към яйчната смес
  •    тавичката се застила с хартия за печене, която се намазва с масло
  • пече се в предварително загрята на 175 С фурна за около 35 минути, до суха клечка
  • изважда се, изчаква се 10 тина минути и се освобождава от формата
  • блата се оставя да изстине и след това се разрязва хоризонтално на 2 части с голям назъбен нож
крем

  • млякото се загрява на слаб огън до кипене
  • яйцата и жълтъка се разбиват с помощта на тел със захарта и нишестето
  • изсипва се при млякото и се бърка докато започне да се сгъстява, около 5-6 минути
  • прибавят се есенциите и маслото и се оставя да изстива крема, покрит с домакинско фолио
  • сметаната се разбива на гъст крем и се примесва с изстиналия яйчен крем(трябва да се получи доста гъст и лепкав крем)
сглобяване



  • единият блат се поставя на дъното на тортена чиния и се намазва със сиропа от сладкото
  • отгоре се нареждат нарязаните плодове от сладкото
  • залива се с крема(целия)
  • отгоре се поставя другия блат
  • сметаната се загрява в МВ за 30 сек и се добавя начупения шоколад
  • бърка се до пълното му разтваряне, получава се гладка лъскава смес
  • изсипва се върху сладкиша, на струйка в средата и се оставя да се разтече надолу
  • отстрани се украсява по желание с филирани бадеми



 Накрая ви насочвам към публикация, в която има малко снимки от град Бостън!

8 коментара:

  1. И на мен ми харесва .Само като го гледам и знам че е чудесен.
    Поздрави,Сонче!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз отдавна съм го харесала :)
    И е крайно време да го направя като гледам твоите .
    Поздрави, Соня и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Все се каня да пробвам този крем ,но ти вече ме нави да го направя . Тортата ми напомня на тортата , която аз направих преди време .Прегръдки Иви !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви , Живе, Дани, Иви! Ами ето, имате си предизвикателство , ще очаквам кой пръв ще направи този десерт! Поздрави!

      Изтриване
  4. Сонче, прекрасен е! Няма как да не си опитам едно парченце, просто си го приготвила чудно... :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Още едно предизвикателство! Сонче, чудесен е1
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Пак сочен сладкиш си приготвила,Соня!С пухкави блатове и дебел кремест слой,просто фантазия!Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, Роси, Ина, Гери - сладкишът наистина ми е любим, прилича на еклер, на поничка и много вкусен! Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.