вторник, 28 януари 2014 г.

Торта шоколадово-портокалов мус




Тортата беше представена при гостуването ми  в блога "Слънце и слънчоглед".
Много  нежна,   с наситен портокалов аромат.Шоколадовият мус е лек, без добавки на масло.Притеснявах се, че няма да стегне, но се получи много добре!



Основата е от белтъци и орехи, отново с портокалов аромат, което прави цялата торта много въздушна, лека  и нискокалорична!
Продукти
за форма с диаметър 22 см
10-12 порции
блат

  • 3 белтъка
  • няколко капки портокалов сок
  • 50 г захар
  • 1 жълтък
  • 1 с.л. олио
  • ванилия
  • настъргана кора на половин портокал
  • щипка сол
  • 30 г брашно - 3 с.л.
  • 10 г какао - 1 с.л.
  • 50 г смлени орехи - 5 с.л.

шоколадов мус

  • 3 жълтъка
  • 1 яйце
  • 60 г захар
  • портокалова редукция от 100 мл портокалов сок и 1 с,л коняк*
  • настъргана портокалова кора на 1/2 портокал
  • ванилия
  • 160 г шоколад 52 % какао
  • 250 мл течна животинска сметана - мин. 30 % масленост
  • 1 с.л. пудра захар

Калории общо 3000 Kkal
 за 1 порция 250 Ккал

 Приготвяне

*портокалова редукция - 100 мл портокалов сок се завира с 1 с.л. коняк и се вари на слаб огън до редуциране до 50 мл

блат
Белтъците се разбиват с няколко капри портокалов сок до твърда пяна.
Прибавя се захарта, постепенно и разбиването продължава до пълното й усвояване.
Жълтъка се разбива с вилица заедно с олиото и се изсипва при белтъците.
Разбива се до еднородна смес.
В купа се смесват смлените орехи, брашното, какаото , солта, портокаловата кора и ванилията.
Белтъчната маса се добавя на части към сухата смес като се бърка с шпатула.
Изсипва се в застлана с домакинска хартия и намаслена форма.
Пече се на 175 С в предварително загряна фурна до златисто - около 30 минути.
Изчаква се да изстине и се изважда от формата.
крем
Жълтъците и цялото яйце се разбиват със захарта на водна баня за около 8 -10 минути, докато сместа започне да се сгъстява.Прибавя се портокаловата редукция, кората и ванилията.
Отдръпва се от огъня и се добавя начупения шоколад, бърка се до пълното му разтваряне, ако е необходимо се загрява на водната баня отново.
Сметаната(студена от хладилника) се разбива заедно с пудрата захар с помощта на миксер до твърда пяна.(внимава се да не се пресече, ако се бие твърде дълго).
Много внимателно,  лъжица по лъжица , сметаната се смесва с шоколада.
Блата се поставя върху тортена чиния и се стяга с ринг.
Шоколадовия мус се изсипва отгоре и се заглажда.
Оставя се покрита в хладилника за няколко часа.
Тортата  се украсява с карамелизирани портокалови резенчета**  и тъмен шоколад*** или по избор.

**Карамелизирани портокалови резенчета - в съд с незалепващо покритие се загрява, на ниска степен на котлона, 1 кафена чаша захар с 2-3 с.л. вода до получаване на светъл карамел.Портокала се реже на тънки резени и с помощта на шипка всяко резенче се потапя в карамела.Изважда се и се подреждат върху хартия за печене.
***Фигурки от шоколад - 50 г шоколад се начупва в 1-2 с.л. сметана, загрява се на микровълновата за 30 сек и се разбърква до пълното разтваряне на шоколада.Прехвърля се в пош или в кесия, на която се прави много малка дупчица. Фигурките се рисуват върху хартия за печене, (може да се нарисуват предварително върху хартията) оставят се да изсъхнат и се слагат върху тортата преди сервиране. Аз не с есправям много с рисуването, но идеята е лесно изпълнима :).Другата украса на тази торта са шоколадови трюфели по края и кокосови стърготини отстрани.


*портокаловата редукция и карамелизираните корички са  по Йоли

7 коментара:

  1. Поздравления за гостуването и за вкусната и красива торта Сонче. На една вълна сме с теб - шоколадово-портокалова :)))
    Много ми хареса платката! Ще се възползвам скоро :) Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ани, това е страхотна комбинация, особено за сезона! Поздрави!

      Изтриване
  2. Сонче, разкошна е тортата! И на вкус, и на вид!
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна е тортата, Соня!
    И като визия, и като вкус.
    Тази основа ми е любима и за чийзкейк, но аз не слагам жълтък,
    а използвам винаги останали белтъци!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Може и да си права, аз все слагам, за стабилност и да не се чупи, но ще пробвам и без жълтък, щом казваш! Поздрави!

      Изтриване
  4. Шоколад и портокал е любимата ми комбинация :) Страхотна торта, толкова красива и вкусна!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.