петък, 31 август 2012 г.

Меденки


Любимите на моя внук сладки.Правим ги заедно, когато той е в България .



 Продукти
за 2 големи тави около 40 бр.
  • 2 яйца
  • 1 ч.чаша захар –
 ч.ч. е чаша с вместимост  220 мл
  • 1 кафена чаша мед  -
 к.ч. е чаша с вместимост 100 мл
  • 1 непълна ч.чаша олио
  • 1 с.л..канела, карамфил, джинджифил*
  • 1ч.л. сода и 1 ч,л.оцет или бакпулвер
  • Брашно колкото поеме – около 500-600 г
*много добре се получава ако се добави и индийско орехче и кардамом
Приготвяне
  • Рзбиват се с тел яйцата и захарта, добавя се меда, олиото, и всичко останало.сн.1
  • Накрая се прибавя постепенно брашното до получаване на лепкаво тесто, но да може да се оформя с ръце.сн.2
  • Оформят се топчета, които леко се притискат.сн.3
  • Пече се в намазана с мазнина тава. 180 С – 350 Ф за 10 тина минути като се наблюдават да не изгорят.Ако се препекат ще станат твърди.сн.4
  • по желание се слепват  две по две с конфитюр, в случая малинов
  • може да се потопят в шоколад (шоколадът се затопля на водна баня или МВ и се смесва с малко сметана)

 Тук може да видите и вариант на 

Коледни меденки (меденките на Джули), за начинаещи




събота, 25 август 2012 г.

Пъстърва на грил тиган

След Пъстърва на фурна и Пържена пъстърва, включвам и Пъстърва, приготвена на грил тиган.Също много добър вариант, малко по-диетичен от пържената риба.


 Продукти  
 за 1 порция

  • 1 риба около 300 г
  • лимонов сок
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин



 Приготвяне

  • рибата се наръсва обилно с лимонов сок, сол и малко черен пипер и се оставя в хладилника за половин час
  • намазва се със зехтин и се слага върху нагорещената скара(грил тиган)
  • пече се 5 минути и се обръща.Най-напред внимателно се проверява от едната страна като се повдига леко, ако е залепена, не се пипа и се чака още 1-2 минути докато започне да се отлепва
  • сервира се веднага
Не казах по-горе, че рибата трябва да се почисти защото допускам, че е от магазина, изчистена.Но ако е като нашата, от езерото, най-напред се почиства от вътрешностите:).

 

петък, 24 август 2012 г.

Гнезда от кайма

Моят любим внук от САЩ  утре си заминава след едно хубаво лято в Пирин, на Бетоловото.На изпроводяк, тази вечер приготвих отново  ястие от старите тетрадки:)




Продукти 
за 4 порции
аз го правих в гювечета, но може и тава


  • 500 г кайма, смес
  • 1+4 яйца
  • 1 средна глава стар лук
  • 1 картоф
  • 1 морков
  • 3-4 с.л. галета
  • подправки за кайма
  • черен пипер, кимион, чубрица
  • 50 г кашкавал


 Приготвяне

  • гювечетата се намазват с масло и се поръсват с галета сн.1
  • в дълбока купа се омесва каймата  с 1 яйце, настъргания суров картоф, настъргания морков, галетата и подправите
  • разделя се на 4 топки и се разстилат в гювечетата, като се оформя дупка в средата сн.2
  • запича се в силна фурна( 220 С) за 20 минути
  • изважда се и в средата се чуква по едно яйце и се поставя малко масълце сн.3
  • пече се 5 минути, изважда се и се наръсва с настърган кашкавал сн.4
  • запича се за още 5 минути
може да се сервира с гювечетата или да се извади, става много лесно






сряда, 22 август 2012 г.

Пълнени тиквички и сини домати(патладжани) с кайма





Доста трудоемко, но изключително вкусно ястие.Може да се приготвят поотделно.Аз ги правя заедно защото на някои стомаси сините домати не понасят, а така има избор за всеки.


Продукти
За 6 порции

  • 3 бр.патладжан
  • 3 бр. тиквички
  • 500 г телешка кайма
  • 1 голяма глава стар лук
  • 1-2 моркова
  • 4-5 печени чушки
  • 3-4 бр. червени домати
  • Чесън
  • Черен пипер
  • Магданоз
  • Босилек
  • Олио за пържене


 


Приготвяне


  • Чушките се пекат, задушават се в найлонова торбичка и се обелват
  • Тиквичките и сините домати се разполовяват без да се белят
  • Издълбават се и вътрешността се нарязва на дребно, без да се смесват тиквите и патладжана
  • В малък дълбок съд се загрява мазнина и се запържват за кратко издълбаните зеленчуци
  • Изваждат се и се подреждат в тавата за печене
  • в широк тиган се сипва част от мазнината, в която са пържени зеленчуците
  • прибавят се нарязаните на дребно кромид и моркови, задушават се до омекване

  • добавя се каймата и се разбърква до побеляването
  • получената смес се разделя на две части
  • към първата част се добавят нарязаната на дребно издълбана част от тиквички, разбърква се и се пържи за около 5 минути
  • овкусява се с черен пипер, сол, магданоз и босилек
  • с тази смес се пълнят издълбаните и запържени тиквени лодки
  • към втората част от сместа с каймата се добавят нарязаната на дребно издълбана част от сините домати, разбърква се и се пържи до омекването на патладжана
  • прибавят се нарязаните печени чушки
  • 2 червени домата се обелват и нарязват на дребно(рендосват се на ренде) и се прибавят към сместа с патладжана
  • Разбърква се и се готви още 7-8 минути
  • Овкусява се с черен пипер, сол, чесън, магданоз
  • С тази смес се пълнят издълбаните и запържени лодки от син домат
  • Другият червен домат се нарязва на колелца и с с тях се покриват всички напълнени ‘’лодки’’
  • Отгоре се наръсват с малко от мазнината
  • Налива се малко вода, по-малко от 1 пръст, на дъното на тавичката и се пече на  200 С за около 30-40 минути
 * Ястието става много вкусно и без кайма - с повече печени чушки, моркови и кромид!

понеделник, 20 август 2012 г.

Суфле шоколадова лава (кексче с течна сърцевина)



 Днес имам много скъп гост - най-голямата ми дъщеря от САЩ дойде да си прибере сина.
Тя е любител на всичко шоколадово и това беше повод за това изкусително десертче!




Сладкишът е много лесен, става бързо и е много ефектен, подходящ за гости. Да не пропусна, че е вкусен! Основната рецепта, всички знаят е на Йоли.(пропускам чуждоезичните)
Предлагам и моята модификация. Резултатът беше отличен, още от първия път.
 
Не е задължително да се замразява, пекох веднага след приготвяне на сместа и се получи много добре.Замразените купички пазих 10 тина дни във фризера и пекох след това веднага, без предварително размразяване.Времето за печене е най-важният елемент от рецептата. Зависи от големината на купичките, колко са пълни и разбира се от вашата фурна :).
Добавих сметана към рецептата защото не ми хареса вкуса на натуралния шоколад.Ако се прави с млечен шоколад може и без сметаната.Въпрос на вкус, просто опитайте сместа, преди да добавите брашното, това ще бъде вкусът на течната вътрешност.
 
Продукти
За 4-5 броя
Използвах алуминиеви купички за крем карамел
  • 100 г шоколадов кувертюр – 52 %
  • 100 г готварски маргарин ( 80 %)
Може масло
  • 50 г захар
  • 100 течна сметана
  • 40 г брашно(2 с.л.)
  • 1 с.л. какао
  • 2 яйца L
  • 1 ванилия



Приготвяне

  • Шоколадът, на парченца, маслото и захарта се разтопяват на слаб огън, на водна баня, до получаване на еднородна лъскава смес
  • След като застине малко се прибавя сметаната и леко разбитите с вилица яйца
  • Следват ванилията, какаото и брашното
  • Разбърква се много добре
  • Купичките се намазват с масло и се поръсват с брашно(захар, какао).
  • Пълнят се до средата.Ако ги напълните до горе, трябва да увеличите времето за печене.
  • Пекат се в предварително загрята на 220 С фурна за 10-12 минути.
Аз изпекох най-напред една за 12 минути и вътре не беше течно.След това намалих времето на 10 минути и се получи желаната кремообразна вътрешност при разрязване.
Сервират се веднага.




неделя, 19 август 2012 г.

Пица с готово тесто


На моят внук му остават броени дни за това лято в България!Затова баба го глези с любими храни.



Продукти

За тава 32 см
  • 500 г готово тесто с мая
  • 2 кренвирша,
  • 100 г салам
  • 100 г кашкавал
  • 1 краставичка
  • 1 чушка
  • 1 глава стар лук
  • 1 домат
  • Кетчуп
  • 3-4 яйца
  • Риган, мащерка, черен пипер

  Приготвяне
 
  • Тестото се разточва за големината на тавичката
    • Тавата се намазва със зехтин и се поръсва леко с брашно
    • Разстила се тестото като се оформя борд
    • Намазва се с кетчуп и отгоре се подреждат най-напред месата, след това зеленчуците, нарязани на тънки кръгчета, най-отгоре доматите, също нарязани на кръгчета
    • Поръсва се с подправките
    • Оставя се на топло да втаса и се пече на 200 С за 15 минути
    • Изважда се и се чукват яйцата, да останат цели, пече се още 15 минути



    • Изважда се и се нарежда кашкавалът, нарязан на тънки парчета или настърган
    • Пече се за още 6-7 минути до разтопяването на кашкавала 


 Ако имате такъв помощник, нещата са още по-лесни!
















петък, 10 август 2012 г.

Суфле с кайма ( голямо запечено кюфте)

Това е още едно лесно ястие, което правех много често, когато децата ми бяха малки.Сега го направих, естествено, заради любимия внук!


 За съжаление беше изядено докато се обърна и няма снимки в разрез.Рецептата търпи всякакви вариации.Може да се добавят варени яйца, грах, моркови или каквото друго ви хрумне.Основното за яйцата и млякото, които правят суфлето меко и пухкаво и сиренето, което му придава допълнителен аромат.


Продукти 
 за 6 порции

  •  500 г кайма, по възможност телешка
  • 3 яйца
  • 5-6 с.л. галета или грис
  • 200 мл прясно мляко
  • 2-3 кисели краставички
  • 1 кренвирш по желание
  • няколко гъби ( аз не слагах)
  • черен пипер
  • 50 г кашкавал
  • пармезан, чедър или просто кашкавал за отгоре
  • масло за намазване


 Приготвяне

  • в голяма купа се смесват каймата, яйцата, млякото, галетата
  • добавят се допълнителните продукти , нарязани на малки кубчета
  • тавичка , около 26 см, се намазва с масло и се поръсва обилно с галета
  • омесената кайма се разпределя равномерно в тавичката
  • отгоре се слагат тук таме малки бучици масло
  • пече се на 200 С около 35 минути
  • покрива с парченца ( настърган) кашкавал и се запича за още 5 минути( моят беше нарязан на кръгчета)
  • сервира се топло със салата

понеделник, 6 август 2012 г.

Солена палачинкова торта- още един много мил гост от САЩ

 Това са снимки на солена палачинкова торта, изпратени от най-малката ми дъщеря, която живее в САЩ, Кънектикът.





домашно приготвени палачинки, домати, кисели краставички, сирене,много малко майонеза, пущена сьомга и шунка..




неделя, 5 август 2012 г.

Плодов сладкиш с лешници и праскови






За съжаление Дени е права, интернетът ме изнервя и не мога да коментирам и публикувам:(
Снимките оставих да се качат накуп през нощта....
Иначе сладкишът е с тестото на кексчета с плодове и вътре има доста нарязани нектарини, а отгоре е украсен с тях.Дозата е двойна, за тава от 32 см, а вътре добавих 200 г запечени смлени лешници.

събота, 4 август 2012 г.

Ризото с пилешко, зеленчуци и сметана

 По принцип не харесвам много ризото и паеля заради консистенцията  - оризът е лепкав, а ние сме свикнали да се отделя на зърна.Но това ризото, със сметана и кашкавал ми допадна много.



Продукти
За 6 порции
  • 600 г бяло пилешко месо
  • 2 ч.ч. ориз(чаша 200мл)
  • 1 голяма глава стар лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 тиквичка
  • 2 моркова
  • 1 главичка броколи (Може 1 ч.ч.  грах)
  • 3 с.л. зехтин
  • 3с.л.масло
  • 100 мл Готварска сметана
  • 50 мл бяло вино
  • сол
  • 100 г кашкавал
  • 50 г чедър
  • Чесън
  • Черен пипер
Приготвяне

  • месото се нарязва на едри парчета
  • зехтинът и маслото се загряват и в тях се запържва месото, изважда се
  • в същата мазнина се слагат нарязаните лук и моркови и се задушават
  • прибавя се оризът и се пържи до побеляване, 
  • заливат се с виното и се задушава
  • добавят се накъсаното на розички броколи и нарязаната на кубчета тиквичка.Прибавя се и месото.
  • доливат се 5 ч.ч. вода и сол
  • оставя се на слаб огън да ври до готовност- оризът да поеме водата
  • отдръпва се и се прибавя сметаната и настъргания кашкавал, разбърква се добре и се овкусява с черен пипер и чесън по желание