събота, 4 август 2012 г.

Ризото с пилешко, зеленчуци и сметана

 По принцип не харесвам много ризото и паеля заради консистенцията  - оризът е лепкав, а ние сме свикнали да се отделя на зърна.Но това ризото, със сметана и кашкавал ми допадна много.



Продукти
За 6 порции
  • 600 г бяло пилешко месо
  • 2 ч.ч. ориз(чаша 200мл)
  • 1 голяма глава стар лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 тиквичка
  • 2 моркова
  • 1 главичка броколи (Може 1 ч.ч.  грах)
  • 3 с.л. зехтин
  • 3с.л.масло
  • 100 мл Готварска сметана
  • 50 мл бяло вино
  • сол
  • 100 г кашкавал
  • 50 г чедър
  • Чесън
  • Черен пипер
Приготвяне

  • месото се нарязва на едри парчета
  • зехтинът и маслото се загряват и в тях се запържва месото, изважда се
  • в същата мазнина се слагат нарязаните лук и моркови и се задушават
  • прибавя се оризът и се пържи до побеляване, 
  • заливат се с виното и се задушава
  • добавят се накъсаното на розички броколи и нарязаната на кубчета тиквичка.Прибавя се и месото.
  • доливат се 5 ч.ч. вода и сол
  • оставя се на слаб огън да ври до готовност- оризът да поеме водата
  • отдръпва се и се прибавя сметаната и настъргания кашкавал, разбърква се добре и се овкусява с черен пипер и чесън по желание

15 коментара:

  1. след каране на сноуборд, много обичам да похапвам и мисля, че твоята рецепта ми допада изключително много! поздрави и успехи за напред

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти! За сега си единсвеният, доверил се на моето ризото! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. ориза какъв да е ?най обикновен или някакъв по конкретен за ризото ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, оризът е обикновен, аз обичайно купувам " бисерен". Поздрави, дано да ви хареса!

      Изтриване
  4. ок мерси ,ще пробвам !Хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  5. Рецептата е чудесна, а ризото става ммммм ужасно вкусно! Благодаря, че споделихте тази рецепта с нас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Голямо благодаря, зарадва ме, ризотото не е много популярно в България и няма голям интерес към тази рецепта! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  6. а месето кога се слага обратно при ориза

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, месото се прибавя заедно с водата, да ври с ориза. Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  7. Благодаря за идеята.Една малка корекция за броколито.Дабсе прибави 2-3 минути преди да се свали от котлона,за да не стане на кайма и да има все пак вкус на броколи.

    ОтговорИзтриване
  8. Сонче , често го приготвям с различни зеленчуци . Опитах и с критараки ( орзо ) също много добре се получи . Много ми харесва ,защото е и икономично на труд !Благодаря за рецептата !

    ОтговорИзтриване
  9. Изпробвано и одобрено от всички в семейството. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.