петък, 10 август 2012 г.

Суфле с кайма ( голямо запечено кюфте)

Това е още едно лесно ястие, което правех много често, когато децата ми бяха малки.Сега го направих, естествено, заради любимия внук!


 За съжаление беше изядено докато се обърна и няма снимки в разрез.Рецептата търпи всякакви вариации.Може да се добавят варени яйца, грах, моркови или каквото друго ви хрумне.Основното за яйцата и млякото, които правят суфлето меко и пухкаво и сиренето, което му придава допълнителен аромат.


Продукти 
 за 6 порции

  •  500 г кайма, по възможност телешка
  • 3 яйца
  • 5-6 с.л. галета или грис
  • 200 мл прясно мляко
  • 2-3 кисели краставички
  • 1 кренвирш по желание
  • няколко гъби ( аз не слагах)
  • черен пипер
  • 50 г кашкавал
  • пармезан, чедър или просто кашкавал за отгоре
  • масло за намазване


 Приготвяне

  • в голяма купа се смесват каймата, яйцата, млякото, галетата
  • добавят се допълнителните продукти , нарязани на малки кубчета
  • тавичка , около 26 см, се намазва с масло и се поръсва обилно с галета
  • омесената кайма се разпределя равномерно в тавичката
  • отгоре се слагат тук таме малки бучици масло
  • пече се на 200 С около 35 минути
  • покрива с парченца ( настърган) кашкавал и се запича за още 5 минути( моят беше нарязан на кръгчета)
  • сервира се топло със салата

3 коментара:

  1. Много вкусно ястие ,Сонче ! Изглежда чудесно даже без снимка в разрез !
    Хубав петък !

    ОтговорИзтриване
  2. Е, това ще го правя непременно! Лесно и бързо, а колко вкусно изглежда.....

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусно и лесно! С прясна салатка ммм....
    Поздрави:)

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.