понеделник, 20 август 2012 г.

Суфле шоколадова лава (кексче с течна сърцевина)



 Днес имам много скъп гост - най-голямата ми дъщеря от САЩ дойде да си прибере сина.
Тя е любител на всичко шоколадово и това беше повод за това изкусително десертче!




Сладкишът е много лесен, става бързо и е много ефектен, подходящ за гости. Да не пропусна, че е вкусен! Основната рецепта, всички знаят е на Йоли.(пропускам чуждоезичните)
Предлагам и моята модификация. Резултатът беше отличен, още от първия път.
 
Не е задължително да се замразява, пекох веднага след приготвяне на сместа и се получи много добре.Замразените купички пазих 10 тина дни във фризера и пекох след това веднага, без предварително размразяване.Времето за печене е най-важният елемент от рецептата. Зависи от големината на купичките, колко са пълни и разбира се от вашата фурна :).
Добавих сметана към рецептата защото не ми хареса вкуса на натуралния шоколад.Ако се прави с млечен шоколад може и без сметаната.Въпрос на вкус, просто опитайте сместа, преди да добавите брашното, това ще бъде вкусът на течната вътрешност.
 
Продукти
За 4-5 броя
Използвах алуминиеви купички за крем карамел
  • 100 г шоколадов кувертюр – 52 %
  • 100 г готварски маргарин ( 80 %)
Може масло
  • 50 г захар
  • 100 течна сметана
  • 40 г брашно(2 с.л.)
  • 1 с.л. какао
  • 2 яйца L
  • 1 ванилия



Приготвяне

  • Шоколадът, на парченца, маслото и захарта се разтопяват на слаб огън, на водна баня, до получаване на еднородна лъскава смес
  • След като застине малко се прибавя сметаната и леко разбитите с вилица яйца
  • Следват ванилията, какаото и брашното
  • Разбърква се много добре
  • Купичките се намазват с масло и се поръсват с брашно(захар, какао).
  • Пълнят се до средата.Ако ги напълните до горе, трябва да увеличите времето за печене.
  • Пекат се в предварително загрята на 220 С фурна за 10-12 минути.
Аз изпекох най-напред една за 12 минути и вътре не беше течно.След това намалих времето на 10 минути и се получи желаната кремообразна вътрешност при разрязване.
Сервират се веднага.




9 коментара:

  1. О,как добре ми дойде сутринта с кафенцетооооо...
    Превъзходно е станало кексчето!
    Поздрави и хубав ден*)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни лавики,Соня! И аз ги правих по Коледа:)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно изглеждат!
    Аз още не съм се престрашила да ги направя...

    ОтговорИзтриване
  4. Чудна лава, Сонче! Шоколадово, течно... Наслада не само за очите, а сигурна съм - и за небцето е била!
    Поздрави и много хубави мигове да си изкараш с гостенката!

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче, супер ти се е получил! Браво! Но то при теб всичко е перфект! Приятно изкарване с дъщеричката! Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Великолепен десерт,Соня!Много тачен и у нас!
    Поздрави на дъщеря ти от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно изглеждат!
    Вкъщи веднъж правих подобни, но рецептата беше друга. Не се получиха никак добре и оттогава не се престрашавам да пробвам отново, макар че много обичам шоколадови десерти. Все пак лесно се правят, печенето е само по-сложната част. Определено се вдъхнових отново да ги направя. :)
    Поздрави и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Поздравления за рецептата! От прекрасните снимки се мотивирах да я пробвам, но ми казаха, че преди печене трябва да поседят около час във фризера... Чудех се дали ще повлияе? Моля за съвет! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. здравейте Вероника,не, не е необходимо, аз съм писала, че съм пекла и така и замразени. Разликата е във времето за печене.Замразените се пекат 2-3 минути повече.Ще се радвам да споделите резултата!Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.