сряда, 22 август 2012 г.

Пълнени тиквички и сини домати(патладжани) с кайма





Доста трудоемко, но изключително вкусно ястие.Може да се приготвят поотделно.Аз ги правя заедно защото на някои стомаси сините домати не понасят, а така има избор за всеки.


Продукти
За 6 порции

  • 3 бр.патладжан
  • 3 бр. тиквички
  • 500 г телешка кайма
  • 1 голяма глава стар лук
  • 1-2 моркова
  • 4-5 печени чушки
  • 3-4 бр. червени домати
  • Чесън
  • Черен пипер
  • Магданоз
  • Босилек
  • Олио за пържене


 


Приготвяне


  • Чушките се пекат, задушават се в найлонова торбичка и се обелват
  • Тиквичките и сините домати се разполовяват без да се белят
  • Издълбават се и вътрешността се нарязва на дребно, без да се смесват тиквите и патладжана
  • В малък дълбок съд се загрява мазнина и се запържват за кратко издълбаните зеленчуци
  • Изваждат се и се подреждат в тавата за печене
  • в широк тиган се сипва част от мазнината, в която са пържени зеленчуците
  • прибавят се нарязаните на дребно кромид и моркови, задушават се до омекване

  • добавя се каймата и се разбърква до побеляването
  • получената смес се разделя на две части
  • към първата част се добавят нарязаната на дребно издълбана част от тиквички, разбърква се и се пържи за около 5 минути
  • овкусява се с черен пипер, сол, магданоз и босилек
  • с тази смес се пълнят издълбаните и запържени тиквени лодки
  • към втората част от сместа с каймата се добавят нарязаната на дребно издълбана част от сините домати, разбърква се и се пържи до омекването на патладжана
  • прибавят се нарязаните печени чушки
  • 2 червени домата се обелват и нарязват на дребно(рендосват се на ренде) и се прибавят към сместа с патладжана
  • Разбърква се и се готви още 7-8 минути
  • Овкусява се с черен пипер, сол, чесън, магданоз
  • С тази смес се пълнят издълбаните и запържени лодки от син домат
  • Другият червен домат се нарязва на колелца и с с тях се покриват всички напълнени ‘’лодки’’
  • Отгоре се наръсват с малко от мазнината
  • Налива се малко вода, по-малко от 1 пръст, на дъното на тавичката и се пече на  200 С за около 30-40 минути
 * Ястието става много вкусно и без кайма - с повече печени чушки, моркови и кромид!

6 коментара:

  1. Дали има едно местенце и за мен на тази красива и вкусна маса:)? Чудесно е ястието ти ,Сонче ,аз бих хапнала от тиквичките и патладжана :) ...много хубава рецепта :) !
    Спокойна вечер ! С поздрав !

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни са станали! И градината е много красива!

    ОтговорИзтриване
  3. Ама и двете ми са любими и се самопоканвам на прекрасната ти маса в невероятната градина.
    Страхотни ястия и снимките ти са трепач Сонче!
    Силни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз се присъединявам към чудесната компания,която се заформи!
    За мен и от двете моля!
    Многовкусно предложение Сонче!
    Прегръдки*)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря на всички за отзивите!Правите ме щастлива и удовлетворена!Вече съм в града и имам много да чета, какво сте направили през лятото!Поздрави на всички!


    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна трапеза в тази красива градина!
    Обожавам пълнени патладжани. Чудни са!
    Хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.