петък, 30 декември 2011 г.

Сладкиш с печени ябълки и крем - по Йоли

 Време е за нещо по-леко, след толкова баклави и баници:)






Пак ''преписвам'' от Йоли, но какво да се прави -  като нея друга няма! Всичките й рецепти са интересни и най-вече точни  за изпълнение!
Този път с промени -   модификация в крема и покритието.Нямах готов крем и приготвих обикновен крем с жълтъци, а белтъците използвах за покриване на сладкиша.Получи се много лек и приятен десерт.


Продукти за тестото

125 г меко масло
3 с.л.захар
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
1 яйце
200г брашно
1/4ч.л.бакпулвер
форма 26 см

пълнеж

5-6 ябълки
2 с.л.масло
5 с.л.захар
1/2ч.ч.стафиди или други сушени плодове
1/2ч.ч. накълцани ядки по избор
2-3 с.л.коняк или ром
настъргана кора от 1/2 лимон

крем

0,5 л прясно мляко
2 жълтъка, белтъците се използват за покриване на сладкиша
2 с.л. брашно
250 г квасена сметана
захар на вкус
Калории

Килокалории: 4246 .
Калции: 1311.2 мг
Протеини: 90.72 г
Въглехидрати: 457.545 г
Животински мазнини: 222.95 г
Растителни мазнини: 5.12 г
 за 1 порция  265 Ккал
    
Приготвяне

* Обелете ябълките и ги нарежете на парченца. Сложете ги в тавичка,посипете ги със захарта,сложете маслото и лимоновата кора,полейте с коняк и изпечете докато омекнат и леко се карамелизират. Извадете ги и прибавете стафидите и ядките. Оставете плънката да се охлади.

* Разбъркайте маслото със захарта и ванилията. Прибавете яйцето и лимоновата кора. С брашното,предварително примесено с бакпулвера бързо замесете меко тесто.

* сварете крем от посочените продукти( участват само жълтъците) като добавите накрая разбитата сметана.Белтъците разбийте отделно

* Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. Сложете 2/3 от тестото върху нея и с пръсти го разнесете равномерно по дъното на формата. Не е необходимо да го разточвате на кора и после да го прехвърляте във формата. Така е много по-лесно. С остатъка от тестото направете тънки фитили и ги залепете по страницата на формата. Отново с пръсти притиснете и оформете висок борд. С вилица надупчете маслената  кора.

* Сипете ябълките върху тестото и ги разстелете равномерно. Върху тях излейте крема. .Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна за около 40 мин. Може да проверите дали сладкиша е изпечен като натиснете леко с пръсти крема отгоре. Трябва да е еластичен,но не твърд.

* Върху крема изсипете, като заглаждате, разбитите с пудра захар белтъци.Запечете само отгоре за 10 тина минути.

* Сервирайте сладкиша добре охладен  .


четвъртък, 29 декември 2011 г.

Печена пуйка с портокалов аромат и оризова плънка


Колебаех се дали да публикувам тази рецепта защото нямам хубави снимки.
Но пуйката беше толкова вкусна, портокалово ароматна и събрах толкова много овации от гостите , на които беше предложена, че  реших - не може да не споделя тази вкусотия.
Самото месо ухае на портокал, карамфил и още нещо!
Освен това е подходящо за Новогодишното меню, ако все още не сте решили какво да е основното.Гарантирам, че няма да съжалявате!
Описанието изглежда дълго , но не е трудно!




Печена пуйка се приготвя сравнително рядко, тъй като е по-голяма птица и е подходяща за повече хора и празници.Аз правя поне веднъж годишно, понякога и повече,  в последните десетина години.Най-често съм използвала изпитаната ми рецепта за  Печено пълнено пиле , но понякога и експериментирам.Както тази година.
Нали вече имам кулинарен блог....реших, че трябва да е нещо по-интересно:)
Била съм в САЩ за Деня на благодарността, когато цялата страна е само на тема ''пуйка''.  Магазините преливат от разнообразие на пуйки и готови пълнежи. По тази причина се спрях на рецепта от  блога  на  Ани , чийто публикации много  харесвам .
Аз естествено нещо съм променила.И така основното беше мариноването на птицата

 

сряда, 28 декември 2011 г.

Кошнички със спанак и сирена - едно лесно и ефектно предястие

Това е едно предястие, което правя вече няколко пъти в различни варианти,  с различен пълнеж, но най-харесвана се оказва рецептата на Мария.Тя използва спанак и синьо сирене.


Ето и рецептата, която се получи най-добре при мен:

Продукти за 12 кошнички
 
 8 бр. готови кори за баница
200 г пресен почистен спанак
50 г синьо сирене ( може и без него)
150 г бяло саламурено сирене
50 г кашкавал
3 яйца
 2 с.л. зехтин
олио за намазване на корите

вторник, 27 декември 2011 г.

Ароматни чеснови хлебчета с билки

Откакто имам кухненския робот, който меси сам,  започнах по-често да правя неща от тесто с мая.тези хлебчета видях в няколко блога, не знам кой точно е първоизточникът, но аз ползвах най-вече рецептата на Йоана



Резултатът беше отличен, имах гости и те останаха очаровани.Снимките не са добри не дават ясна представа.Отбелязвам си да пробвам с различни подправки.Аз имах само сухи подправки,  но мисля, че не е фатално. Давам рецептата от Йоана:

Продукти:
  • 8 големи скилидки чесън
  • 300 мл. прясно мляко
  • 400 гр. брашно + допълнително за омесване
  • 1 чаена лъжица сол
  • 7 гр. суха мая за хляб
  • 2 супени лъжици ситно нарязани пресни билки – мащерка, риган, босилек и розмарин( при мен бяха сухи и без розмарин)
  • 2 супени лъжици олио
  • 1 яйце, леко разбито
  • 1 супена лъжица мед
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 2 супени лъжици прясно мляко за намазване
  • едра морска сол за поръсване - нямах и наръсих малко обикновена  и сусам

Калории


Килокалории: 2278 .
Калции: 826 мг
Протеини: 77.74 г
Въглехидрати: 349.1 г
Животински мазнини: 39.05 г
Растителни мазнини: 24.3 г

за 1 хлебче - 228 Ккал 





Приготвяне

Чесънът и млякото се слагат в малка касерола. Слагат се да заврат. Температурата се намаля и сместа се оставя да къкри 15 минути. Отстранява се от огъня и се оставя да се охлади леко.
Сместа се слага в блендера на кухненски робот и се пасира.
Брашното се пресява със солта. Слагат се в купа и към тях се добавят маята и билките. Объркват се. Прави се кладенче и в него се слагат медът, олиото, млякото с чесъна и яйцето. Разбърква се с дървена лъжица докато се образува тесто. След това се пренася върху набрашнена повърхност и се меси 3 минути.( тук аз включих машината). Ако е необходимо се добавя още малко брашно.
Тестото се поставя в купа намазана с олио. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 1 час.( Аз го втасвах във фурната за 25 минути се утрои)
Втасалото тесто се премесва за 1 минута.Тук аз добавих белени тиквени семки. Разделя се на 8 парчета, които се оформят на топки. ( Аз направих 10 по-малки, а както се надуха , може и 12) Подреждат се в намазана с олио тава. С остър нож на повърхността на топките се правят разрези на кръст.

Хлебчетата се покриват с кърпа и се оставят 30 минути за повторно втасване.
Намазват се с малко прясно мляко и се поръсват с едра морска сол.
Пекат се в предварително нагрята фурна на 180°C за 30 минути.



 















Печено пиле, пълнено с ориз стъпка по стъпка




От това по-традиционно за моето семейство ястие  няма!Когато трите ми дъщери бяха малки, в неделя се правеше това пиле.Когато заминаха в чужбина, при всяко завръщане ги посрещам с това пиле и ако им гостувам там, първото е да направя ''онова пиле''.
Рецептата е проста и вкусна

 Продукти

 1 по-голямо пиле (1,5 кг) охладено
за плънката
  • 1 средна глава стар лук
  • 1с.л.олио
  • 1с.л. масло
  • 1ч.чаша ориз
  • 1 к.чаша орехи
  • 1к.чаша стафиди
  • черен пипер
  • джоджен
  • чубрица
Приготвяне на плънката

  • Мазнината се загрява в по-голям тиган и в нея се запържват лукът и ориза.
  • Най- напред се слага нарязаният наситно лук и се пържи няколко минути , докато омекне.
  • След това се добавя оризът и се пържи при непрекъснато разбъркване докато побелее.Огънят трябва да е на средна степен.
  • Когато оризът е готов, се добавя 1 ч.чаша вода, стафидите и посдправките - сол 1/2 ч.л., джоджен, чубрица, черен пипер.
  • Намалява се и се изчаква докато оризът поеме водата.Добавят се орехите и се разбъква.

Пилето се измива добре и се подсушава  с домакинска хартия или кърпа. и с лъжица се пълни с оризовата плънка.

 
Ако не се събира цялата плънка, част от нея се подпъхва под кожата на пилето между бутчетата.Зашива се плътно за да не излезе оризът при печенето.











Има 2 варианта за печенето.
По-лесно е в кесия за печене.
Пилето се намзва много лека с масло и се поставя в кисията.Затваря се и се поставя в тавичката. Кесията се надупчва на 3-4 места с игла.Слага се в предварително загрята на 220 С фурна и веднага се намалява до 180/190С.Пече се около 1 час и 30 минути  до 2 часа.Готово е когато месото от крачетата започне да се отделя.
Кесията се маха и се оставя да се запече, да стане коричка.

Другият вариант е пилето да се постави в тавичката и да се налее около 3-4 см вода.
В този случай е необходимо през 15-20 минути да се полива с течността от тавата.
Поставя се с гърдите надолу за да може оризът да поеме от течността и да набъбне.
След като застине се маха конеца , изважда се ориза и се смесва с отделения при печенето сос.


Това е пиле, печено без кисе след като вече един път е обърнато , за да се зачерви отвсякъде.





Греяна ракия - на сладка приказка пред камината

Това е една традиционна напика, която всеки приготвя по свой начин.
Подходяща е в малки количества за начало на зимната вечеря.Тъй като е сладко и много ароматно питие се предпочита и тези , които обикновено не пият ракия!


Приготвя се напосредствено преди консумация, имайте пред вид , че отнема около 20 минути.




Продукти
за около 6

250 мл ракия
3 с. л. захар
2-3 карамфилчета( не цветя:))
щипка канела



Приготвяне
 Захарта се карамелизира заедно 1 ч.л. вода до златисто като се внимава да не прегори.(водата е заради това).След като карамелът е готов ракията се изсипва на струйка, прибавят се подправките и се изчаква до завиране.Карамелът трябва да се разтипи напълно.
Сервира се в малки керачмични или порцеланови чашки (50 мл).



петък, 23 декември 2011 г.

Пухкава баница със сирене

Продължавам коледната серия с баницата.



Отново е традиционна, приготвяна безброй пъти от мен.Много дълго основната ми баница беше наложена с газирано отгоре, наистина мекичка и пухкава.Но, откакто открих тази вита баница, не правя друга.
Ако се вярва на възторжените отзиви на всички, които са я опитали, а нямам основания да не им се доверя,  баницата е страхотна.

Продукти 
 тава 30 см
1 пакет готови кори, не от най-тънките - 400г
100 мл олио
50 гр масло
плънка:
300 г сирене
3 с.л. кисело мляко
2 с.л. Брашно
1 ч.л. бакпулвер
3 яйца за плънката
1 яйце за отгоре
100 мл прясно мляко за заливка

Калории

Kилокалории: 4526 .
Калции: 2745.2 мг
Протеини: 170.12 г
Въглехидрати: 321.74 г
Животински мазнини: 183.85 г
Растителни мазнини: 100.42 г
 за 1 порция 378 Ккал

  Приготвяне

Фурната се загрява на 180 С с вентилатор.Тавата за баницата се намазва с масло.
Маслото се разтопява и се смесва с олиото.Приготвя се плънката.В купа  се разбиват 3 яйца, добавят се последователно киселото мляко, натрошеното сирене, бакпулвера и брашното.
Корите се мажат с мазнината и се слепват по две, маже се с мазнина и се ръси с лъжица от плънката ( тя не е много гъста). Навиват се на руло и се поставят завити в тавата.
Отгоре се намазва с мазнина и се залива със заливка от 1 разбито яйце и 100мл прясно мляко.

Пече се около 30 минути до златисто.



Ето и баницата приготвена от Ана



четвъртък, 22 декември 2011 г.

Най-хубавата баклава (Коледа наближава)

Най-после и аз стигнах до коледната украса!Ремонтът приключи и мога да поукрася малко.


Първи винаги е Дядо Коледа.
Щом го извадя от кутията и каквото и да  е било преди това, веднага ми става хубаво!

Камината...
Следва елхата , играчките...



 И накрая - баклавата.Коледа без баклава не може!
Предлагам рецепта за баклавата, която правя десетки години.Всички много я харесват защото е лека, вкусна и ароматна.Освен това е бърза за приготвяне.


тава 33 см
1 пакет тънки кори за баница - 400г
200г масло
за плънката
4 яйца
85 г захар (около 4 с.л.)
4 с.л брашно
1 щипка сол
1 голяма чаша накълцани орехи
1 ч.л. бакпулвер
2 ванилии
1 с.л. коняк (ром)
за сиропа
  захар - 2,5 ч.ч.от 250 мл
  вода - 3  ч.ч. от 250 мл
настъргана кора на 1 лимон
1ч.л. лимонов сок
ванилия

Калории
Kилокалории: 7634 .
Калции: 914.4 мг
Протеини: 136.24 г
Въглехидрати: 1090.745 г
Животински мазнини: 226.2 г
Растителни мазнини: 76.64 г
за едно ромбче ( 42 бр.)  - 182 Ккал
за една порция  - 3 ромбчета - 545 Ккал
  Приготвяне

Тавата се намазва с масло.Фурната на 190С.Преброяват се корите в пакета .Моите бяха 14.
Маслото се разтопява на МВ или на слаб котлон.Редят се половината кори, като всяка се мазва обилно с масло.
Приготвяне на плънката.Яйцата се разбиват със захарта.Прибавят се солта, брашното с бакпулвера, ванилията, смлените орехи и рома.Полученото рядко тесто се изсипва върху корите.

 Редят се останалите кори, като се мажат
 обилно с масло.Отгоре се завършва с масло.
Много внимателно се нарязва с остър нож.
За да се получи цвете в средата първо се разрязва на 6 , а след това всяко парче на ромбчета, като се режат успоредни линии.


Пече се около 25-30 мин без вентилатор на 190С.
Изважда се и се оставя да се охлади напълно.
Залива се с горещ сироп - Водата  и захарта се варят точно 10 минути след завирането.Към края се добавя се ванилията и лимоновата кора и лимоновия сок.
Покрива се ( аз използвам по-голяма тава) докато напълно поеме сиропа.Най-добре до следващия ден.

тук можете да прочете за една ароматна

Портокалова баклава със сочна плънка




Пача от свинско месо




Това е много популярно традиционно ястие - супа.Моят съпруг го обича, а до колкото знам и всички други мъже и много жени:).Продуктите също са традиционни




Продукти за 6-8 порции

  •  2 свински крачета
  • 1 свински език
  • 300г свинско месо от джолан
  • 1 морков
  • 1 глава кромид - лук
  • целина - корен и зелената част
  • дафинов лист
  • черен пипер, бахар, сол
  • няколко скилидки чесън

Приготвяне

  • Крачетата и езика се измиват добре .Всички меса се слагат да врят в подсолена вода . Отделената при завирането пяна се отстранява с решетъчна лъжица.
  • След около 1 час се добавят всички подправки( моркова и лука нарязани на дребно)
  • Оставя се да ври още 45 минути до готовност - месото трябва да пада от кокала.
  • Крачетата се изваждат от водата и след изстиването им се почистват от костите.
  • Месото се нарязва на дребно и се връща в тенджерата.
  • Езикът се обелва и също се нарязва на дребно.Връща се в супата.
  • Може да се сервира веднага, подправено с чесън и оцет. - 2-3 скилидки чесън се смачкват с малко сол и се заливат с 2-3 супени лъжици оцет.


Ако не се консумира веднага , се изсипва в плитък съд и се оставя на хладно за да се желира.
Може да се поднесе желирано или да се затопли повторно.





петък, 16 декември 2011 г.

Ягодов чийзкейк

Това е моят първи опит за истински чийзкейк. Почти усещам как моите дъщери се подсмихват отвъд океана:)


За САЩ чийз кейкът не е никакво приключение, необходимо е само да посетиш най-близката пекарна, в която ги правят или просто да си поръчаш по интернет.Не става дума за това, което се продава в супермаркетите, и там, както тук е нещо като чийз кейк.При всяко наше посещение в Америка не пропускаме да опитаме няколко нови вида от този сладкиш.
Например вижте това.
 Съпругът ми е страстен почитател на тази вкусотия.В България чийз кейкът също е вече доста популярен покрай големите вериги хранителни магазини, които предлагат бледи подобия на това , което сме яли в чужбина.
По ред причини до сега не се осмелявах да направя чийз кейк. Днес най-после открих малка формичка с пръстен ( имам само големи 26 см, а такъв кейк няма кой да изяде) и побързах да я изпробвам.
Има доста рецепти в мрежата и с печене и без печене.Аз компилирах смело няколко и резултатът беше близо до отличен.Най-вече беше близо до  спомена за вкуса .....
И главният дегустатор, съпругът ми, остана много доволен и го оцени по достойнство:). Имам пред вид, че беше бързо изяден!Даже закъснях със снимането....


А моята забележка се отнася до заливката - комбинирах първо намазване със затоплен сироп от ягодово сладко , а след това размразени ягоди, покрити с желиран ягодов сироп и двата пласта се разделяха при разрязване.Следващия път ще пробвам без сладкото. Или само с него:).
Ето и рецептата

Продукти 

за основата - форма 16 см

200 г ронливи бисквити тип ''чаени''
50 г разтопено масло
50 г ядки - в повечето рецепти пише лешникови, но аз имах орехи и бразилски орех

за крема със сирене

175г крем сирене "Филаделфия" - една опаковка
125 г сирене крема, бг - една опаковка
100 г захар
2 малки яйца(или 1 голямо)
200 г квасена сметана
1п. ванилия
настъргана лимонова кора на 1/2 лимон
1с.л лимонов сок

за заливката

125г замразени ягоди (може и пресни)
200 мл вода смесена с ягодов сироп
1с.л. желатин

Приготвяне

Фурната се загрява до 180С с вентилатор( 200С без).
Бисквитите и ядките се стриват в блендер.Маслото на стайна температура се прибавя към бисквитената смес.Разбърква се.
Дъното на формата се застила с домакинска хартия, като се покрива и борда .
Бисквитената смес се разстила като се притиска плътно към дъното и стените на съда.

Крем сирената се разбиват със захарта.Прибавят се яйцата, ванилията , лимоновата кора и сок.Следва сметаната, разбърква се.
Получената смес се изсипва върху
подложката.



Пече се на 180С с вентилатор до залатисто.Отнема близо час.Кремът продължава да се тресе, но е готов, след изстиването се втвърдява.

(Тук забелязах, че има стафиди, бях забравила, че слагах.Но не се усещат, може и без тях. )





Оставя се в хладилник за да се охлади добре.( аз го оставих за 1 нощ)










Размразените ягоди се нареждат върху крема със сирене.Вариант е ягодите да се пасират или нарежат на дребно.
Водата се смесва с ягодовия сироп и желатина.Загрява се до пълно разтопяване на желатина.След като застине малко ягодите се покриват с желатиновата смес.
Отново трябва да постои в хладилника, за да се стегне.

















 Върху този крем със сирене заливката може да бъде различна.
Може да сварите ягодите на сладко и да залеете чийзкейка с него.
Е това е малко плашещо, но...ето и калориите:

Килокалории: 3637 .общо за 8 порции
Калции: 2185.25 мг
Протеини: 118.32 г
Въглехидрати: 347.8 г
Животински мазнини: 169.6 г
Растителни мазнини: 27.375 г
за 1 порция 454 Ккал