вторник, 27 декември 2011 г.

Печено пиле, пълнено с ориз стъпка по стъпка




От това по-традиционно за моето семейство ястие  няма!Когато трите ми дъщери бяха малки, в неделя се правеше това пиле.Когато заминаха в чужбина, при всяко завръщане ги посрещам с това пиле и ако им гостувам там, първото е да направя ''онова пиле''.
Рецептата е проста и вкусна

 Продукти

 1 по-голямо пиле (1,5 кг) охладено
за плънката
  • 1 средна глава стар лук
  • 1с.л.олио
  • 1с.л. масло
  • 1ч.чаша ориз
  • 1 к.чаша орехи
  • 1к.чаша стафиди
  • черен пипер
  • джоджен
  • чубрица
Приготвяне на плънката

  • Мазнината се загрява в по-голям тиган и в нея се запържват лукът и ориза.
  • Най- напред се слага нарязаният наситно лук и се пържи няколко минути , докато омекне.
  • След това се добавя оризът и се пържи при непрекъснато разбъркване докато побелее.Огънят трябва да е на средна степен.
  • Когато оризът е готов, се добавя 1 ч.чаша вода, стафидите и посдправките - сол 1/2 ч.л., джоджен, чубрица, черен пипер.
  • Намалява се и се изчаква докато оризът поеме водата.Добавят се орехите и се разбъква.

Пилето се измива добре и се подсушава  с домакинска хартия или кърпа. и с лъжица се пълни с оризовата плънка.

 
Ако не се събира цялата плънка, част от нея се подпъхва под кожата на пилето между бутчетата.Зашива се плътно за да не излезе оризът при печенето.











Има 2 варианта за печенето.
По-лесно е в кесия за печене.
Пилето се намзва много лека с масло и се поставя в кисията.Затваря се и се поставя в тавичката. Кесията се надупчва на 3-4 места с игла.Слага се в предварително загрята на 220 С фурна и веднага се намалява до 180/190С.Пече се около 1 час и 30 минути  до 2 часа.Готово е когато месото от крачетата започне да се отделя.
Кесията се маха и се оставя да се запече, да стане коричка.

Другият вариант е пилето да се постави в тавичката и да се налее около 3-4 см вода.
В този случай е необходимо през 15-20 минути да се полива с течността от тавата.
Поставя се с гърдите надолу за да може оризът да поеме от течността и да набъбне.
След като застине се маха конеца , изважда се ориза и се смесва с отделения при печенето сос.


Това е пиле, печено без кисе след като вече един път е обърнато , за да се зачерви отвсякъде.





8 коментара:

  1. Сонче, прекрасно изглежда пиленцето, а съм сигурна че е и великолепно на вкус!!
    Аз по някога правя плънката 50/50 булгур и ориз става също много вкусно (от булгурът вкуса е малко по- различен).
    Поздрави и хубав ден, миличка!!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ви за чудесната рецепта,всички у дома си облизаха пръстите :) и децата ми бяха впечатлени (а това е трудно). Поздрави и успешна седмица.С уважение Мариета Павлова

    ОтговорИзтриване
  3. Току що го приготвих, след малко ще го разчупим.Изглежда толкова вкусно и апетитно!В соса налях и малко биричка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за доверието и споделеното! Весели празници и да ви е сладко!

      Изтриване
  4. Страхотна рецепта !!! Облизахме си пръстите в къщи ! :) Поздравления включвам я в ТОП 10 на любими рецепти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви Йоана!Не можете да си представите колко много ме зарадвахте!Рецептата ми е любима, макар че минава за по-просто и "домашно" ястие, аз го сервирам и на гости, които наистина си облизват пръстите! доволна съм, че и на вас се е харесала! Поздрави и да ви сладко!

      Изтриване
  5. Страхотна рецепта ! В къщи си облизахме пръстите , направих я по малко по различен начин , средни картофки ги сложих в тавата и тях , поръсени с чубрица и сол , намазани с малко . Относно пилето го направих в плика . Чудесно стана и с тези стафидки мМмм :))) Включвам я в ТОП на любими рецепти :) БРАВО !

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.