вторник, 27 декември 2011 г.

Ароматни чеснови хлебчета с билки

Откакто имам кухненския робот, който меси сам,  започнах по-често да правя неща от тесто с мая.тези хлебчета видях в няколко блога, не знам кой точно е първоизточникът, но аз ползвах най-вече рецептата на Йоана



Резултатът беше отличен, имах гости и те останаха очаровани.Снимките не са добри не дават ясна представа.Отбелязвам си да пробвам с различни подправки.Аз имах само сухи подправки,  но мисля, че не е фатално. Давам рецептата от Йоана:

Продукти:
  • 8 големи скилидки чесън
  • 300 мл. прясно мляко
  • 400 гр. брашно + допълнително за омесване
  • 1 чаена лъжица сол
  • 7 гр. суха мая за хляб
  • 2 супени лъжици ситно нарязани пресни билки – мащерка, риган, босилек и розмарин( при мен бяха сухи и без розмарин)
  • 2 супени лъжици олио
  • 1 яйце, леко разбито
  • 1 супена лъжица мед
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 2 супени лъжици прясно мляко за намазване
  • едра морска сол за поръсване - нямах и наръсих малко обикновена  и сусам

Калории


Килокалории: 2278 .
Калции: 826 мг
Протеини: 77.74 г
Въглехидрати: 349.1 г
Животински мазнини: 39.05 г
Растителни мазнини: 24.3 г

за 1 хлебче - 228 Ккал 





Приготвяне

Чесънът и млякото се слагат в малка касерола. Слагат се да заврат. Температурата се намаля и сместа се оставя да къкри 15 минути. Отстранява се от огъня и се оставя да се охлади леко.
Сместа се слага в блендера на кухненски робот и се пасира.
Брашното се пресява със солта. Слагат се в купа и към тях се добавят маята и билките. Объркват се. Прави се кладенче и в него се слагат медът, олиото, млякото с чесъна и яйцето. Разбърква се с дървена лъжица докато се образува тесто. След това се пренася върху набрашнена повърхност и се меси 3 минути.( тук аз включих машината). Ако е необходимо се добавя още малко брашно.
Тестото се поставя в купа намазана с олио. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 1 час.( Аз го втасвах във фурната за 25 минути се утрои)
Втасалото тесто се премесва за 1 минута.Тук аз добавих белени тиквени семки. Разделя се на 8 парчета, които се оформят на топки. ( Аз направих 10 по-малки, а както се надуха , може и 12) Подреждат се в намазана с олио тава. С остър нож на повърхността на топките се правят разрези на кръст.

Хлебчетата се покриват с кърпа и се оставят 30 минути за повторно втасване.
Намазват се с малко прясно мляко и се поръсват с едра морска сол.
Пекат се в предварително нагрята фурна на 180°C за 30 минути.



 















Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.