четвъртък, 22 декември 2011 г.

Най-хубавата баклава (Коледа наближава)

Най-после и аз стигнах до коледната украса!Ремонтът приключи и мога да поукрася малко.


Първи винаги е Дядо Коледа.
Щом го извадя от кутията и каквото и да  е било преди това, веднага ми става хубаво!

Камината...
Следва елхата , играчките...



 И накрая - баклавата.Коледа без баклава не може!
Предлагам рецепта за баклавата, която правя десетки години.Всички много я харесват защото е лека, вкусна и ароматна.Освен това е бърза за приготвяне.


тава 33 см
1 пакет тънки кори за баница - 400г
200г масло
за плънката
4 яйца
85 г захар (около 4 с.л.)
4 с.л брашно
1 щипка сол
1 голяма чаша накълцани орехи
1 ч.л. бакпулвер
2 ванилии
1 с.л. коняк (ром)
за сиропа
  захар - 2,5 ч.ч.от 250 мл
  вода - 3  ч.ч. от 250 мл
настъргана кора на 1 лимон
1ч.л. лимонов сок
ванилия

Калории
Kилокалории: 7634 .
Калции: 914.4 мг
Протеини: 136.24 г
Въглехидрати: 1090.745 г
Животински мазнини: 226.2 г
Растителни мазнини: 76.64 г
за едно ромбче ( 42 бр.)  - 182 Ккал
за една порция  - 3 ромбчета - 545 Ккал
  Приготвяне

Тавата се намазва с масло.Фурната на 190С.Преброяват се корите в пакета .Моите бяха 14.
Маслото се разтопява на МВ или на слаб котлон.Редят се половината кори, като всяка се мазва обилно с масло.
Приготвяне на плънката.Яйцата се разбиват със захарта.Прибавят се солта, брашното с бакпулвера, ванилията, смлените орехи и рома.Полученото рядко тесто се изсипва върху корите.

 Редят се останалите кори, като се мажат
 обилно с масло.Отгоре се завършва с масло.
Много внимателно се нарязва с остър нож.
За да се получи цвете в средата първо се разрязва на 6 , а след това всяко парче на ромбчета, като се режат успоредни линии.


Пече се около 25-30 мин без вентилатор на 190С.
Изважда се и се оставя да се охлади напълно.
Залива се с горещ сироп - Водата  и захарта се варят точно 10 минути след завирането.Към края се добавя се ванилията и лимоновата кора и лимоновия сок.
Покрива се ( аз използвам по-голяма тава) докато напълно поеме сиропа.Най-добре до следващия ден.

тук можете да прочете за една ароматна

Портокалова баклава със сочна плънка




2 коментара:

  1. Защо е наречена "портокалова"?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, тази не е портокалова.Портокаловата е на този адрес http://mysweethobby.blogspot.com/2014/02/portokalova-baklava.html. Благодаря ви за проявения интерес! Поздрави и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.