четвъртък, 29 декември 2011 г.

Печена пуйка с портокалов аромат и оризова плънка


Колебаех се дали да публикувам тази рецепта защото нямам хубави снимки.
Но пуйката беше толкова вкусна, портокалово ароматна и събрах толкова много овации от гостите , на които беше предложена, че  реших - не може да не споделя тази вкусотия.
Самото месо ухае на портокал, карамфил и още нещо!
Освен това е подходящо за Новогодишното меню, ако все още не сте решили какво да е основното.Гарантирам, че няма да съжалявате!
Описанието изглежда дълго , но не е трудно!




Печена пуйка се приготвя сравнително рядко, тъй като е по-голяма птица и е подходяща за повече хора и празници.Аз правя поне веднъж годишно, понякога и повече,  в последните десетина години.Най-често съм използвала изпитаната ми рецепта за  Печено пълнено пиле , но понякога и експериментирам.Както тази година.
Нали вече имам кулинарен блог....реших, че трябва да е нещо по-интересно:)
Била съм в САЩ за Деня на благодарността, когато цялата страна е само на тема ''пуйка''.  Магазините преливат от разнообразие на пуйки и готови пълнежи. По тази причина се спрях на рецепта от  блога  на  Ани , чийто публикации много  харесвам .
Аз естествено нещо съм променила.И така основното беше мариноването на птицата

 


Продукти
 за маринатата (пуйката тежеше 3,4 кг)
  • 1 глава кромид лук, нарязана на 4 
  • 1/2 ч.л. канела
  • 2-3 пръчици карамфил
  • 1 с.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 1 лимон - използват се и сокът и кората
  • 1 портокал - използват се и сокът и кората
  • 1,5 л вода
  • 1 чаша бяло вино
  • 50 мл водка или друг алкохол
  • 10 зърна черен пипер



Приготвяне на маринатата

Продуктите за маринатата се смесват в дълбок съд - лимонът и портокалът се изстискват.  Пуйката се потапя, а отгоре върху нея се нареждат корите от лимона и портокала.Трябва да престои там поне 10 часа, като по възможност я обръщате за да поеме добре от всички вкусове.

Продукти  за плънката


  • 1 глава кромид лук
  • 200 г ориз
  • 1с.л. олио + 1с.л. масло
  • 1 к.ч. орехи
  • 1 к.ч. стафиди
  • 1/2 к.ч. сушени червени боровинки
  • 1/2 к.ч. нарязани на кубчета сушени кайсии
  • 1 к.л.сол
  • 1/2 к.л. млян черен пипер
  • 2 с.л. стрит сух босилек

 

Приготвяне на плънката

Лукът се нарязва на много дребнои се задушава в мазнината до омекване.Добавя се оризът и се пържи до пбеляване.Прибавят се Орехите, сушените плодове и подправките.Залива се с 1 и 1/2 ч.ч. вода и се изчаква докато оризът я поеме.Отдръпва се от огъня.

Продукти за ароматно масло                Продукти за глазура

  • 100 г масло                                                                               -  портокалов сок от 1 портокал
  • 1 с.л. червен пипер                                                                 - 1.с.л. мед
  • 1 ч.л. джинджифил                                                                - 1 сл. горчица
  • 1 с.л. сух риган                                                                  
  • 1/2 ч.л. смлян черен пипер
  • 1/2 ч.л. смлян карамфил
  • сол
Всичко се смесва в 2 отделни купички като се разбърква с лъжица.

Приготвяне на пуйката

Замразената птица се размразява в хладилник около 3 дни , а на стайна температура за около 24 часа.Измива се и се маринова в маринатата за минимум 10 часа.Отново се измива ( не е задължително) и се подсушава  с домакинска хартия или кърпа.
Кожата на гърдите се повдига с ръце и там се пъхва половината от ароматното масло, между кожата и бялото месо .
С лъжица се напълва с приготвената оризоваа плънка.Зашива се с игла и конец.
Така приготвена пуйката се слага в кисе за печене, което се надупчва с игла на 3 места и се затваря.
Кисето се поставя в тавичка , а тя във загрята до 220 С фурна.
Печката се намалява след 5 минути  до 180 С.
Пуйката се пече около 2, 5 часа, докато месото от краката започне да се отделя.В моя случай имаше специален индикатор, който изскача, когато месото достигне определена температура и е готово.


Кесията се маха и пуйката се маже с останалото масло и глазурата.Запича се още малко , само докато придобие златист цвят.
Реже след като застине.Сервира се като във всяка порция се слага и от бялото и от червеното месо, залети със соса отделен при печенето и от плънката.
По желание соса може да се сгъсти със брашно и сметана.






Може да се направи допълнително и картофено пюре, но плънката е особено вкусна  и ароматна, така че не е необходима друга гарнитура.




4 коментара:

  1. Невероятно ястие, браво Соня! Изключително подходящо за празниците наистина, а аз, за съжаление, мога да му се наслаждавам само на снимките, защото у нас не всички ядат птици и избягвам да ги приготвям :( И все пак е страхотно, аз с удоволствие бих опитала..
    Най-хубави пожелания и весело посрещане на Нова година! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Мария, мисля, че тази рецепта може да се приспособи за по-малка птица, например пиле, така че да могат да си хапнат поне тези, които обичат!Пък , кой знае, може и другите да я харесат:)
    Поздрави и благодаря за милите думи!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз не готвя често, но реших да експериментирам с тази рецепта. Стана уникално вкусна пуйка за празника. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за доверието и споделеното! Много ме зарадвахте! Желая ви успешна 2019 година

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.