понеделник, 30 март 2015 г.

Пъстро пролетно руло с ванилов крем - на гости ми е Христинка



Днес посрещам на гости една много изкусна кулинарка! Първоначално харесах нейните творения във Фейсбук, а отскоро  я открих и в блоговото пространство. Блогът й още няма годинка, но е с богата колеция от вкусотии. Всичко в  Животът може да е вкусен е изумително красиво, приготвено с много старание и поднесено с вкус.
Днешното предложение говори само за уменията и майсторството на своята създателка!
Представям ви Христинка Колева и нейния блог Животът може да е вкусен!
Между другото прекрасно мото, много ми харесва такава философия!

Горещо препоръчвам рецептите за торти и чийзкейк, погачи и всичко останало, но специално внимание може да отделите на  публикацията с различни техники за боядисване и декупаж на яйца, много полезна и интересна!

Добре дошли на Христина и пролетта в Моето сладко хоби!





***На гости съм на една много симпатична и усмихната дама, където се чувствам уютно и комфортно. В нейното красиво и подредено местенце винаги може да се намери нещо интересно и в същото време изпитано и доказано. Снимките са много ароматни и апетитни, а презентацията и' е чудесна. Удоволствие е за мен да ви представя и моята домакиня - Соня и нейният блог ,,Моето сладко хоби".
Сонче, поласкана съм от поканата и сърдечно ти благодаря!
Пристигам с пъстро пролетно руло и много ведро настроение!***

Продукти за пастата за декориране:
1 белтък (30 г)
30 г пудра захар
30 г брашно
30 г разтопено краве масло
хранителни бои - червена, зелена
какао
Продукти за платката:
4 яйца
4 с. л. захар
4 с. л. брашно
ванилия
Продукти за крема:
250 мл прясно мляко
2 жълтъка
20 г брашно
20 г царевично нишесте
100 г захар
ванилия
80 г меко краве масло
100 г начупен на дребно шоколад

Приготвяне на пастата за декориране:
Белтъкът се разбива на пяна и към него се излива маслото. Добавят се брашното и пудрата захар. Всичко се разбърква до получаване на паста.
Пастата се разделя в отделни чашки и се оцветява с нужните цветове.
От хартия за печене се правят малки фунийки и в тях се поставят различните цветове паста.
Взема се лист хартия за печене и с помощта на корнетчетата се рисуват клонки, цветчета, листенца. Рисунката се оставя в хладилник да стегне.

Приготвяне на платката:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Към тях се прибавя пресятото брашно. Разбърква се внимателно с шпатула и се изсипва върху рисунката на хартията. 
Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса до леко порозовяване.
Тавата е с размер 30/35 сантиметра.


Приготвяне на крема:
Жълтъците се разбиват до побеляване с половината захар. Добавят се брашното и нишестето (пресяти), разтварят се с малко от млякото и сместа се разбърква до хомогенност.
Останалото мляко + другата половина захар се поставят на котлона до завиране. 
Към жълтъчната смес се изсипва на тънка струйка горещото мляко, като се разбърква непрекъснато. Връща се отново на котлона и се вари 3-4 минути, като се бърка постоянно с телена бъркалка. Крема става много гъст. Ароматизира се с ванилията. Изсипва се в плитка тавичка, покрива се плътно със стреч фолио и се оставя да изстине.
Охладеният крем се разбива с миксер за 3-4 минути и постепенно към него се прибавя омекналото краве масло. Разбива се докато стане пухкав крем. Накрая се прибавя начупеният на много ситно шоколад.

Оформяне на рулото:


Опеченото и охладено руло се обръща и внимателно се отстранява хартията. Обръща се с мотивите надолу и се намазва с крема. Завива се на руло и се оставя в хладилник да стегне. 


***Вземете рулото, наберете пролетни цветя и отидете на гости. Прекрачете прага с широка усмивка :)) и  хубави мисли за здраве и радостни дни! 
Благодаря ти, Сонче за топлото посрещане и за хубавите изживявания в твоята уютна кухня**

петък, 27 март 2015 г.

Пиле с хрупкави зеленчуци по китайски



Много често готвя китайски рецепти. Това е едно много бързо, вкусно ястие, което може да се приготви с всякакви зеленчуци. Количествата и видът са произволни. Необходимо е само да се спазва последователност на прибавянето им в тигана, така че всички да са с еднаква степен на сготвеност и да останат твърди и хрупкави.

Продукти
за 2 порции
350-400 г пилешко филе без кост
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. соев сос
1 с.л. масло
2 с.л. зехтин
2-3 скилидки чесън
150 г гъби
2 моркова
1/2 глава лук
1 ч.л. смлян джинджифил
1 червена чушка
1 зелена чушка
200 г броколи
щипка сол


Време за приготвяне: -25 мин.
за подготовка - 10 мин.
 - за готвене - 15 мин.

Приготвяне

Месото се нарязва на  лентички или на кубчета.Поставя се в купа и се овкусява с лимонов сок и соев сос.Оставя се да отлежи  докато се приготвят зеленчуците.
Лукът се  реже на не много тънки кръгчета, гъбите на филийки, а морковите на лентички или на колелца.
Чушките (пиперки) се режат на лентички или на кръгчета, а броколите се накъсват на малки розички.
В дълбок съд на силен огън се загряват зехтинът и маслото и в тях се запържва месото за около 2 минути при непрекъснато разбъркване.
Прибавят се нарязаните гъби и се пържи докато започнат да покафеняват (стават златисти).
Добавят се чесънът, морковите и лукът и отново се разбърква докато лукът омекне. Прибавя се джинджифилът и се разбърква.
Следват чушките, пържи се само 1-2 минути и се добавят броколите.За тях също са достатъчни 2 минути.
Зеленчуците трябва да останат твърди и хрупкави, само се овкусяват от мазнината и подправките.
Всичко се изважда веднага в чиния за сервиране, преди да започне да загаря.


петък, 20 март 2015 г.

Класически крем карамел в чашки



Продукти 
за 8-10 чашки


  • 6 яйца
  • 250 г захар(1 ч.ч.)
  • 1 л прясно мляко
  • 2 п. ванилия 
карамел
  • 8 с.л. захар
  • 2 с.л. вода



 Приготвяне

  • Карамелът може да бъде приготвен във всяка чашка или в общ съд.Аз предпочитам и препоръчвам вторият вариант.
  • Захарта и водата се поставят в малък съд на слаб котлон и се изчаква докато сместа започне да покафенява.
  • Купичките се подреждат в тава и карамелът се разпределя в тях докато още е горещ.
  • Яйцата се разбиват със захарта, прибавя се млякото и ванилията.
  • Готовата смес се изсипва в купичките с карамел.
  • В тавата се налива вода.
  • Пече се на 160 С за около час.
  • Кремът е готов когато при разклащане на чашката не мърда.
  • Сервира се след като изстине.



Кафяв ориз със стафиди и орехи



Изписани са много статии за ползата от консумацията на кафяв ориз - не води до натрупване на мазнини, подпомага метаболизма, богат на фибри, на селен, манган и редица други полезни вещества. На  всичко това отгоре,  е и много вкусен. Единственият му недостатък май е, че за приготвянето му е необходимо малко повече време.


Рецептата е подходяща както за гарнитура, така и за ориз като самостоятелно леко ястие, поднесен с подходяща салата.

Продукти
за 8 порции

  • 1 ч.ч ориз 
  • ч.ч. от 250 мл
  • 2-3 с.л зехтин
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 к.чаша стафиди
  • шепа орехови ядки

 Време за приготвяне:
 - за подготовка - 30.мин.
 - за готвене - 40 мин.
Приготвяне

  • Оризът се накисва в студена вода за няколко часа, най-малко за 30 минути.
  • Измива се добре и се подсушава(отцежда се и се разстила върху кърпа).
  • В дълбок съд се загрява зехтинът и оризът се пържи за кратко(1-2мин.).
  • Прибавят се начупените орехови ядки , разбърква се няколко пъти и се залива с 4 ч.ч. вода.
  • Добавят се стафидите и солта и се вари на средно силен котлон 40 минути.



вторник, 17 март 2015 г.

Пилешка супа с коприва



Тази супа може да приготвите и без месо.Добър вариант за пролетните пости.

Продукти
за 6 порции
1 голямо пилешко бутче(около 400 г) или бяло месо
1 глава лук
1 с.л. нарязани листа и корен целина
1-2 моркова
1/2 с.л. сол
черен пипер
300 г коприва
6 с.л. ориз
 Време за приготвяне: - 1 час
за подготовка -10
 - за готвене - 50 мин


Приготвяне

Месото се слага да ври в подсолената вода.Прибавят се нарязаните на дребно лук, морков, целината.


  • Копривата се измива и след това се бланшира  в солена вряща вода за около минута. Изплаква се и се нарязва.
  • След като месото е готово, бутчето се изважда и се обезкостява.
  • В бульона се прибавя нарязаната коприва, а след 2-3 минути и оризът.
  • Обезкостеното и нарязано на дребно месо се връща в тенджерата.
  • Вари се още 10 минути  до готовност на ориза.

събота, 14 март 2015 г.

Пъстърва на фурна с лук и картофи



Имам вече рецепта за пъстърва на фурна, но сега предлагам  подобрен вариант - рибата не се задушава и е много сочна и ароматна.А лукът се карамелизира и става изключително вкусна добавка!


За тези картофи вече съм писала, но са ни толкова любими, че заслужават отново внимание!


Продукти
за 2 порции
1-2 пъстърви, според големината
1/2 лимон
2 с.л. масло
сол, черен пипер на вкус
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
1/2 ч.л. нарязан на дребно розмарин
щипка червен пипер
 Време за приготвяне: 40 мин.
- за подготовка -5 мин.
 - за готвене - 30-40 мин.
Приготвяне
Рибата се почиства и се поръсва със лимонов сок, сол и черен пипер отвътре и отвън.
Поставя се в намазаната с масло тавичка.
Лукът се реже на кръгчета с дебелина 1/2 см. и се подрежда около рибата.Добавя се и чесънът.
Всичко се намазва с остатъка от маслото(с четка).
Отгоре се поръсва с розмарина.
Пече се в долната част на фурната за около 30 минути.

Картофите се измиват много добре и се подсушават.(не се белят).
Разрязват се наполовина .
Тавата се маже с масло. Картофите се подреждат в тавата се с отрязаната част надолу.
С четка се намазват с масло. Поръсват се с чесън, черен пипер, малко червен пипер и розмарин.Пекат се на 220 с за около 30-40 мин. Проверява се с вилица.

четвъртък, 12 март 2015 г.

Палачинкова торта с червени палачинки и крем



След палачинковата торта с навити палачинки ми се искаше да направя и такава с редени палачинки.Но да не е традиционната с шоколад, а нещо с крем.Тогава видях Червената палачинкова торта тук и решението беше взето бързо.Още повече, че тортата беше за приятели, които много харесаха Торта червено кадифе, която бях правила за тях по-рано, впечатлени от любимият им червен цвят.


Тортата е много впечатляваща при разрязване, направо изненада.
Рецептата е променена от цитираната.Всеки си има своя рецепта за палачинки, така че можете да приготвите палачинките по любимата ви рецепта. Аз използвах тази.

Продукти
за форма с диаметър 22-24 см
12 - 16 порции
за палачинките - около15 броя
4 яйца
1 ч.ч. захар
2 с.л. разтопено масло
3 ч.ч.прясно мляко
3 ч.ч. брашно
1 п. бакпулвер
ванилия
няколко капки червена боя
олио за пържене
за крема
3 жълтъка
30 мл бяло десертно вино с подсилено алкохолно съдържание (Мускател)
500 мл прясно мляко
3 с.л. нишесте (с връх)
7 с.л. захар*
ванилия
50 г бял шоколад(може и без него)
5 г желатин
300 г маскарпоне
за украса
100 г маскарпоне
100 мл течна сметана
2-3 с.л. пудра захар
* захарта е на вкус, ако обичате по-сладки десерти, увеличете количеството
 Време за приготвяне:
 - за подготовка -15 мин.
 - за готвене -60 мин.
- престой - 8 часа

 Приготвяне

Най-напред трябва да се приготвят тиганът и формата с пръстен с еднакви размери.
за палачинките
Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем.Последователно с разбъркване се прибавят маслото и 1 ч.ч. от млякото.
Изсипва се брашното, след това бакпулвера и ванилията, разбърква се много добре.
Долива се остатъкът от млякото, до получаване на смес с гъстотата на боза.
Накрая се слагат няколко капки боя, или на върха на ножа , ако е на прах.Разбърква се и , ако е необходимо, се добавя боя за получаване на желания цвят.
Палачинките се пекат в избрания тиган, леко намазан с олио на средна температура.(при мен 4та степен от 6)

приготвяне на крема
В тенджера, на слаб огън, се загряват 1,5 ч.ч. от млякото.
Жълтъците се разбиват със захарта, добавя се виното и нишестето.Разбърква се много добре до гладка каша.Получената смес се изсипва в горещото мляко и се вари с непрекъснато разбъркване до сгъстяване.Отнема около 5 минути.
Шоколадът се начупва на парчета и се слага в крема.Разбърква се до пълното му разтопяване.
Желатинът се залива с 2 с.л. студена вода, изчаква се да набъбне и се добавя към горещия крем. Разбърква се до гладкост. Прибавя се ванилията и кремът се оставя да изстине.
Маскарпонето се разбива леко и се прибавя към студения крем.
Палачинките се редят във форма с пръстен, като всяка се маже с 2-3 с.л. от крема.Отгоре се завършва по желание с крем или с палачинка.Една от палачинките остава за украсата.
Тортата се оставя в хладилник за да стегне  за няколко часа.
украса
Сметаната (студена,  от хладилника) и маскарпонето се разбиват поотделно с малко пудра захар, а след това се смесват.Кремът се поставя в пош и с него се нанася отстрани и отгоре.
Моята торта е измазана с този крем само отстрани.
За да се измаже цялата торта е необходимо двойно количество крем.
От останалата палачинка се изрязват фигурки за украса.
Червените линии върху тортата са от бял шоколад с червена боя.





понеделник, 9 март 2015 г.

Броколи и сирене на фурна - запеканка



Запеканките са ми любими - според съдържанието на хладилника приготвям бързо нещо за вечеря, гарнитура или предястие за гости.  С толкова сирене и сметана става доста калорично, но за сметка на това вкусно
В случая  към сирената и зеленчука прибавих малко изостанало прошуто, но същият ефект може да се постигне и с шунка. В този вид броколите се харесват и на най-големите им противници!
Продуктите могат да варират по вид и количество според съдържанието на вашия хладилник.
Продукти
за 6-8  порции 
тавичката е с размери 30/20 см (може в гювечета)
500 г пресни броколи
1 с.л. масло
200 мл течна сметана(неподсладена)
3 яйца
125 г крема сирене
100 г топено сирене
100 мл прясно мляко
100 г прошуто(шунка)
черен пипер
50 г настърган кашкавал за поръсване

Време за приготвяне: 35 мин.
-  за подготовка - 10 мин.
- за готвене - 25 мин.

 Приготвяне

  • Броколите се бланшират за 3-4 минути в подсолена вода и веднага се охлаждат със студена вода.Отцеждат се много добре.
  • Тавичката се намазва с масло(зехтин) и зеленчуците се подреждат в нея.
  • В купа се разбиват яйцата, крем сиренето, сметаната и прясното мляко.
  • Топеното сирене се нарязва на парченца, които  се подреждат върху броколите.
  • Залива се с млечно-яйчната смес, поръсва се с черен пипер.
  • Най-отгоре се разхвърлят малки парченца от месото.
  • Ястието се пече на 200 С за около 25 мин.
  • Пет минути преди да се извади от фурната се поръсва с настъргания кашкавал. 



неделя, 8 март 2015 г.

Телешко по бургундски (Boeuf Bourguignon)


Тази класическа френска рецепта стои много отдавна в списъка с ястия, които искам да приготвя непременно!
Най-после й дойде редът. Изисква доста време, но си заслужава! Месото става толкова крехко, ароматно и вкусно!


Рецепти много из мрежата, можете да прочетете, основното е бавното варене на месото във вино.В някои случаи се използват малки лукчета или малко по-различни подправки. Споделям това, което направих като компилация от няколко рецепти, претендиращи за Телешко по бургундски и се хареса на семейството ми.

Продукти 
за 6 порции
1,2 кг. телешко  ) месо, без ципи, жили и кости
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л.сол  или на вкус
1 с.л. брашно
1 с.л. зехтин
1 с.л. масло
200 гр. бекон,
1 с.л. зехтин
2 големи глави лук,
1 с.л. зехтин
3 големи моркова,
1 с.л. зехтин
750 мл - 1 бутилка качествено червено вино(моето беше италианско Кианти, оригинално е Бургундско)
 стръкче мащерка
1 дафинов  лист
4-5 скилидки чесън,
1-2 главички карамфил, счукан
1 с.л. доматен концентрат,
500 гр. гъби
2 с.л. зехтин,
2 с.л. краве масло,

 Време за приготвяне:
 - за подготовка - 15 мин.
 - за готвене - 3 ч. 30мин.
Приготвяне


  • Месото се нарязва на парчета с големина около 5 см, поръсва се с черен пипер, сол и 1 с.л. брашно. Разбърква се добре за да поеме подправките и брашното отвсякъде.(снимка)
  • Беконът се реже на дребно и се запържва леко в 1 с.л. зехтин. Изважда се с решетъчна лъжица и се оставя настрана.
  • В същия тиган се добавя 1 с.л. от зехтина и се запържва  лукът, нарязан на дребно. Изважда се и се оставя настрана
  • Морковите, нарязани на колелца също се задушават в 1 с.л. зехтин. Отдръпва се настрани.


  • В дълбока тенджера се загрява смес от 1 с.л. зехтин и 1 с.л. масло, в която се запържва месото,
  • като се обръща за да се "запечата" от всички страни.
  • В същата тенджера се прибавят запържените бекон, лук и моркови.Добавят се подправките - мащерка, карамфил, дафинов лист, смачканият чесън. Залива се с 1 бутилка вино и се оставя да ври на тих огън за около 2,5-3 часа.
  • Гъбите се режат на филийки и се запържват в смес от зехтин и масло до златисто. Ако миете гъбите,  след това трябва добре да бъдат подсушени. Най-добре е да се обелят.
  • След като месото е омекнало, в тенджерата се добавят запържените гъби и моркови и доматеният концентрат, разбърква се и се оставя да ври още 20-30 минути.

Ястието се сервира в затоплена чиния, обикновено придружено от варени картофи и ли картофено пюре.