неделя, 8 март 2015 г.

Телешко по бургундски (Boeuf Bourguignon)


Тази класическа френска рецепта стои много отдавна в списъка с ястия, които искам да приготвя непременно!
Най-после й дойде редът. Изисква доста време, но си заслужава! Месото става толкова крехко, ароматно и вкусно!


Рецепти много из мрежата, можете да прочетете, основното е бавното варене на месото във вино.В някои случаи се използват малки лукчета или малко по-различни подправки. Споделям това, което направих като компилация от няколко рецепти, претендиращи за Телешко по бургундски и се хареса на семейството ми.

Продукти 
за 6 порции
1,2 кг. телешко  ) месо, без ципи, жили и кости
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л.сол  или на вкус
1 с.л. брашно
1 с.л. зехтин
1 с.л. масло
200 гр. бекон,
1 с.л. зехтин
2 големи глави лук,
1 с.л. зехтин
3 големи моркова,
1 с.л. зехтин
750 мл - 1 бутилка качествено червено вино(моето беше италианско Кианти, оригинално е Бургундско)
 стръкче мащерка
1 дафинов  лист
4-5 скилидки чесън,
1-2 главички карамфил, счукан
1 с.л. доматен концентрат,
500 гр. гъби
2 с.л. зехтин,
2 с.л. краве масло,

 Време за приготвяне:
 - за подготовка - 15 мин.
 - за готвене - 3 ч. 30мин.
Приготвяне


  • Месото се нарязва на парчета с големина около 5 см, поръсва се с черен пипер, сол и 1 с.л. брашно. Разбърква се добре за да поеме подправките и брашното отвсякъде.(снимка)
  • Беконът се реже на дребно и се запържва леко в 1 с.л. зехтин. Изважда се с решетъчна лъжица и се оставя настрана.
  • В същия тиган се добавя 1 с.л. от зехтина и се запържва  лукът, нарязан на дребно. Изважда се и се оставя настрана
  • Морковите, нарязани на колелца също се задушават в 1 с.л. зехтин. Отдръпва се настрани.


  • В дълбока тенджера се загрява смес от 1 с.л. зехтин и 1 с.л. масло, в която се запържва месото,
  • като се обръща за да се "запечата" от всички страни.
  • В същата тенджера се прибавят запържените бекон, лук и моркови.Добавят се подправките - мащерка, карамфил, дафинов лист, смачканият чесън. Залива се с 1 бутилка вино и се оставя да ври на тих огън за около 2,5-3 часа.
  • Гъбите се режат на филийки и се запържват в смес от зехтин и масло до златисто. Ако миете гъбите,  след това трябва добре да бъдат подсушени. Най-добре е да се обелят.
  • След като месото е омекнало, в тенджерата се добавят запържените гъби и моркови и доматеният концентрат, разбърква се и се оставя да ври още 20-30 минути.

Ястието се сервира в затоплена чиния, обикновено придружено от варени картофи и ли картофено пюре.


3 коментара:

  1. Разкошно е това телешко, Сонче! Честит празник, мила! С пожелания за здраве и щастие и нестихващи вдъхновения!

    ОтговорИзтриване
  2. Заради вкусът си заслужава труда!
    Честит празник, Соня!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда апетитно. :) а и звучи така.
    Честит празник! Бъди щастлива!
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.