петък, 20 март 2015 г.

Кафяв ориз със стафиди и орехи



Изписани са много статии за ползата от консумацията на кафяв ориз - не води до натрупване на мазнини, подпомага метаболизма, богат на фибри, на селен, манган и редица други полезни вещества. На  всичко това отгоре,  е и много вкусен. Единственият му недостатък май е, че за приготвянето му е необходимо малко повече време.


Рецептата е подходяща както за гарнитура, така и за ориз като самостоятелно леко ястие, поднесен с подходяща салата.

Продукти
за 8 порции

  • 1 ч.ч ориз 
  • ч.ч. от 250 мл
  • 2-3 с.л зехтин
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 к.чаша стафиди
  • шепа орехови ядки

 Време за приготвяне:
 - за подготовка - 30.мин.
 - за готвене - 40 мин.
Приготвяне

  • Оризът се накисва в студена вода за няколко часа, най-малко за 30 минути.
  • Измива се добре и се подсушава(отцежда се и се разстила върху кърпа).
  • В дълбок съд се загрява зехтинът и оризът се пържи за кратко(1-2мин.).
  • Прибавят се начупените орехови ядки , разбърква се няколко пъти и се залива с 4 ч.ч. вода.
  • Добавят се стафидите и солта и се вари на средно силен котлон 40 минути.



2 коментара:

  1. Харесвам тази комбинация на ориз със стафиди и орехи. С кафявия ориз става още по-вкусно. И аз го ползвам или за гарнитура; пълнеж на чушки или сарми, или като самостоятелно ястие.
    Поздрави, Соня!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз обичам кафяв ориз, Соня.
    Тези дни го правих като ориз бирияни и стана чудесен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.