понеделник, 9 март 2015 г.

Броколи и сирене на фурна - запеканка



Запеканките са ми любими - според съдържанието на хладилника приготвям бързо нещо за вечеря, гарнитура или предястие за гости.  С толкова сирене и сметана става доста калорично, но за сметка на това вкусно
В случая  към сирената и зеленчука прибавих малко изостанало прошуто, но същият ефект може да се постигне и с шунка. В този вид броколите се харесват и на най-големите им противници!
Продуктите могат да варират по вид и количество според съдържанието на вашия хладилник.
Продукти
за 6-8  порции 
тавичката е с размери 30/20 см (може в гювечета)
500 г пресни броколи
1 с.л. масло
200 мл течна сметана(неподсладена)
3 яйца
125 г крема сирене
100 г топено сирене
100 мл прясно мляко
100 г прошуто(шунка)
черен пипер
50 г настърган кашкавал за поръсване

Време за приготвяне: 35 мин.
-  за подготовка - 10 мин.
- за готвене - 25 мин.

 Приготвяне

  • Броколите се бланшират за 3-4 минути в подсолена вода и веднага се охлаждат със студена вода.Отцеждат се много добре.
  • Тавичката се намазва с масло(зехтин) и зеленчуците се подреждат в нея.
  • В купа се разбиват яйцата, крем сиренето, сметаната и прясното мляко.
  • Топеното сирене се нарязва на парченца, които  се подреждат върху броколите.
  • Залива се с млечно-яйчната смес, поръсва се с черен пипер.
  • Най-отгоре се разхвърлят малки парченца от месото.
  • Ястието се пече на 200 С за около 25 мин.
  • Пет минути преди да се извади от фурната се поръсва с настъргания кашкавал. 



1 коментар:

  1. Получих запитване дали може да се приготви със замразени броколи, но без да искам го изтрих! Отговорът е , да , може, тогава няма нужда от бланширането.Поздрави

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.