събота, 10 август 2013 г.

Свински гърди в сос от нар и горчица и Мъфини с тиквички и сирене - меню като за гладни канибали или Пепи ми е на гости




Днешната ми гостенка  ама въобще не се нужда е от представяне! Пепи или по-често Пеп4о от блога Храна за моите канибали е добре позната на всички от кулинарното блогово пространство. И не само, тя е основен участник и в популярните готварски форуми, от които всички сме се учили повече или по-малко.
Много искрена, точна в изказа и преценките си и същевременно отзивчива и сърдечна. Не се познаваме лично, но ми е някак си близка. Дали заради сходството във вкусовете или нещо друго, не знам. А може и съвсем скоро да се запознаем, кой знае Пирина и Стара Загора не са толкова далеч един от друг!
Нещата, които Пепи представя са винаги абсолютно точни (има математическа нагласа, забелязах защото и аз така) , рецептите са ясни и с подробни указания. Блогът й е като кулинарна енциклопедия, особено що се отнася до ястията с месо.
Благодаря на  Пеп4о, че прие поканата ми да е вторият гост в моя скромен блог!
Рецептите, които предлага са точно по вкуса на моето семейство.Свинските ребърца са любимо ястие на Главния  дегустатор, а мъфините са за нас с внука. Само за соса от нар май ще се наложи да ми погостуваш със шишенцето, Пепи (когато се снабдиш с ново) ...
Тогава ще ми направиш и от панираните цветове :)



      ***********************
              Поканата на Соня за гостуване дойде в един момент на мързелуване и апатия откъм списването на блога. Не, че е от жегата, или липса на време, но се сещате как в един момент човек се пресища. И да пише, и да снима...е, с готвенето няма разминаване. И всичко из кулинарните блогове (освен тортите на феите вълшебници) ми се струва познато, опитано, вкусено.... Това, че в момента сме пълна къща е може би оправдание J за липсата ми на идея за гостуване;  познавам се и в доста други моменти, когато сме били пълна къща, но и торти, кифлички и наденички съм бъркала  и пълнила среднощно. И казан с глиган бъркала до 3ч. За да може в 5 часЪт милото да тръгне
       Голяма част от пишещите в кулинарните страници познавате моята домакиня. Освен, че е в моята възрастова група, Соня е и от хранителната  ми такава J. И си живее целогодишно в най-красивата планина,  която ми остана в сърцето като несбъдната мечта – колкото и да се опитвам, не ще мога да видя и 1/100 част от нея....ама това е друга тема.   Все пак се надявам да видя още от нея, както и на лична среща със Соня.    
      В блога й "Моето сладко хоби",в който днес съм гост, можете да откриете голямо разнообразие  от  почти всички раздели  на кулинарията. Еднакво апетитно представени са питки, сладкиши, напитки, десерти и основни. А голяма част  от десертите и сладкишите и са точно тези, които у дома ми липсват най-много – с много крем и плодове; сметана ... и всичките козунаци.
       Доста време се чудех с какво мога да и гостувам и вчера  в магазина едно много прилично парче от килограм и половина гърди ми закова погледа J рядко се случват такива хубави, изчистени от мазнини гърди (не, че в къщи няма да го дообработя, ама защо да давам пАри за  сланината). Взех го, без никаква идея в момента какво ще го правя, решила, че от имане глава не боли. Е, мен ме заболя,  щото не си стоях на хладно вкъщи, а проверявах зареждането на магазините J
      И така, в момента,в който срязах парчето и извадих пудрите, пардон –подправките, се сетих,че  трябва да остана вярна на себе си (най-вече на слогна на блога)  и да гостувам точно с това  парче месо на Соня.  То пък взе, че стана много вкусно
(на мен все ми е вкусно, но точно това едно девойче мноооого го хареса),  а и вложих последния си сос от нар, с който всяко печено месо е моя сбъдната мечта :)
Пък повода си заслужава определено – както да се хареса на потребителите  у дома, така и да хареса на виртуалната ми домакиня, тъй като тя неведнъж е показвала какви хубави мръвки може да пече.  Надявам се да ти хареса, Сонче J   и благодаря за  възможността да стана част от Сладкото ти хоби :)  Благодаря ти за търпението,което в случая е дважди по-ценно, тъй като знам, че си на място, където интернет-трафика ти не е редовен J.
И тъй като виждам, че това лято си на вълна тиквички, предлагам и едни бързи мъфини с тиквички
J

Свински гърди в сос от нар и горчица

Продукти: 
1,5 кг.свински гърди (подбирайте по-сухи, към тясната част, да не бъдат много мазни) 

2 с..л.- едрозърнеста горчица 
2 с.л. кетчуп 
2-3 с.л. соев сос
1 с.л. едросмлян кимион
1 ч.л. едросмлян черен пипер 
3 с.л. сос от нар ( лесно заменим от:  мед, меласа някаква – 1 с.л. с 2 с.л. балсамов оцет) 
100 мл. бира.
още щипка-две сол (на вкус, аз сложих една щипка) . 

1 с.л. царевично нишесте 



Приготвяне:
* Парчето гърди се срязва на 2 или 3 части, за да влезе лесно в плика за печене. 
* Всички продукти се поставят в малко бурканче с винтова капачка, разтръсква се и   маринатата е готова. (може и в купичка да се разбъркат, но с бурканчето е много по-лесно) 
* Изсипва се при гърдите и се вързва плика за печене. 
 * Прибира се в хладилник (в тавичка, или купа, за да не се спука плика от ребрата) и оставя така да се маринова за 3-4 часа, през които се обръща няколко пъти. 
* Прехвърля се във фурната (тук аз се презастраховам от спукване на плика и поставям в още един).
* Фурната се включва на 200* и когато ги достигне, се намалява на 160* и пече около 60-80 мин. 
* Изважда се, срязва се плика и гърдите, заедно със соса се прехвърлят в тава, в която се прибавя още 100 мл. гореща вода. 
* Връща се във фурната. Когато сосът отново заври, се прибавя 1 с.л. царевично нишесте, размито с малко студена вода; изключва се фурната и оставя тавата вътре за още 2-3 мин. 



През това време и гарнитурата е готова  
Картофи за гарнитура, приготвени  по тази рецепта 
Продукти
около килограм  едро-нарязани картофи (малки - цели),  ( дребни моркови и домати по  желание), копър, чесън (пак е по желание), сол и 4-5 с.л. олио (масло е по-добрия избор тук - 1/2 пакетче - 60гр.). Плюс около 100 мл. месен бульон по възможност домашен. Ако няма -  лъжица вегета, или кубче бульон с вода. 
Приготвяне
почистените картофи и всички останали продукти се поставят в плика, внимателно се разтръсква, връзва се и пече както месото, първо на 220*, след това на 160-170*. На тях са им достатъчни около 40 мин. 


 Мъфини с тиквички и сирене



Продукти
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сол
1 и 1/2 ч.ч. настъргана тиквичка
1 бакпулвер и 1 каф.л. сода за хляб
80 мл.. олио
100 мл. прясно мляко
2  яйца
200 гр. натрошено сирене
100 гр. настърган кашкавал
1 ч.л.черен пипер 
семена за поръсване (сусам, мак) 
Приготвяне: 
* В купа се смесват брашното, солта, черния пипер и бакпулвера. 
* Прибавя се олиото, млякото, разбитите с вилица яйца и настърганата наедро ренде тиквичка. 
* Обърква се до еднородна смес. 
* Прибавя се сиренето и кашкавала и отново обърква, колкото да поеме сирената. 
* Форма замъфини се намаслява (или зареждат гнездата с хартиени капсули). Пълня се 2/3 от височината на формите и отгоре поръсват със семената. 
* Пекат се в предварително загрята фурна на 190* С фурна за около 35 мин. (проба с клечка за зъби или дървеношишче, които трябва да излизат сухи от кексчето). 
* След като се извадят от фурната се оставят 8-10 мин. да изстинат във формата. 

***Количеството брашно е зависимо от влажността на тиквичките. 
Ако са много водни – ще трябва повече брашно, но и мъфините ще станат  по-брашняни. И тъй като тиквичките всеки път са различни, аз предпочитам леееееко да ги изстискам от водата им. 

9 коментара:

  1. Сонче, имаш прекрасна гостенка!
    И тук не е изневерила на себе си с
    това сочно месо и любимия ми сос от нар/ както и меласата от нар/!
    Радвам се, че си я поканила,за да се насладим на поредната вкусна рецепта!
    Прегръдка и за двете ви с пожелание за лична среща между вас :)

    ОтговорИзтриване
  2. Моля ви, дайте да се разберем, само по една снимка на ястие, не повече! Не се издържа! Това месо е просто уникално! Сонче, мога само да те поздравя за избора на гост! Пепи, Пепи, всичко е ок, само дето тази порция не е пред мен:) леле, подлуди ме, великолепно изглежда. Мъфинките са разкош и те, да знаеш! Удоволствие е да се присъединя към вашата компания и благодаря за насладата!

    ОтговорИзтриване
  3. Соня, честита ти гостенка! Много хубаво си я поканила, а и тя така хубаво е гостувала - вкусно сте си хапнали. :) Желая ви скорошна среща и всичко добро и на двете! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна гостенка! Почеркът й определено си личи и така изкушава :-)
    Сърдечни поздрави и за гостенката, и за чудесната домакиня!

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления и за двете домакини, неуморни в кухнята.Пепи се е приготвила подобаващо! Мъфините непременно ще направя, докато има още тиквички.С пожелание за приятен и прохладен уйкенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Не мога да се позная - първо се загледах в месото :)
    Сонче, и ти, и гостенката сте прекрасни! 100 по 100 пъти прекрасни! Изборът на Пепи, да се представи с мръвка, не ме изненада, но този сос от нар определено успя. Всичко изглежда много вкусно! При вас, двечките, винаги ми е било вкусно!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Поздравления за гостенката и домакинята - прекрасни и неспирни, винаги радващи и изненадващи с нещо вкусно!

    ОтговорИзтриване
  8. С удоволствие ви гостувах виртуално,дами!Соня е направила невероятно добър подбор на гост,а Пепи както винаги е представила блестящо приготвена мръвка-толкова сочна и с такава апетитна кожичка-кой би устоял?!Мъфинче ще си взема обезателно,защото обичам и сладки,и солени!
    Пожелавам ви някой ден любовта към Пирин да ви срещне,мили момичета!Сърдечна прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря за хубавите думи,мили дами :)
    Радвам се, че харесахте моето меню за гостуването.
    Сонче, на теб още веднъж ти благодаря за търпението и :) наистина нее кой знае къде - въпроса е да поемем натам.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.