четвъртък, 15 август 2013 г.

Шарлота с извара и сладко



Днес е голям празник за всички християни - Успение Богородично, денят в който Мария, Божията майка е починала и се отправила на небето при своя син .
На този ден, всяка година се събираме с фамилията на моя съпруг.Винаги е весело и приятно, много поколения на едно място, хубава храна, много смях...
Този сладкиш занесох тази година на празненството.Много се хареса на всички, много похвали получих!


Сладкишът е сравнително лесен  за приготвяне. Може и без печене, с готови бишкоти и или готови блатове.
Аз предпочитам да пека блатовете, така съм сигурна какво има в десерта.Бих изпекла и бишкоти, но ще ми дойде в повече! :)
Сладкото може да е различно, но в случая, от смокини беше чудесно, много ароматно.
Като цяло тортата е лека, освежаваща с много малко калории подходяща за всеки сезон, но особено за лятото.


 Ето и рецептата, пълна моя импровизация. Имах идея вътре в крема да има пресни плодове, но нямах ягоди или малини, а опитите, които правих с пъпеш не бяха особено сполучливи. Затова се спрях на сладкото.

Продукти 
за форма с диаметър 26 см
14 порции
блат

  • 3 яйца
  • 125 г захар(1 ч.ч. от 200 мл)
  • 1 п. ванилова захар
  • 1/2 п. бакпулвер
  • 75 г брашно(1 ч.ч. от 200 мл)
  • 1 с.л. настъргана лимонова кора

крем

  • 275 г фина извара, безсолна, нискомаслена
  • 200 мл течна сметана, 30 % масленост, неподсладена
  • 1 с.л. пудра захар
  • 450 г заквасена сметана 20 % 
  • 1 капсула ванилова есенция
  • 30 г желатин(за 1,5 л течност, според опаковката )
  • 1 ч.ч. сладко от боровинки*
  • 1 ч.ч. сладко от смокини
* беше доста сладко, така че може да се намали, според вкуса
  • 200 г бишкоти савоярди (не от меките)

 Приготвяне

блат
  • яйцата се разбиват със захарта и ваниловата захар докато захарта се разтвори напълно
  • добавят се лимоновата кора, бакпулвера и брашното и се разбърква много добре
  • изсипва се в застлана с хартия и намазана с масло форма и се пече в предварително загрята на 180 С фурна за около 15 минути
  • проверява се с клечка, не се отваря първите 10 минути
  • блатът се надува, след това може да спадне
  • изважда се формата от печката и се оставя да изстине напълно
  • блатът се изважда и се разрязва хоризонтално на две части



крем, всъщност са 2 крема
  • изварата се пасира в блендер
  • течната сметана се разбива с пудрата захар  докато започне да се вплътнява
  • прибавя се квасената сметана и се разбива отново
  • накрая се добавя пасираната извара и всичко се разбърква до хомогенизиране
  • желатинът се залива с 50 мл студена вода и се оставя да набъбне
  • поставя се в микровълновата печка за 20 секунди и се разбърква до пълното му разтваряне
  • започва уеднаквяването на температурата на желатина и млечната смес като се сипва с лъжица от млечния крем към желатина и се бърка след всяко сипване.Така 2-3 лъжици.
  • накрая желатина се изсипва при сметаната и изварата и всичко се разбърква много добре
  • получения крем се разделя на две равни части
  • към едната се прибавя боровинковото сладко, а към другата смокиновото (плодовете се нарязват )
подреждане


  • бишкотите се разрязват наполовина или според височината на съда
  • на дъното на тортена чиния се поставя едната част от блата и се стяга с тортен ринг
  • около блата, покрай стените на формата се подреждат бишкотите
  • (аз го напоих леко с малко от боровинковия сос, но може и без това, блатовете поемат от крема)
  • отгоре се разстила крема с боровинки
  • покрива се с втората част от блата и върху него се изсипва крема със смокини
  • оставя се в хладилник за поне 3-4 часа за да стегне
  • украсата е с малко от борвинковия сос и с една праскова нарязана на тънки резени, покрити отгоре с желатин



Тук ще намерите рецепта за Шарлота с ягоди и Шарлота с малини

3 коментара:

  1. Как няма да са възхитени гостите... Тортата е чудесна! Много вкусно си я измислила и измайсторила, Соня, поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна е шарлотата,Соня!
    Поздравления!
    Хубав петък:)

    ОтговорИзтриване
  3. Ето и още една идея за тази прекрасна торта! С лек крем и красива декорация! Харесва ми!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.