понеделник, 30 юли 2012 г.

Шоколадово-Малинова торта



Това е тортата, която правих за 78я  рожден ден на моя татко!Приготвях на Бетоловото, в планината, с налични продукти, но беше много вкусна! Комбинацията от шоколадови блатове и малинов крем е прекрасна.
Блатовете са от Шоколадова Торта ''Орео""


Продукти
За 3 блата по 22 см

  • 2 ч.ч. захар
  • 2 ч.ч. брашно
  • 50 г какао
  • 1 п.бакпулвер
  • ½ ч.л.сол
  • 1 ч.ч. прясно мляко с 2-3 капки оцет
  • 2 големи яйца
  • 100 мл олио
  • Ванилия
  • 1с.л.ароматен ликьор, коняк
  • 200 мл горещо кафе

За крема
  • 250 г извара
  • 100 г захар
  • 300 г квасена сметана
  • 300 г малини
  • За сиропиране
  • ½ ч.ч. захар
  • ½ ч.ч. вода
  • Ванилия, коняк
Допълнително
  • 100 г бял шоколад
  • 50 мл течна сметана
  • 1 бурканче 330 г малинов конфитюр

Приготвяне

  • Яйцата се разбиват с  тел
  • Прибавят се прясното мляко, олиото, ликьора
  • в отделна купа се смесват  захарта, брашното, бакпулвера, какаото, содата, ванилията и се разбърква
  • към сухата смес се добавя течната, разбърква се добре
  • приготвя се силно кафе от 1 чаша гореща вода и 1 с.л. инстантно кафе
  • горещото кафе се изсипва в тестото и се разбърква
  • получената смес се измерва и  разпределя по равно в три съда , предварително застлани с хартия за печене
  • пече се на 170 С за 15-20 минути, проверка с клечка
  • блатовете се изваждат и се оставят да изстинат
крем
  • изварата и захарта се пасират в блендер до получаване на гладък крем
  • сметаната се разбива и се смесва с изварата
  • от захарта и водата се сварява сироп
сглобяване на тортата
  • един от блатовете се поставя в чиния за торта(ако е издут в средата се изрязва и се оформя)
  • сиропира се леко
  • намазва се малиновия конфитюр, а след това и с 1/3 от крема
  • върху крема се подрежда плътен слой малини
  • отгоре се поставя следващия блат, сиропира се, маже се с конфитюр, крем, малини
  • най-отгоре се поставя последния блат, НЕ  се сиропира, маже се с конфитюр
  • с остатъка от белия крем тортата се оформя отстрани и се оставя за 1 час в хладилника
  • отгоре се покрива с бял шоколад и се украсява с ягоди(  белият шоколад се разтопява в топлата сметана като се разбърква до еднородна маса, изчаква се да застине)




10 коментара:

  1. Сончееее, много красива торта!Сочна и шоколадова и тези малинки как си ги накацала отгоре:)
    Направо приказна е!И как да не е щом е за тати!
    Пожелавам здраве на рожденника и щастливи мигове със семейството!

    А на теб поздравления за изпълнението с наличните продукти!Голям майстор си!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна торта, изглежда сочна и изключително вкусна! Да е жив и здрав рожденикът, дълги години да му се радвате и той на вас! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятна торта, Сонче! Да ти е жив и здрав рожденикът!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви , Дани, Дани, Траянче!Много мие лош интернета ине мога да пиша по блоговете ви, но ви следя, прекрасни сте !

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче, да е жив и здрав рожденикът! Тортата е страхотна - сочна, вкусна, ароматна и красива! Прелест! Хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Соня,здраве и дълголетие пожелавам на баща ти,а тортата е станала разкошна,обемна и много вкусна!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Сонче, желая много здраве на рожденикът. Тортата е чудесна и ми се вижда един от добрите начини за тези бисквитки. В натуралната им форма не бих ги яла, но за основа на блат изглеждат тъкмо на място!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна комбинация от вкусове!
    Истинско изкушение е тази торта!
    Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесна торта за хубав повод!С пожелание за много здраве - и на рожденика ,и на дъщерята !
    Снимките също са чудусни !
    Хубав летен ден !
    Рени

    ОтговорИзтриване
  10. Много красива празнична торта!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.