неделя, 27 май 2012 г.

Суфле от тиквички

Да се включа и аз в тиквеното изобилие на този сезон с едно много ефектно предястие или лека вечеря.Лека и нежна, почти въздушна текстура с аромат на мащерка...

Аз го приготвих в два различни вида купички, по-малките бяха подходящи за обръщане, но по-големите не ставаха за обръщане, а само за директна консумация.

Продукти
за 3-4 порции
  • 450 г тиквички
  • 1 малка глава кромид
  • 60 г масло
  • 40 г брашно
  • 250 мл прясно мляко
  • 2 с.л. квасена сметана
  • Сол, черен пипер
  • 4 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
  • 120 г кашкавал
  • 1-2 стръка пресен чесън
  • 2 к.л. суха мащерка
  • галета за поръсване на купичките

 Приготвяне

 
  • Тиквичките се обелват и нарязват
  • Слагат се във вряща подсолена вода и се варят 10-12 минути
  • Отцеждат се и се пасират сн.1
  • В тиган се загряват 2 с.л. масло и пасиранте тиквчки се задушават в него за 3-4 минути сн.2
  • В друг съд се загрява остаъка от маслото и в него се задушава нарязания на много дребно кромид
  • Прибавя се брашното и се разбърква за 1-2 минути
  • Добавя се нарязаният на дребно прсън чесън
  • Жълтъците се разбиват с вилица и се смесват със сметаната, прясното мляко, сол и черен пипер
  • Получената смес се изсипва при брашното и се готви при непрекъснато разбъркване  още 2-3 минути сн.3
  • Добавят се пасираните тиквички и настъргания кашкавал и се готви до разтопяване на кашкавала сн.4
  • Отдръпва се и се оставя за малко да се охлади
  • Белтъците се разбиват на твърд сняг и много внимателно се добавят към охладената смес сн.5

  • купичките се намазват с масло и се поръсват с галета
  • Готовата смес се разпределя в купичките
  • (добре е да се пълнят до горе и да се заглади с нож,  но аз не го направих)
  • Пече се 190 С за 35-40 минути.
  • Сервира се веднага.







5 коментара:

  1. Уникално вкусно и много интересно предястие :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче, това е пълен разкош!И аз открих сезона с тиквичките, а твоето предложение направо не грабна. Повярвай ми още довечера ще го приготвя :)
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусни суфлета,Соня!И агнешкото не им отстъпва,превъзходно е!
    Хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
  4. Е това се чудех дали да не правя онзи ден, когато правих мъфини. Сега запазвам рецептата и следващите тиквички ще са в суфлето;)
    Хубава вечер, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря на всички ви!Ще чакам коментари как се е получило суфлето при вас!ПОздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.