сряда, 30 май 2012 г.

Маслен кайсиев сладкиш


 
В източника на рецептата сладкишът  е наречен ''Кайсиев сладкиш за кафе''.Основата е маслено тесто, следват пресни кайсиеви половинки , заляти със сметанов сос.Сладкишът е много свеж и изключително ароматен.И  става не само за кафе:)!



Продукти 
за форма 22-24 см
12 порции

  • 500 г почистени и нарязани на половинки кайсии
тесто
  • 225 г брашно
  • 1 ч.л.бакпулвер
  • щипка сол
  • 1/2 ч.л.сода
  • 150 г меко масло
  • 1 с.л.прясно мляко
  • 100 г захар
  • 1 яйце
  • ванилия
  • 1 с.л.коняк
заливка
  • 1 с.л.подладена сметана                         Калории - общо 2719 Ккал
  • 1 яйце, леко разбито
  • пудра захар за поръсване                        за 1 порция  227 Ккал

Приготвяне

  • смесват се брашното, бакпулвера, содата и солта
  • добавя се маслото и захарта - аз използвах блендера за обработката
  • прибавя  се прясното мляко, коняка, ванилията и яйцето, разбърква се добре 
  • полученото меко тесто  (сн.1) се разстила в намаслената тавичка с помощта на шпатула - сн.2
  • отгоре се подреждат кайсиите- сн.3
  • продуктите за заливката се смесват в купичка и леко се разбиват
  • с получената смеатанова смес се покриват кайсиите - сн.4
  • пече се на 180 С с вентилатор около 40 минути
  • оставя се в изключената фурна за още 15 минути
  • сервира се топъл или студен, поръсен с пудра захар

9 коментара:

  1. ЕЕЕЕ Сонче, нямаш спиране с твоите вкусотии.Ама много ,много ми хареса.Само сега се чудя от къде да намеря кайсии не съм виждала още по магазините.
    Ще се прави страхотен ароматен е сигурно с тези кайсии?
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, много ароматно и леко ''красатко'' както казваме!Не е за любители на тежки и много благи сладкиши.Но на мен много ми хареса!ПОздрави и хубав ден от мен!

      Изтриване
  2. Мнооого е хубав,Сонче!
    Иска ми се да го направя и аз,ще си запазя рецептата....
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Както казах по-горе, малко е по-различно от сиропираните и шоколадови сладки десерти, за които знам, че са любими в твоето семейство защото често ги приготвяш, но пробвайте, може да ви хареса!Прегръдка и пожелание за хубав ден, Живе!

      Изтриване
  3. Много хубаво са узрели тези кайсиики и сладкиша е невероятен Сонче!
    Мислиш ли че може и с друг плод да се направи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правила съм подобен с череши, но и не тази година, когато вече съм блогър и обръщам внимание на подробностите!Мислех си , че кайсиите няма да омекнат защото бяха доста твърди, макар и узрели, но те се бяха изпекли много добре.Ще пробвам с череши, тук още няма заради обилните дъждове.Заради това прекъснах и яягодовата серия, няма ягоди.А кайсийте са все още от Гърция.Вишни е другата идея!Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  4. Повече от идеален е,Соня!Точно по мой вкус-плодов,умерено сладък,абе с една дума-бижу!
    Ще го опитаме и ние,благодаря!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче, непременно ще се пробва този сладкиш, пък било то и без заливката за по-малко калориики :)) Фантазия, точно по мой вкус. Обожавам кайсии.

    ОтговорИзтриване
  6. Да споделя, че правих различни опити с кайсиите през тези дни, но този сладкиш е фаворитът!Не спестявайте сметаната, тя е много малко и не е толкова калорична, а придава по-добър вкус на плодовете!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.