понеделник, 3 юни 2019 г.

Трипластова Неаполтанска торта с ягоди, внилия, шоколад и италиански маслен крем


Торта различна от любимите ми "кремести" сладкиши, но с изненадващо приятна текстура.За вкуса няма какво да ви казвам - класическа комбинация от ягоди, шоколад и ванилия с влажни маслени блатове!


Рецептата съдържа доста масло.Позволих си да заменя една част от маслото в крема с маскарпоне, мисля че не влияе на окончателния резултат. Източник.




Продукти 
за форма с диаметър 16-18 см
12 порции
за 3 броя блатове
160 г меко масло
180 г кристална захар
3 големи яйца
180 г брашно
1 п. бакпулвер
1 п. ванилова захар
щ.сол
100 г кисело мляко
*100 г пресни ягоди
по желание боя на върха на ножа
** 2 с.л. какао
за кремовете
3 яйчни белтъка
200 г кристална захар
360 г масло
1 п. ванилова захар
*50 г шоколад
**100 г ягодово желе(сладко от ягоди)


 Време за приготвяне: 2 часа 30 мин.
 - за подготовка - 1 час
 - за готвене - 30 мин.
 - за изчакване - 1 час


Калории 
Общо 6900 Ккал 
За една порция 575 Ккал



Приготвяне 

блатове
Фурната се включва на 175 С. без вентилатор.
Ягодите се почистват , измиват и пасират с пасатор или блендер.
Приготвят се 3 еднакви форми за печене с диаметър 16-8 см. Застилат се с хартия за печене и стените се намазват с масло.
Маслото(на стайна температура) се разбива със захарта до пухкав крем. Последователно се прибавят яйцата и се разбива.Смесва се с киселото мляко.
Добавя се брашното, бакпулвера, ванилията, щипка сол и се бърка до получаването на гладка смес.
Резултатът е около 750 г тесто, което трябва да се разпредели в три отделни съда.
В една част от тестото се добавят пюрираните ягоди и 1 с.л. брашно.
В друга част се прибавя какаото. Третата остава бяла.
Трите тавички се пекат едновременно във фурната за ОКОЛО 30 мин. Тестата са с различна плътност и затова се пекат различно време. На ягодовото тесто са му  необходими поне 5 минути повече. Наблюдават се и се проверяват с клечка.
След изпичане блатовете се оставят да изстинат, преди да се извадят от формата.


кремове


Белтъците и захарта се слагат в подходящ стъклен съд, а той на водна баня върху котлон.
Огънят трябва да е слаб, водата не е необходимо да завира. Бърка се с миксер до разтопяване на захарта и затопляне на белтъчната смес до над 100 С.Около 5 мин. Отстранява се от огъня и бъркането с миксера продължава още 10 тина минути.
След като белтъчната смес изстине,   започва добавянето на маслото на части при непрекъснато разбъркване.  Получава се лек, гладък крем.Кремът се прибира за 5 минути в хладилника.
Разделя се на 3 части, които се овкусяват съответно с ванилия, ягодовото желе и шоколад.
Шоколадът се затопля на водна баня и се бърка до пълното му разтопяване.След като застине се смесва с единия крем.
сглобяване на тортата
В тортена чиния се поставя какаовия блат. Покрива се с шоколадов крем.
Следва ягодовия блат, който се покрива с ягодов крем.
Завършва се с ваниловия блат и ванилов крем.
От трите крема остава за оформяне на тортата отстрани и отгоре.
На този етап сладкиша се прибира в хладилник за да стегне кремът.
След около час се изважда и се измазва с останалите кремове и се украсява.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.