петък, 21 юни 2019 г.

Пролетна свежест - торта със спанак, чиа и вишни



Много лека и свежа торта, с добре съчетани вкусове и аромати!



Продукти
за торта за диаметър 24 см
16 порции
за блатовете
130 г масло
250 г спанак
50 мл прясно мляко
160 г захар
3 яйца
280 г брашно
2 п. ванилия
1 п. бакпулвер
за чиа слой
600 мл прясно мляко
30 г кокосово масло
60 г чиа
30 мл кокосов ликьор
200 мл течна сметана
40 г пудра захар
2п. желатин (15 г)
100 г боровинки
вишнев слой
300 г вишни/череши или друг плод
50 г захар
1п. желатин
за сиропиране
50 г захар
50 мл вода
20 мл кокосов ликьор
украса
100 г крем сирене
100 мл течна сметана
30 г пудра захар
боровинки
 Време за приготвяне: 1 ч. 30 мин.
- за подготовка - 50 мин.
 - за готвене - 30 мин.
- за изчакване - 2 часа
Калории
 Общо 6020 Ккал 
За една порция 380 Ккал 






Приготвяне

блатове
Продуктите са за 2 блата. Тортата може да се направи и само с един блат, в такъв случай количествата трябва да се намалят наполовина.
Формата за блатовете се застила с хартия за печене и се намазва с масло.
Фурната се включва на 180 С.
Спанакът(замразен) се размразява и отцежда.Смесва се с мекото масло.Разбърква се добре до еднородна смес.
Прибавя се прясното мляко.
Яйцата се разбиват със захарта до пухкава пяна.Прибавят се към спаначената смес.
Брашното се пресява с бакпулвера и се примесва в тестото с шапатула.
Готовото тесто се изсипва във формата и се заравнява.
Пече се 30 минути , до суха клечка на 180 С.
Изважда се и се изчаква да изстине преди да се извади от формата.
След изстиване на блата , той се разрязва хоризонтално на две части .
чиа слой
Чията се смесва с прясното мляко и се оставя в хладилника за 20 мин.
През това време сметаната се разбива с пудрата захар до пухкавост.
Добавя се кокосовото масло, леко затоплено предварително.
Внимателно се смесват сметаната и млякото с чия като се разбърква .
Желатинът се накисва в 50 мл вода до набъбване. Загрява се на микровълновата за 30 сек , до пълното разтваряне на желатина. Прибавя се внимателно към чиа сместа.Прибира се в хладилника за 30 мин., докато започне да се желира.
вишнев слой
Вишните се почистват от костилките и се загряват в подходящ съд заедно със захарта и водата.НЕ е необходимо да ври, само да се разтопи зхарта.
Желатинът се накисва в 50 мл вода до набъбване. Загрява се на микровълновата за 30 сек , до пълното разтваряне на желатина. Прибавя се внимателно към вишните.Прибира се в хладилника за 30 мин., докато започне да се желира.
сироп
Водата и захарта се загряват до завиране, отдръпва се от огъня и се добавя ликьора.
сглобяване на тортата
Единият блат се поставя в тортена чиния и се обхваща с пръстен.Намазва е с четка с част от приготвения сироп.
Залива се с вишневото желе. Прибира се в хладилника за 30 мин., докато започне да се желира.
След като желето е почти стегнало, съдът се изважда от хладилника и се слага следващия пласт - бялата смес с чиа. В нея се редят боровинките.
Покрива се с втория блат, който също се маже с останалия сироп.
Тортата се прибира в хладилник за 2-3 часа.
Украсява се с разбитите с пудра захар сметана и крем сирене и се добавят плодове.



 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.