четвъртък, 25 септември 2014 г.

Домашно сладко от малини (боровинки)



 Всяка година приготвям малки количества от любимите ни сладка от горски плодове.Заслужава си усилието, вярвайте ми, няма нищо общо с пълните с консерванти, желатин, боя и нишесте готови сладка! Не е трудно, опитайте!

Продукти 
за около 5-6 бурканчета от 300 г

  • 2 кг пресни плодове
  • 2 кг захар
  • 1 ч.л. лимонтозу(1 с.л. лимов сок)



Може да използвате обикновена по-голяма тенджера.
 Приготвяне


  • Плодовете се посипват със захарта и се оставят да престоят няколко часа.
  • Вари се на не много силен котлон ( при мен на 3 от 6).
  • След завирането се отстранява изплувалата на повърхността пяна.
  • Проверява се за готовност след около 35-40 минути.
  • - капка изсипана върху порцеланова чиния да не се разлива
  • -капка, пусната в чаша със студена вода отива на дъното, без да се разтваря
  • Добавя се лимоновата киселина и се разбърква.
  • Още горещо се насипва в сухи буркани,  които се затварят   и се обръщат с капачката надолу.
  • Така сладкото може да се съхранява няколко месеца.За по-продължително съхранение е необходимо бурканчетата да се изварят за 5 минути.



1 коментар:

  1. Много го обичам! Толкова, че не ми пречи да си хрускам семенцата. ;) Чудно ти се е получило, Сонче!
    Поздрави и хубава вечер. :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.