неделя, 18 ноември 2012 г.

Торта за Рожден ден - Бостънски крем пай (Boston Cream Pie )


 Добре дошли на Рождения ден на моя блог!



Бързам да ви почерпя със специалния сладкиш, който направих за този ден.


Казва се Бостонски крем пай, но всъщност си е торта с много ванилов крем  (пастичера) между две пухкави блатчета  и шоколадово покритие(ганаш) .Отдавна му се бях заканила и сега само съжалявам, че не съм го правила по-рано!



Невероятен, пристрастяващ, мек, нежен и много ванилово-шоколадов вкус!
Доста известен сладкиш, който може да се срещне в различни варианти.Включително като поничка...
Счита се, че е създаден    от арменско-френски готвач М. Sanzian в Бостън Parker House Hotel през 1856 г.
Бостън крем пай е официален десерт на щата Масачузетс , обявен за такъв през 1996 година.
Рецепти  много, аз компилирах.  Основен източник тук.

Продукти 
за   24 см форма

за блатовете
  • 1 ч.ч. захар-180 г
  • 1/2 ч.ч. разтопен маргарин
  • 2 пакета ванилова захар
  • 4 яйца
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 1.5 ч.ч. брашно-180г
  • 150 мл прясно мляко с 1с.л. лимонов сок
  • 1/2 капсула есенция ром
  • щипка сол,  ако се ползва  безсолно масло
за крема
  • 6 яйчни жълтъка
  • 30 г царевично нишесте (1/2 к.ч.)
  • 180 г захар (1 ч.ч.)
  • 300 мл прясно мляко
  • 50 г масло
  • 1 п. ванилена захар +1 капсула есенция ванилия
( по възможност ванилова пръчка, но аз нямах)

за шоколадовото покритие
  • 150 г шоколад
  • 150 мл течна неподсладена сметана

 0тделно
  • запечени едро счукани орехи
  • кокосови стърготини
  • фин плодов конфитюр или сироп от сладко (моето е ягодово)
 

Приготвяне

 на блата
 
  •  в купа се разбиват маслото, ванилената захар и захарта до пухкав крем
  • едно по едно се прибавят яйцата  при непрекъснато разбиване
  • на части се прибавят сухите съставки (брашно и бакпулвер) и млякото, като се завършва със сухи съставки
  • изсипва се в застлана с хартия,  намазана с мазнина и посипана с брашно тавичка
  • пече се на 175 С за около 35 минути, до суха клечка в средата
  • изважда с еи се оставя да изстине напълно
  • разрязва се на два блата с голям назъбен нож
на крема
  •  в тенджерка се разбиват  леко жълтъците и се смесват с нишестето, захарта и ваниловата захар
  • прибавя се млякото и се разбърква много добре
  • слага се на не много силен огън и се бърка до сгъстяване, около 8-10 минути
  • отдръпва се от котлона  и се добавя студеното масло  и капсулата ванилия
  • разбърква се много добре до получаване на гладък крем
  • кремът се прехвърля в купа и се покрива с фолио, което го докосва плътно
  • оставя се да изстине напълно


 шоколадово покритие(ганаш)

  • шоколадът се начупва на парчета и се слага в плоска огнеупорна чиния в микровълновата печка за 2 минути като от време на време се проверява и разбърква
  • сметаната се поставя в купа и се загрява за 2 минути на МВ,  не трябва да завира!
  • следва внимателно смесване на сметаната и шоколада
  • шоколадът се прехвърля в по-дълбок съд и в него много бавно при непрекъснато бъркане се изсипва на части сметаната
  • бърка се до получаване на гладка смес



сглобяване на тортата

  • първият блат се поставя в чиния за торта
  • върху него се разпределя цялото количество крем
  • поръсва се с орехи
  • отгоре се поставя втория блат
  • намазва се със сиропа от сладко и се заглажда
  • отгоре се изсипва шоколадовия крем
  • украсява се с орехи, кокосови стърготини или друго по желание


Ако сте пропуснали, има и месце за почерпка тук!
Да ви  е сладко!


31 коментара:

  1. Честит Рожден Ден на блога ти, Сонче! Желая ти много вдъхновение, нови читатели и винаги да ни радваш с невероятните си рецепти и хубавите снимки! Сладкишът е невероятен! Комлименти! Усмихнат неделен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Честито и от мен!
    Успехи и дълголетие на блога ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, честит рожден ден на Бога ти! приготвила си много вкусен и омайващ сладкиш-торта. Това е един от любимите ми кремове и в съчетание с тези блатове е със сигурност неустоим. Комплименти, Соня!

    Прегръдки и една прекрасна неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Еха, честит празник, Сонче, невероятна почерпка! Тортата е прелест, обожавам такива кремести сладкиши. Още много вкусотийки в блога и такива сладки публикации!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Честит рожден ден на блога ти, Соня!
    Чудесен избор си направила с тази торта - страхотна е!
    И от мен сърдечни поздрави,
    още творческо и кулинарно вдъхновение, много публикации и споделени рецепти, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря Дианка!Твоите мили думи ме стоплят!Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  6. Соня,честит празник!Тортата изглежда фантастично и невероятно вкусна! Обичам с много крем! Да си жива и здрава и продължавай с отличните и вкусни предложения!
    Юлия Кожухарова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за подкрепата, Юлия!Изпълваш сърцето ми с радост!Поздрави на теб и цялото ти семейство!

      Изтриване
  7. Честит Рожден Ден, на красивия ти и богат блог, Сонче! Прекрасна тортичка си направила! Нека не стихва твоето сладко хоби и да ни радваш с още мнооого вкусни рецепти!
    Приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Сонче, честит рожден ден на блога ти!
    Желая ти много здраве и радост! Да ни радваш и нас с прекрасни рецепти!
    Много пътешествия и зареждащи емоции!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Ей,забравих да благодаря за вкусната торта-един от любимите ми сладкиши е това!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети!Сладкишът е наистина вълшебен и на мен ми става любим!Поздраив!

      Изтриване
  10. Честит рожден ден на блога ти Сонче!
    Още дълги години да ни радваш с вкусните си предложения!
    Много коментиран да е блога ти и последователи безброй да имаш!
    Тортата е невероятна и с този крем и ганаш ,направо неустоима.

    Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечни благодарности, Здравче!Благодаря за поздравленията, за разбирането и подкрепата! Поздрави!

      Изтриване
  11. Честита блогогодинка, Соня! Прекрасна торта!

    ОтговорИзтриване
  12. Сонче, и аз съжалявам в момента , че нямам пред себе си едно такова превъзходно парченце, с което да ти честия празника на местенцето. пожелавам здраве на собственичката му, за да може да ни радва с още много хубави и уханни предложения!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за всичко, Марта!Твоите думи ме стоплят и радват!Поздрави!

      Изтриване
  13. Соня, честито ти блогогодинка на прекрасното ти интернет местенце!
    Най-искренни пожелания за много почитатели и още повече вдъхновение за да ни радваш с твоите кулинарни творения!
    Почерпката е сладка и неустоима и ако имаше сега едничко само парченце за мен, ще сънувам сладки сънища:)*

    ОтговорИзтриване
  14. Честита годинка на блог-а ти,Соня!
    Още много страхотни рецепти да намерят място тук !
    много изкушаващо парченце!
    взимам си за кафенцето и бягам!
    Прекрасна седмица

    ОтговорИзтриване
  15. Честит рожден ден на блога!Едно място изпъстрено с хубави рецепти,приготвени с любов!
    Сонче,желая ти нестихващо вдъхновение ,за да продължаваш да ни радваш и за напред!
    Тортата е чудесна ,сочна и много апетитна!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи, Мира!Сладкишът наистина си го бива, препоръчвам го!Поздрави!

      Изтриване
  16. Честит ти и от мен :) Много дълголетие на теб, че да ни радваш с интересните си предложения още дъъълги години!
    П.С. Още съм се заканила на онези карамелизирани ябълки!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.