неделя, 25 ноември 2012 г.

Печен заек, пълнен с кайма и ориз



Не правя много често заек защото трудно си намирам прясно месо. Това е един малък заек , който приготвих почти като печеното пълнено пиле.Тъй като не  е див, не се нуждае от предварително продължително мариноване.
Плънката е много богата, ароматна и вкусна.


Продукти
за 4 порции
  • 1 заек около 2 кг
естествено може и по-голям, ще трябва да се увеличат другите продукти
  • лимонов сок и черен пипер за мариноване
плънка
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 глава кромид лук
  • 1 морков
  • 150 г кайма, телешка
  • 1 к.ч.ориз
  • няколко гъби
  • к.ч. стафиди
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1 ч.л. майорана
  • черен пипер
  • джоджен
за намазване на заека
масло
Приготвяне
  • заекът се измива, подсушава и се наръсва с лимонов сок и черен пипер.оставя се да престои така 30 минути или повече
плънка
  • в загрятата мазнина се задушават нарязаните на дребно кромид и морков
  • прибавя се каймата и се пържи до готовност като се бърка
  • добавя се ориза и се запържва до побеляване
  • добавят се гъбите, стафидите и подправките
  • налива се 1 к.ч. вода и се задушава до поемането й от ориза
  • с тази плънка се пълни корема на заека и се зашива
  • поставя се в тавичката и се намазва много добре с размекнато масло
  • поръсва се с черен пипер и сол 
  • отстрани се налива 1 ч.ч. вода
  • пече се покрит на 180-200 С за 2 часа
  • обръща се заека и се оставя открит за да хване коричка
  • може да се добавят картофи в тавата



6 коментара:

  1. Соня, за мен това е едно доволно ароматно и празнично предложение!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз харесвам този пълнеж с ориз и стафиди! Чудесно ти се е получило това зайче, с вкусна и ароматна плънка и апетитна препечена коричка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасно ястие, Сонче! Ароматно и много апетитно!

    Прегръдки и една прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Много обичам!:) Страхотно е, Сонче! Аз не съм го пълнила него с кайма, виж с пиле съм пробвала, но съм сигурна, че ще е вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Много благодаря за рецептата, Соня! Моите със заек са вече на привършване, а пък имам още месо в хладилника :) тази със сигурност щя опитам, защото изглежда превъзходна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието, Люси, надявам се да ви хареса! ще се радвам , ако споделиш резултата! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.