сряда, 21 ноември 2012 г.

Питка за здраве "Предай нататък"



Да се включа и аз в инициативата  "Предай нататък - Питка за здраве" по идея на Ирония, която стартира  инициативата "Направи питка за здраве и ти и предай нататък". Ако имате желание, се включете и вие. Да видим какво ще се получи :)

Read more: Щъркелово гнездо http://ilrai.blogspot.com/#ixzz2Csh5Dvex


Още повече, че днес Православната черква чества празника Въведение Богородично, празник който е и Ден на християнското семейство!




Продукти 

  • 1 пакет суха мая-7г
  • 190 мл прясно мляко
  • 1 с.л. мед
  • 1 яйце+1 белтък+1 сл.л кисело мляко
  • 1ч.л.лимонов сок
  • 50 мл зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • 470 г брашно




 Приготвяне

въпреки, че работя със суха мая, аз винаги най-напред я активирам
  • затопля се прясното мляко в МВ на 1 мин.
  • към топлото мляко се прибавя 1 с.л. мед и се разбърква до пълното му разтваряне
  • в купа се изсипва млякото и в него се слага маята и около 1/2 или цяла чаша от предварително пресятото брашно
  • разбърква се много добре до получаване на еднородна смес и купата се покрива с домакинско фолио
  • купата се поставя в загрята на 40-50 С и изключена фурна
  • изчаква се маята да се активира, появяват се шупли
аз не меся на ръка , а с бъркалките за тесто на кухненския робот



  • яйцето и жълтъка се разбиват леко, прибавя се зехтина, солта, лимоновия сок и киселото мляко
  • в купата на миксера се смесват горната течност и шупналата мая
  • прибавя се брашното и се пуска да меси
  • когато тестото започне да се отделя от стените на купата и от бъркалката, е готово-около 10-15 мин.
  • изважда се, оформя се на топка и се поставя в намазнена купа като хубаво се овалва в мазнината
  • купата се покрива с домакинско фолио и се поставя в загрята на 40-50 С и изключена фурна
  • изчаква се тестото да увеличи обема си поне 2 пъти- около 30-40 минути
  • изважда се и се оформя по желание 
  • втасва още 30 минути и се намазва с жълтък, разбит с малко мазнина и мляко
  • пече се на 190С около 40 минути
  • ако поставите на дъното на фурната тава с вода, питката ще бъде мека и въздушна
  • след изваждане може да се намаже с масло
  



12 коментара:

  1. Чудна питка ,Сонче !
    Жива и здрава ти и цялото ти семейство !
    Хубав следобед ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ванче!Ти си подстрекателката!Много здраве и любов ти желая!

      Изтриване
  2. Прекрасна е, Сонче! Да е на здраве! Честит празник на вашето семейство! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Здраве да е, Сонче!
    Много ти е хубава питката.
    Благодаря, че се включи!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит празник, Сонче! Питката е много красива и апетитна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Марияна!Радвам се, че намина!Хубав празник и на теб и твоето семейство!Бъдете здрави и щастливи!

      Изтриване
  5. Здраве да е Сонче!Разкошна погача, на хубав празник!
    Здраве и за теб и за любимите ти хора!

    ОтговорИзтриване
  6. Много здраве за теб и семейството!
    Питката е разкошна,Сонче!
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Сонче, на здраве да е хубавата ти питка! Разкошна е, душичка неустоима! Нека винаги да има здраве в семейството ти, много топлина, обич и хляб на трапезата!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Изключителна питка,Соня!Толкова е лъскава,златиста,пухкава и на конци,и много ефектна,комплименти!Хубава неделя пожелавам!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.