петък, 23 ноември 2012 г.

Пълнен шаран с не съвсем традиционна плънка от лук, орехи и стафиди и пържен шаран



Пълненият шаран е наистина традиционно българско ястие.В повечето случай се готви с домати .Аз не обичам много всички тези плакии.
Предлагам ви един друг вариант с ароматна плънка и леко сладникав вкус.
Ястието е изключително вкусно, малко екзотично заради използваните подправки в плънката, богато на аромати, изискано и подходящо  и за по-специални поводи.
Галетата и зехтинът образуват златиста коричка...
Точно такова го обичам!
Продукти
за  4 порции
  • 1 цял почистен шаран около 1 кг
плънка
  • 2 големи глави кромид лук
  • 1 голям морков
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2 с.л. масло
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. джинджифил
  • 100 г гъби
  • 100 мл вино
  • 1 к.ч. запечени и счукани орехи
  • 1 к.ч. стафиди
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л.галета
  • черен пипер
  • щипка канела
  • допълнително
  • 1 с.л. галета
  • 1 с.л. зехтин


Приготвяне
  • шаранът се измива, подсушава и се наръсва обилно с лимонов сок и черен пипер
  • приготвя се плънката
  • зехтинът и маслото се загряват и в тях се задушават лукът , чесънът и моркова, нарязани на дребно
  • прибавя се смляният джинджифил и се пържи още малко
  • добавя се соевия сос
  • следват нарязаните гъби и виното, готви се до пълното омекване на морковите, ако е необходимо се прибавя малко топла вода
  • прибавят се черният пипер, захарта, канелата, стафидите, орехите и галетата
  • разбърква се няколко пъти до сгъстяване
  • с готовата плънка се пълни корема на рибата и се зашива
  • рибата се поставя в тавата и отгоре се поръсва с галетата и на много тънка струйка със зехтина
  • ако остане плънка се слага отстрани
  • в тавата се налива много малко вода, около 1 к.ч. и се слага да се пече  в затоплена на 200 С фурна
  • пече се около 30 минути, до омекване на рибата
  • реже се и се сервира с картофено пюре или варени картофи


DSCN2952-001




Пържен шаран

14 коментара:

  1. Много вкусна и изискана рецепта, Сонче!
    Страхотна е!Хареса ми запечената и хрупкава коричка на шарана.А и плънката изглежда много примамливо!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче,моята свекърва точно такава плънка прави на шарана по Никулден, с орехи и лук и е страшно вкусен, но стафиди не е слагала.Предложението ти е страхотно и бихме експериментирали и така.Със сигурност е вкусно, колкото добре изглежда!

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, богата и вкусна плънка си направила! Ние слагаме само лук,орехи и подправки.
    Чудесно предложение!

    ОтговорИзтриване
  4. Не съм правила до сега пълнен шаран.
    Твоя изглежда много апетитно, плънката е ароматна и гарантира чудесен вкус!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами то шарана си е класика, поне за България.Време е да направиш!Поздрави!

      Изтриване
  5. Сонче,това е и нашата плънка + суха люта чушка.Специалитет е на съпруга ми, роден на 6 декември.Аз първо пробирам стафидите от плънката.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехе, ние стрелците явно обичаме такива ароматни комбинации!Ще пробвам и с лютото, че моят съпруг без люто не сяда на масата, дори да е само салата!Хубав уикенд, Вили!

      Изтриване
  6. Ех, колко вкусна и апетитна рибка си приготвила! Сонче, великолепна рецепта! Усмихнат уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесен е станал! И аз го пълня, но без стафидите:)Изглежда супер и знам, че е много вкусен!

    ОтговорИзтриване
  8. Соня идеална комбинация на плънката,и аз съм стрелец и обичам сладко,солените кисели нещица.Винаги по този начин си правя и аз шарана.Но за коричката от галета сега науавам от теб,така че ще пробвам и аз да го направя по този начин.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никога не е късно човек да опита нещо ново!Радвам се, че ти допада!Хубав празник!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.