събота, 25 февруари 2012 г.

Желирана торта с ананас , сметана и шоколад







Във времето за прошки се развихрих за питки и  сладкиши!Исках да направя много лек и красив сладкиш, който в крайна сметка се оказа торта с ананас!
Тортата беше предназначена за нашите кумове, които много уважаваме. Приятели сме с тях от студентските години и исках да им поднеса нещо по-изискано.
Комбинирах  орехово-шоколадов блат с крем , приготвен от сметана, извара , бял шоколад и ананас.Покритието е от ананас.






Продукти
 за форма 26 см

               блат
  • 4 яйца
  • 150 г захар- 1ч.ч. от 200 мл
  • 120 г брашно - 1ч.ч. от 200мл
  • 100 г тъмен шоколад
  • 50 г маргарин ( масло)
  • 50 г смлени орехи
  • 1с.л. коняк
  • ванилия
 
                   


                                                                     крем

200г фина извара
50г пудра захар
250 мл сладкарска сметана
200 г квасена сметана
100 г бял шоколад
плодовете на 1 малка(400г) консерва ананас
7 г желатин
покритие
плодовете на 1 малка(400г) консерва ананас
сокът на 2 консерви ананас
10 г желатин
2-3 с.л. захар
сокът на 1/2 лимон

Калории - общо 10921 Ккал
на 1 порция (16 парчета) - 683 Ккал





 Приготвяне

блат
  • яйцата се разбиват със захарта
  • прибавя се брашното ванилията и конякът
  • шололадът се разтопява заедно с маслото на МВ и се добавя към тестото
  • прибавят се смлените орехи и се разбърква внимателно
  • пече се 20 мин в предварително загрята фурна на 170 С с вентилатор в тава , застлана с хартия за печене.Изважда се от фурната и се оставя да изстине.

                                                                                             крем
  • изварата се разбива със захарта до гладкост
  • последователно се добавят сметаните като след всяка се разбива
  • плодовете от компота се пасират и се прибавят към крема
  • шоколадът се разтопява на МВ и към него се прибавя малко от сметановия крем за да се изравнят температурите, след това всичко се смесва
  • желатинът се оставя да набъбне в 50 г вода и се разтопява на МВ
  • внимателно се добавя желатинът към крема
  • блатът се поставя във форма с подвижен пръстен и върху него се изсипва крема
  • оставя се в хладилник за да се стегне
покритие
  • плодовете от компота се нарязват на кубченца
  • желатинът се смесва със 100мл вода  за да набъбне, разтопява се на МВ
  • смесва се със сока от компотите( трябва да се получи около 300мл течност)
  • върху стегналия се сметанов крем се разстилат плодовете и отгоре внимателно се залива със сиропа
  • оставя се в хладилник за не по-малко от 6 часа

Преди да се постави сметановия крем се нареждат плътно по стените на формата тънко нарязани парчета киви .

7 коментара:

  1. Una gran receta te ha quedado perfecta un corte maravilloso te copio la receta me encantó,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче,много леко и красиво десертче.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам такива торти с желе и плодове,Соня!Отново съвпадение на вкусовете ни,а кремчето е разкошно!Много хубав избор и изпълнение за твоите кумове!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Много свежарска торта.Прекрасно съчетание на вкусове и аромати.И аз обичам желенца и кремести сладкиши.
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна торта ! Комплименти от сърце ,Соня !Много обичам такива тортички с много сметана и въпреки това лека и въздушна :)!
    Хубава вечер и лека нова седмица ,Сонче! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  6. Много свежа торта! Крема е много вкусен, а тортата много красива!

    ОтговорИзтриване
  7. Много нежен вкус има тази торта, поздравления!!! Хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.