понеделник, 13 март 2017 г.

Цветни френски макарони с лимонов крем



Май пролетта ми е време и за шарени френски макарони :) Вариациите са в цветове и кремчето за слепване.Сега се спрях на маслен лимонов крем, който се оказа отлично попадение! Тук  и тук са старите рецепти.
Продукти
за 24 бр. слепени макарона с диаметър около 2,5 см
за макароните

100 г белтъци
130 г бадемово брашно
80 г кристална захар
160 г пудра захар
за крема
80 г масло
40 г пудра захар
30 мл течна сметана
лимонова кора 1/2 лимон
1/2 ч.л. лимонов сок

 Време за приготвяне: 60 мин.
- за подготовка  и завършване - 40 мин.
 - за готвене - 15 мин.

Калории 
Общо 2073  Ккал
 За една сладка 86  Ккал 



Приготвяне

Най-напред се разбиват белтъците* на сняг.
Прибавя се постепенно кристалната захар и се разбива до твърда смес.
На следващия етап се добавя  бадемовото брашно** пресято с пудрата захар, с помощта на шпатула, на части, внимателно, като се бърка отдолу нагоре до получаване на еднородна гладка лъскава смес .
Разделя се на части и се оцветява. Аз използвах бои на прах и добавих само няколко прашинки.
Получената смес се поставя в пош и се шприцоват малки кръгчета върху застлана с хартия тава.
Поша се държи вертикално.
Оставят се за 30 минути във фурната с включен вентилатор или на стайна температура за да изпръхнат, образуват отгоре коричка.
Пекат се на 130 с с вентилатор за около 15-18 минути.
Отделят се от хартията и се слепват с приготвения крем(по долу). За по точно нанасяне на крема се използва пош.
Прибират се    в затворена кутия в хладилника .



крем
Маслото е меко, на стайна температура и се разбива заедно с пудрата захар с миксер.
Прибавят се лимоновия сок и кора и след това и сметаната.
Разбива се отново до пухкав крем.
*Белтъците трябва да са стари, престояли 2 дни в затворен съд в хладилника, но със стайна температура.
**Бадемовото брашно се приготвя от белени бадеми, смлени във блендера  заедно със пудрата захар, като задължително се пресява 2-3 пъти за да не останат едри частици.




 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.