вторник, 23 декември 2014 г.

Портокалова патица на фурна


Патица приготвям за втори път, но стига да намеря, ще правя по-често!
Първата рецепта много ни хареса, особено картофите, приготвени в мазнината от патицата, но и тази се оказа вкусна и лесна! Технологията е една съща, бавно печене на решетка. Не се изисква някакво наблюдение по време на печенето, но то си е продължителен процес - отделете си поне 3 часа.



 Продукти
за 4-6 порции
източник 
1 патица 2 600 кг, с вътрешности
1 кората и сока на 1 портокал
50 г фина кристална захар
45 мл бял винен оцет
60 мл  ликьор
сол и  смлян черен пипер
за соса
 2 супени лъжици зехтин
вътрешностите  на патицата
1 супена лъжица масло
2 моркова, нарязани на едри парчета
1 глава лук, нарязан на едри кубчета
1 клонче прясна мащерка
1 дафинов лист
 смлян  черен пипер
2 супени лъжици   оцет
150 мл червено вино
щипка канела, по желание
вода, до желаната гъстота

Приготвяне

  • От патицата се изрязват излишната мазнина и кожа. Повърхността на патицата (върху кожата) се набожда с вилица на няколко места.  Посолява се със сол и прясно смлян черен пипер от всички страни, включително и в кухината ѝ. Патицата се поставя върху скарата с гърдите нагоре, крилата трябва да останат плътно до тялото и леко подпъхнати отдолу до гърба. Бутчетата се  кръстосват отпред и се завързват с естествен конец .
  • Скарата с патицата се поставя в предварително нагрятата на 150 С фурна. Под скарата се поставя тава, в която ще се капе мазнината. Патицата се покрива хлабаво с алуминиево фолио и се пече 1 час и 30 минути.


  портокаловата глазура



  • В малка тенджерка се смесват захарта и оцетът. Загряват се на силен огън като се разбъркват докато захарта се разтопи и сместа започне да ври. Когато заври, бъркането се спира и сиропът се вари няколко минути докато придобие цвят на карамел. Добавя се портокаловият сок и сместа се оставя да заври отново. Когато заври в нея се изсипват портокаловата кора, настъргана на много ситно ренде  и  ликьорът. Вари се 2-3 минути и се отстранява от огъня.
  • След като се е пекла вече 1,5 часа патицата се изважда от фурната и се маже с портокаловата глазура.Тавата с отцедената мазнина се маха и се поставя нов съд под скарата .Патицата се връща във фурната, усилва се до 175С и се пече поне още 1,5 часа.Ако има останала глазура се намазва 5-10 минути преди да се извади.

На мен не ми се наложи да покривам птицата, но ако е необходимо , може да се използва алуминиево фолио. Патицата е готова, когато месото започне да се отделя от костта а при набождане тече бистър сок.




сос 

  • В тенджерка се загрява зехтинът и в него се задушават нарязаните вътрешности за кратко.Прибавя се нарязания на кубчета лук и морков, виното, 1 ч.ч. вода, оцетът, черният пипер, сол, дафинов лист и мащерка.Задушава се докато зеленчуците омекнат. 
  • Пасира се с пасатор (блендер). Може да го оставите по-рядко и да използвате като сос, с който да полеете месото. Аз го сервирах по-гъстичко и отделно като пастет, беше невероятно вкусно и гостите си го поръчваха отделно!

За пюрето от карфиол рецептата е тук  или тук , разликата е в подправките.

събота, 13 декември 2014 г.

Наложена баница от готови кори със сирене и газирана вода(сода)




Това е един от най-лесните начини да се направи баница с готови кори. Резултататът е гарантирано положителен!

Продукти
за тава с диаметър 26 см

  • 240 г тънки кори за баница (8 броя)
  • 2 големи яйца(3 малки)
  • 3 с.л. кисело мляко
  • 150 г сирене
  • 120 г разтопено масло(олио)
  • 200 мл газирана вода


  Приготвяне



  • Фурната се загрява на 200 С.
  • Тавата се намазва с масло.
  • В купа се разбъркват яйцата, млякото, натрошеното сирене.
  • Корите се редят в тавата една върху друга, като всяка се маже с масло и се прегъва до размера на тавата.
  • През 3 кори( на две места) се слага от плънката.Завършва се с поне 2 пласта кори и мазнина.
  • Баницата се залива с газираната вода и се слага във фурната.
  • Пече се на 200 С за около 40 минути, до златисто.




събота, 6 декември 2014 г.

Крем пастички с три вида мус - шоколад, портокал и карамел




Това е десерт, който правя вече няколко пъти и препоръчвам горещо!
Вкусът е наистина невероятен, а това което е невероятно е и неописуемо! Съчетанието на шоколад с ядки, портокал, карамел и вишни е експлозия от вкусове и аромати от всяка хапка!
Рецептата изглежда малко дълга, но не е никак сложна, а и си заслужава усилието!
Продукти
за 6 броя
или форма с диаметър 18 см
за основата

6 големи бисквити по избор (може да се изпече блат и да се
изрежат)
50 мл коняк (ликьор)
2-3 с.л. сироп от сладко по избор (вишни)
2-3 с.л. вода
за шоколадов мус
125 г шоколад
50 мл течна сметана
1 каф. ч. смлени запечени ядки(орехи)
за портокалов мус
2 яйца
4 с.л. захар
50 г масло
сок и кора от 1/2 портокал
1 п. ванилия
1/2 п. желатин (5 г)*
карамелен крем
1/2 с.л. масло
4 с.л. захар
150 мл сметана
100 мл прясно мляко
1/2 п. желатин(5г)*
за украса
50 г шоколад
2 с.л. сметана
* преизчислете количеството желатин според указанията на опаковката, ако е необходимо

Приготвяне
За да се приготвят крем пастички в индивидуална форма трябва да разполагате с някакви пръстени, подходящи за желиране.Аз използвах такива изрязани от кофички за кисело мляко.
Бисквитите се оформят според големината на пръстените - изрязват се с помощта на нож.Бисквитите може и да се смелят и смесят със сиропа.
Алтернативен вариант е да се изпече тънък блат, от който да се изрежат кръгове с желания размер.Ако блатът е пандишпанов, трябва да се намали течността за сиропирането му за да не се разпадне.Бисквитките, които аз използвах бяха доста сухи и поеха целия сироп.
Пръстените се поставят в чиния и на дъното на всеки от тях се подрежда бисквитка.
Полива се с леко затопленият сироп от ликьор, вода и сладко.
За шоколадовия крем най-напред сметаната се загрява леко на МВ и в нея се слага натрошеният шоколад.Бърка се до получаване на еднородна гладка маса.Ако е необходимо се загрява още веднъж за 30 сек. на МВ.( може да се направи на водна баня)
Накрая се изсипват запечените и след това смлени ядки и се разбърква отново.
Шоколадовият мус се разпределя във формичките.Оставя се да стегне.
За портокаловия крем първо в малка тенджерка(огнеупорна купа) се разбиват яйцата със захарта и към тях се прибавят настърганата портокалова кора и портокаловия сок.Купата се слага на водна баня , добавя се маслото и се бърка.Вари се докато започне да се  сгъстява. Накрая се прибавя желатинът , разбърква се и се прецежда.
Изчаква се кремът леко да застине и се изсипва върху шоколадовия мус.
Пастичките се прибират в хладилника докато последният слой започне да стяга.
За карамеления крем в малака тенджерка се загряват захарта и маслото до получаването на златист карамел. Доливат се сметаната и прясното мляко и се бърка докато сместа стане еднородна.Накрая се добавя желатинът и се разбърква.Оставя се да изстине и преди да започне да се желира се изсипва върху портокаловия мус.
Крем пастичките се съхраняват в хладилник до пълното им желиране . Преди сервиране се освобождават от пръстените и се украсяват.


петък, 28 ноември 2014 г.

Портокалов мини чийзкейк в МВ



След тиквения ви предлагам и портокалов вариант на миничийзкейк в микровълнова.Одобрено единодушно от консуматорите! Ще се прави!

Продукти 
за 4-5 порции
за основа

  • 4-5 кръгли бисквити
  • 1 с.л. масло
  • 2 яйца
  • 2-3 с.л. пудра захар
  • сок и кора на 1 портокал
  • 250 г крем сирене
  • 200 г заквасена сметана 



Приготвяне



  • Бисквитките се поставят на дъното на купичките и се намазват с разтопеното масло.( Може да се смелят и смесят с маслото).Аз използвах какаови бисквити с парченца шоколад.
  • Яйцата се разбиват със захарта.Прибавят се сокът и настърганата портокалова кора.Следва крем сиренето. Всичко се разбива много добре, накрая се добавя сметаната и отново се разбива до гладкост.
  • Готовата смес се изсипва в купичките и се пече в микровълновата на 1/2 мощност за около 1,5-2 минути.Трябва да се наблюдава да не заври. Кексчетата са готови когато в средата са все още течни, а от края  сместа е стегната. Изваждат се , изчаква се да застинат и се слагат в хладилник за 1-2 часа.



понеделник, 24 ноември 2014 г.

Мини тиквен чийзкейк в микровълновата фурна



Много бързо, много лесно и вкусно! Това е, дълго време отлагах изпробването на тази популярна рецепта за чийзкейк в микровълновата, но от сега нататък, ще го правя, когато ни се прииска чийзкейк само за нас двамата! Че за истински чийзкейк трябват гости! Благодаря на основната подстрекателка Роси! И на първоизточника Веси!

Продукти
за 4-5 порции
основа

  • 4-5 бисквити с големината на дъното на чашките 
  • 1 яйце
  • 2-3 с.л. пудра захар
  • 150 г крем сирене
  • 150 г заквасена сметана
  • 1 ч.ч. пюре от  печена тиква(може и повече)
  • 1 п.ванилия
  • щипка канела



Приготвяне



  • Бисквитките се поставят на дъното на купичките и се намазват с разтопеното масло.( Може да се смелят и смесят с маслото).Аз използвах какаови бисквити с парченца шоколад.
  • Яйцeтo се разбива  със захарта.Добавя се крем сиренето, разбива се .Прибавя се заквасената сметана и се разбива отново.Накрая се добавя тиквеното пюре и се разбърква.
  • Готовата смес се изсипва в купичките и се пече в микровълновата на 1/2 мощност за около 1,5-2 минути.Трябва да се наблюдава да не заври. Кексчетата са готови когато в средата са все още течни, а от края  сместа е стегната. Изваждат се, изчаква се да застинат и се слагат в хладилник за 1-2 часа.
  • При сервиране се гарнира по избор, в случая със сладко от сини сливи.



петък, 21 ноември 2014 г.

Крем торта - изкушаваща комбинация от целувчен блат и четири крема за Третия Рожден ден на блога



Малко се притеснявам от тези отбелязвания, но всички блогъри го правят , та и аз да не остана по-назад!
За мое голямо (и още по-голямо за Главния дегустатор) учудване издържах без да се отказвам, макар и с понамаляващо темпо,  да готвя, снимам и публикувам рецепти вече три години! Който не е опитвал не знае какви усилия са необходими за това! Само да не си помислите, че се оплаквам - напротив , правя всичко все още с желание и ентусиазъм. Готвеното е наистина любимото ми разтоварващо хоби - влизам в кухнята, пускам си приятна музика иии...забравям всичко останало :)
Благодаря на хилядите ми читатели, на безбройните коментатори, които ме стимулират да продължавам! Надявам се да съм била поне малко полезна, най-вече за начинаещите домакини!
И така щом е празник трябва торта!

.


Тортата, която ви представям е по рецепта на  Йоли. Измененията са няколко - вместо крем с кафе направих крем с карамел и вместо с рикота -  с крем сирене и малини. Към портокаловия крем добавих желатин защото първият път не стегна достатъчно.
Малко повече работа, ноо резултатът си заслужава! Удоволствието е невероятно - такива вкусове и аромати, зашеметяващо!
Правих тортата 2 пъти, а след това по същата идея и малки пастички.(рецептата )

Продукти
за форма с диаметър 20-22 см
блат

2 белтъка
100 г захар
1 с.л. брашно
70 г натрошени на едро ядки по избор
украса на страничния борд
15 г масло
15 г захар
15 г белтък
10 г брашно
1 с.л. какао
тесто за страничния борд
2 яйца
4 с.л. захар
5 с.л. брашно
1 п. ванилия
шоколадов крем
200 г шоколад
100 мл течна сметана
50 г фино смлени печени орехи
портокалов крем
3 яйца

1 жълтък
1/2 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. портокалов сок
настъргана кора от 1 портокал
125 г масло
1 п. ванилия
10 г желатин
карамелен крем
 7 с.л. захар
1 с.л. масло
150 мл сметана
200 мл прясно мляко
2 жълтъка
3 с.л. брашно
15 г желатин
малинов крем
250 г сирене крема
150 г заквасена сметана
1 малко бурканче сладко от малини
ванилия
15 г желатин
шоколадово покритие(глазура)
100 г шоколад
50 мл сметана

Приготвяне

  • Целувчен блат за основа - Белтъците се разбиват със захарта на сняг.Прибавя се брашното и се разбърква.Тестото се изсипва във форма или на хартия с предварително очертан кръг.Отгоре се посипва с начупените ядки.Пече се на 140 С за около 40 мин.
  • За украсата на борда най-напред в малка купичка се смесват всички съставки и се разбърква.Поставя се в пош или кесия, на която се пробива малка дупчица. Върху хартия за печене с големината на тавата от фурната се рисуват с молив избраните шарки.Отгоре с поша (кесията) се нанася украсата.Аз правих кръгове, по-лесно е да нарисувате кръстосани прави линии.Тавата се прибира във   фризера за 20 минути, да стегне.
 За форма с диаметър 22 см ви е необходим борд с дължина от 63 см.Това означава , че блатът трябва да бъде разделен на два правоъгълника с дължина по 32 см и височина, толкова колкото ще бъде висока тортата.




  • Тестото за ринга - яйцата се разбиват със захарта, прибавя се брашното и ванилията.Тавата с украсата се изважда от фризера и върху нея внимателно се изсипва тестото за ринга.Разнася се равномерно с лъжица и се заглажда.Пече се на 170 С за 10 тина минути. Изважда се и след изстиване се реже на ленти и се отлепва от хартията. На дъното на форма с подвижен пръстен се поставя изпечената целувчена основа, а отстрани се прикрепва украсеният борд. На този етап още не знаем колко висока ще бъде тортата.
  • За шоколадовия крем най-напред сметаната се загрява леко на МВ и в нея се слага натрошеният шоколад.Бърка се до получаване на еднородна гладка маса.Ако е необходимо се загрява още веднъж за 30 сек. на МВ.( може да се направи на водна баня).Накрая се изсипват запечените и след това смлени ядки и се разбърква отново.Шоколадовият мус се изсипва върху основата.Оставя се да застине.
  • За портокаловия крем първо в малка тенджерка(огнеупорна купа) се разбиват яйцата със захарта и към тях се прибавят настърганата портокалова кора и портокаловия сок.Купата се слага на водна баня , добавя се маслото и се бърка.Вари се до сгъстяване.Накрая се прибавя желатинът , разбърква се и се прецежда.Изчаква се кремът леко да застине и се изсипва върху шоколадовия мус.Оставя се в хладилник докато започне да стяга.
  • За карамеления крем в малка тенджерка се загряват захарта и маслото до получаването на златист карамел. Доливат се сметаната и прясното мляко, разбито с жълтъците и се бърка докато сместа стане еднородна.Накрая се добавя желатинът и се разбърква.Оставя се да изстине и преди да започне да се желира се изсипва върху портокаловия мус.
  • Последният крем(малинов) се приготвя като малиновото сладко  се претрива през цедка (може леко да се загрее  и да се добавят 1-2 с.л. вода за да стане по-лесно) за да се отстранят семките. Ако разполагате с гъст малинов сироп, още по-добре. Крем сиренето и сметаната се разбиват, смесват се със сладкото и ванилията. Желатинът се залива с малко вода , да набъбне, загрява се за 20 сек на МВ и се примесва към крема.Изсипва  се най-отгоре и се заглажда. Тортата се оставя в хладилник за поне 4 часа докато всички кремове се желират.
  • Глазура - сметаната се затопля за кратко на МВ(на водна баня) и в нея се добавя начупеният шоколад.Разбърква се до получаване на гладък крем.
  • Тортата се изважда от хладилника и ако е необходимо страничният борд се изрязва с нож, така че да е равен с крема.Залива се с глазурата и се украсява.




понеделник, 10 ноември 2014 г.

Лимонови кексчета с крем и шоколадови парченца (къпкейкс ) или цялото удоволствие от сладкиша в умален вариант



Това са кексчетата с пълнеж и заливка от лимонов крем.
А тези отдолу са с шоколадови парченца.


Идеята за тази публикация е вдъхновена от една много приятна изненада, която ми направи моя приятелка - подари ми прекрасна шарена книжка с рецепти за къпкейкове! Ох, пак подчертана от редактора на програмата дума! Знам, не е българска, но навлиза в речника ни както много други такива. Няма да ви занимавам с така популярната напоследък тема за разликата между мъфина и къпкейка, между другото в книжката е подробно обяснена, включително има препратка към Италия и нейните традиции в този дял на кулинарията, тъй като е издание на италианската кулинарна академия Барила. Аз  ги наричам малки кексчета, независимо, че отговарят на описанието на къпкейк!


 Използвах идеи от 3 рецепти  от книгата и сглобих тези 2 вида кексчета, които не можах да украся както в книжката, но с голяма радост и вълнение изпратих на моята приятелка в знак на благодарност за възхитителния подарък.


Кексчетата са много вкусни сами по себе си, но добавката на лимоновия крем ги прави неустоими!
Ето и продуктите.Тестото е едно и също за двата вида кексчета, само в едното има добавени парченца шоколад.Работи се по познатото правило - сухи съставки, течни съставки, глазура. Няма нужда от миксер или друга техника!
Продукти 
за около 18 броя кексчета


течни съставки

  • 4 с.л. (160 гр) слънчогледово олио
  • 1 яйце
  • 3/4 ч.ч. (180 мл)прясно мляко
  • 1/2 капсула ванилия
  • лимов сок от 1/2 лимон
  • настъргана кора на 1 лимон

сухи съставки
  • 125 г захар
  • 260 г брашно
  • 1 п. бакпулвер
  • щипка сол

допълнително

  • 100 гр шоколад
  • филирани бадеми

крем

  • 5 с.л. масло(80 г)
  • 1/2 ч.ч. пудра захар (45 г)
  • сок и кора на 1 лимон(лимонова есенция)
  • 3 жълтъка
  • 1/3 ч.ч. (65 г) захар
  • 25 г нишесте

още
30 мл ликьор (шери)

 Приготвяне



  • В купа се смесват всички течни съставки и се разбиват.
  • В друга купа се пресява брашното и се смесва със сухите съставки.
  • Внимателно с леко разбъркване съхата смес се прибавя към течната.
  • Формички за мъфини или крем карамел се застилат с хартиени кошнички.Пълнят се с полученото тесто до  3/4 от височината .

Аз разделих това тесто на 2 части и в половината добавих парченца натрошен черен шоколад.Ако искате може да направите цялото тесто така, но ще е необходим повече шоколад. Кексчетата с шоколад   ми харесаха повече.Отгоре са поръсени с филирани бадеми.




  • Пекат се на 180 С за около 20-30 минути , зависи от фурната и големината на кексчетата.
  • Оставят се да изстиват.

крем
Добре е да се приготви по-напред за да има възможност да изстине и стегне.

  • В малка тенджера се загряват до завиране маслото,пудрата захар, лимоновия сок и кора.
  • В купа се разбиват жълтъците със захарта до побеляване.
  • Добавя се нишестето и се разбърква.
  • Маслената смес се прецежда през цедка и се прибавя към яйцата.Всичко се връща в тенджерката на котлона. Изчаква се да заври и се разбърква.Вари се 1-2 минути и се оставя да изстине.
  • Кексчетата се издълбават в средата с помощта на уред ( специален като моя, за чушки или за ябълки).
  • Дупчиците се пълнят с изстиналия крем и се покриват с капачетата, потопени в ликьора.
  • Кексчетата се украсяват с останалия крем.







вторник, 4 ноември 2014 г.

Праз с ориз и картофи на фурна




Продукти
за 4 проции

  • 4 големи стръка праз
  • 2 с.л. олио
  • 100 мл вино
  • 400 г картофи
  • 1 ч.ч. ориз
  • 2 с.л. мазнина
  • 1 с.л. сол
  • черен пипер
  • кимион

 Приготвяне

  • Празът се реже на кръгчета и се задушава до омекване в мазнината и виното.
  • Картофите се белят и се нарязват на малки кубчета.Прибавят се към праза и се разбърква няколко пъти.Съдът се отдръпва от огъня.
  • Оризът се запържва в мазнината до побеляване.
  • Празът, картофите и оризът се изсипват в тавата, в която ще се пече ястието.Прибавят се солта и подправките, разбърква се.Налива се 3 ч.ч. вода(бульон).
  • Пече се за около 30 минути на 220С.



четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Варено жито ( пшеница)



Продукти
за 12 чашки за сладолед


  • 1 ч.ч. парена пшеница
  • 4 ч.ч. вода
  • 120 г захар
  • стафиди
  • орехи
  • 3-4 обикновени бисквити
  • 1 ч.л. канела
  • кората на 1 лимон, настъргана





 Приготвяне


  • Пшеницата се вари до пълно разпукване на зърната с 1/2ч.л. сол.
  • Измива се със студена вода и се разстила на кърпа,Оставя да се престои няколко часа.
  • Преди сервиране се овкусява със захарта, смлените бисквити, орехи, лимона и канелата











сряда, 29 октомври 2014 г.

Малки сладки от готово бутер тесто с портокалов крем




Продукти

готово бутер тесто 250 г

крем 

  • 2 жълтъка
  • 2 с.л. захар
  • сок и  кора на 1/2 портокал
  • 150 г крем сирене(маскарпоне)
  • 100 мл течна сметана  30 % масленост
  • 2 с.л. пудра захар




Приготвяне 


  • Тестото се нарязва на малки квадратчета и се пече в загрята на 220С фурна в тава застлана с хартия за печене за 10 минути.
крем
  • Жълтъците се разбиват в метален съд със захарта до побеляване, прибавя се портокаловия сок и настърганата кора и се бърка на водна баня до сгъстяване.Оставя се да изстине.
  • Маскарпонето  се разбива с 1 с.л. пудра захар и се добавя към жълтата смес.
  • Сметаната се разбива до втвърдяване с 1 с.л. пудра захар и се примесва към крема.