петък, 21 ноември 2014 г.

Крем торта - изкушаваща комбинация от целувчен блат и четири крема за Третия Рожден ден на блога



Малко се притеснявам от тези отбелязвания, но всички блогъри го правят , та и аз да не остана по-назад!
За мое голямо (и още по-голямо за Главния дегустатор) учудване издържах без да се отказвам, макар и с понамаляващо темпо,  да готвя, снимам и публикувам рецепти вече три години! Който не е опитвал не знае какви усилия са необходими за това! Само да не си помислите, че се оплаквам - напротив , правя всичко все още с желание и ентусиазъм. Готвеното е наистина любимото ми разтоварващо хоби - влизам в кухнята, пускам си приятна музика иии...забравям всичко останало :)
Благодаря на хилядите ми читатели, на безбройните коментатори, които ме стимулират да продължавам! Надявам се да съм била поне малко полезна, най-вече за начинаещите домакини!
И така щом е празник трябва торта!

.


Тортата, която ви представям е по рецепта на  Йоли. Измененията са няколко - вместо крем с кафе направих крем с карамел и вместо с рикота -  с крем сирене и малини. Към портокаловия крем добавих желатин защото първият път не стегна достатъчно.
Малко повече работа, ноо резултатът си заслужава! Удоволствието е невероятно - такива вкусове и аромати, зашеметяващо!
Правих тортата 2 пъти, а след това по същата идея и малки пастички.(рецептата )

Продукти
за форма с диаметър 20-22 см
блат

2 белтъка
100 г захар
1 с.л. брашно
70 г натрошени на едро ядки по избор
украса на страничния борд
15 г масло
15 г захар
15 г белтък
10 г брашно
1 с.л. какао
тесто за страничния борд
2 яйца
4 с.л. захар
5 с.л. брашно
1 п. ванилия
шоколадов крем
200 г шоколад
100 мл течна сметана
50 г фино смлени печени орехи
портокалов крем
3 яйца

1 жълтък
1/2 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. портокалов сок
настъргана кора от 1 портокал
125 г масло
1 п. ванилия
10 г желатин
карамелен крем
 7 с.л. захар
1 с.л. масло
150 мл сметана
200 мл прясно мляко
2 жълтъка
3 с.л. брашно
15 г желатин
малинов крем
250 г сирене крема
150 г заквасена сметана
1 малко бурканче сладко от малини
ванилия
15 г желатин
шоколадово покритие(глазура)
100 г шоколад
50 мл сметана

Приготвяне

  • Целувчен блат за основа - Белтъците се разбиват със захарта на сняг.Прибавя се брашното и се разбърква.Тестото се изсипва във форма или на хартия с предварително очертан кръг.Отгоре се посипва с начупените ядки.Пече се на 140 С за около 40 мин.
  • За украсата на борда най-напред в малка купичка се смесват всички съставки и се разбърква.Поставя се в пош или кесия, на която се пробива малка дупчица. Върху хартия за печене с големината на тавата от фурната се рисуват с молив избраните шарки.Отгоре с поша (кесията) се нанася украсата.Аз правих кръгове, по-лесно е да нарисувате кръстосани прави линии.Тавата се прибира във   фризера за 20 минути, да стегне.
 За форма с диаметър 22 см ви е необходим борд с дължина от 63 см.Това означава , че блатът трябва да бъде разделен на два правоъгълника с дължина по 32 см и височина, толкова колкото ще бъде висока тортата.




  • Тестото за ринга - яйцата се разбиват със захарта, прибавя се брашното и ванилията.Тавата с украсата се изважда от фризера и върху нея внимателно се изсипва тестото за ринга.Разнася се равномерно с лъжица и се заглажда.Пече се на 170 С за 10 тина минути. Изважда се и след изстиване се реже на ленти и се отлепва от хартията. На дъното на форма с подвижен пръстен се поставя изпечената целувчена основа, а отстрани се прикрепва украсеният борд. На този етап още не знаем колко висока ще бъде тортата.
  • За шоколадовия крем най-напред сметаната се загрява леко на МВ и в нея се слага натрошеният шоколад.Бърка се до получаване на еднородна гладка маса.Ако е необходимо се загрява още веднъж за 30 сек. на МВ.( може да се направи на водна баня).Накрая се изсипват запечените и след това смлени ядки и се разбърква отново.Шоколадовият мус се изсипва върху основата.Оставя се да застине.
  • За портокаловия крем първо в малка тенджерка(огнеупорна купа) се разбиват яйцата със захарта и към тях се прибавят настърганата портокалова кора и портокаловия сок.Купата се слага на водна баня , добавя се маслото и се бърка.Вари се до сгъстяване.Накрая се прибавя желатинът , разбърква се и се прецежда.Изчаква се кремът леко да застине и се изсипва върху шоколадовия мус.Оставя се в хладилник докато започне да стяга.
  • За карамеления крем в малка тенджерка се загряват захарта и маслото до получаването на златист карамел. Доливат се сметаната и прясното мляко, разбито с жълтъците и се бърка докато сместа стане еднородна.Накрая се добавя желатинът и се разбърква.Оставя се да изстине и преди да започне да се желира се изсипва върху портокаловия мус.
  • Последният крем(малинов) се приготвя като малиновото сладко  се претрива през цедка (може леко да се загрее  и да се добавят 1-2 с.л. вода за да стане по-лесно) за да се отстранят семките. Ако разполагате с гъст малинов сироп, още по-добре. Крем сиренето и сметаната се разбиват, смесват се със сладкото и ванилията. Желатинът се залива с малко вода , да набъбне, загрява се за 20 сек на МВ и се примесва към крема.Изсипва  се най-отгоре и се заглажда. Тортата се оставя в хладилник за поне 4 часа докато всички кремове се желират.
  • Глазура - сметаната се затопля за кратко на МВ(на водна баня) и в нея се добавя начупеният шоколад.Разбърква се до получаване на гладък крем.
  • Тортата се изважда от хладилника и ако е необходимо страничният борд се изрязва с нож, така че да е равен с крема.Залива се с глазурата и се украсява.




18 коментара:

  1. Честит рожден ден на блога ти, Соня!
    Радвам се, че го имаш и поддържаш с любов :)
    Прекрасна торта като за празник.
    А за вкуса мога само да си мечтая!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечни благодарности за поздравленията , Дани! А тортата наистина е с божествен вкус, Главният дегустатор я извика на "бис"! Поздрави!

      Изтриване
  2. Соня, честит рожден ден на прекрасния ти блог! Желая ти все така да го поддържаш с вкусни и интересни предложения! С удоволствие те посещавам, може и да не пиша винаги, но ми е винаги приятно и интересно!
    За празника - разкошна торта!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, ина, за поздравленията и за подкрепата! Поздрави хубави почивни дни!

      Изтриване
  3. Поздравления за празника и от мен, Соня! Продължавай все така да сътворяваш такъв разкош, като тази божествена торта и да ни изкушаваш. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит рожден ден на блога, Соня!
    Продължавай да твориш красоти, като тази тортичка!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит празник на това прекрасно местенце, скъпа! Удивително е за 4 г. колко много приятели има блогът ти, колко вкусни рецепти е събрал, колко прекрасни и мили публикации си споделила! Прегръщам те и ти пожелавам нестихващо вдъхновение и все прекрасни емоции! Тортата е удивителна!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бонбонче! Думите ти и чувствата, които изразяват са много мили и затрогващи! Поздрави на тев, с най добри пожелания!

      Изтриване
  6. Честит блогорожден ден!
    С удоволствие се отбивам при теб, където намирам уют и интересни рецепти!
    Пожелавам ти готвенето да ти е като хубава песен, която се лее в твоята кухня!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за това поетично пожелание, Хриси, трогната съм! Поздрави и хувава вечер!

      Изтриване
  7. Честит блогогодинка, Сонче! Още много успехи, радост и вселие покрай блога, и ние така покрай теб :) Тортата е много ефектна и изглежда изумително вкусна! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Голямо Благодаря, Люси - за хубавите думи , за пожеланията и подкрепата! Поздрав и за теб!

      Изтриване
  8. Чудесна торта за чудесния повод, Соня и честита годишнина на блога ти!
    Поздравления за твоето "сладко хоби"с пожелания за още много х 3 -
    с творческо и кулинарно вдъхновение, много нови изкушения, рецепти и идеи ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечни благодарности, Диана! Трогната съм от милите думи! Поздрави!

      Изтриване
  9. Още много по три, Сонче и все такива вкусни неща да виждам тук! Тортата е разкошна! Обичам такива сладки рождени дни :) Поздрави и много, много успех на теб и блога ти!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.