понеделник, 10 ноември 2014 г.

Лимонови кексчета с крем и шоколадови парченца (къпкейкс ) или цялото удоволствие от сладкиша в умален вариант



Това са кексчетата с пълнеж и заливка от лимонов крем.
А тези отдолу са с шоколадови парченца.


Идеята за тази публикация е вдъхновена от една много приятна изненада, която ми направи моя приятелка - подари ми прекрасна шарена книжка с рецепти за къпкейкове! Ох, пак подчертана от редактора на програмата дума! Знам, не е българска, но навлиза в речника ни както много други такива. Няма да ви занимавам с така популярната напоследък тема за разликата между мъфина и къпкейка, между другото в книжката е подробно обяснена, включително има препратка към Италия и нейните традиции в този дял на кулинарията, тъй като е издание на италианската кулинарна академия Барила. Аз  ги наричам малки кексчета, независимо, че отговарят на описанието на къпкейк!


 Използвах идеи от 3 рецепти  от книгата и сглобих тези 2 вида кексчета, които не можах да украся както в книжката, но с голяма радост и вълнение изпратих на моята приятелка в знак на благодарност за възхитителния подарък.


Кексчетата са много вкусни сами по себе си, но добавката на лимоновия крем ги прави неустоими!
Ето и продуктите.Тестото е едно и също за двата вида кексчета, само в едното има добавени парченца шоколад.Работи се по познатото правило - сухи съставки, течни съставки, глазура. Няма нужда от миксер или друга техника!
Продукти 
за около 18 броя кексчета


течни съставки

  • 4 с.л. (160 гр) слънчогледово олио
  • 1 яйце
  • 3/4 ч.ч. (180 мл)прясно мляко
  • 1/2 капсула ванилия
  • лимов сок от 1/2 лимон
  • настъргана кора на 1 лимон

сухи съставки
  • 125 г захар
  • 260 г брашно
  • 1 п. бакпулвер
  • щипка сол

допълнително

  • 100 гр шоколад
  • филирани бадеми

крем

  • 5 с.л. масло(80 г)
  • 1/2 ч.ч. пудра захар (45 г)
  • сок и кора на 1 лимон(лимонова есенция)
  • 3 жълтъка
  • 1/3 ч.ч. (65 г) захар
  • 25 г нишесте

още
30 мл ликьор (шери)

 Приготвяне



  • В купа се смесват всички течни съставки и се разбиват.
  • В друга купа се пресява брашното и се смесва със сухите съставки.
  • Внимателно с леко разбъркване съхата смес се прибавя към течната.
  • Формички за мъфини или крем карамел се застилат с хартиени кошнички.Пълнят се с полученото тесто до  3/4 от височината .

Аз разделих това тесто на 2 части и в половината добавих парченца натрошен черен шоколад.Ако искате може да направите цялото тесто така, но ще е необходим повече шоколад. Кексчетата с шоколад   ми харесаха повече.Отгоре са поръсени с филирани бадеми.




  • Пекат се на 180 С за около 20-30 минути , зависи от фурната и големината на кексчетата.
  • Оставят се да изстиват.

крем
Добре е да се приготви по-напред за да има възможност да изстине и стегне.

  • В малка тенджера се загряват до завиране маслото,пудрата захар, лимоновия сок и кора.
  • В купа се разбиват жълтъците със захарта до побеляване.
  • Добавя се нишестето и се разбърква.
  • Маслената смес се прецежда през цедка и се прибавя към яйцата.Всичко се връща в тенджерката на котлона. Изчаква се да заври и се разбърква.Вари се 1-2 минути и се оставя да изстине.
  • Кексчетата се издълбават в средата с помощта на уред ( специален като моя, за чушки или за ябълки).
  • Дупчиците се пълнят с изстиналия крем и се покриват с капачетата, потопени в ликьора.
  • Кексчетата се украсяват с останалия крем.







5 коментара:

  1. Чудесен подарък, Соня!
    И много апетитни рецепти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са и приканват да си хапнеш!
    Чудесна книжка, с полезни рецепти, които явно ще пресъздадеш!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Каква фантазия от вкусове, Сонче! Кое от кое по-апетитно и вкусно! Имаш си достатъчно, та се надявам да не забележиш, че си грабвам едно :) Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Тестото без захар ли е?А крема ми стана много гъст-невъзможно е да се полеят отгоре.......

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Им захар - 125 г.Интересно, на мен пък ми стана течен кремът, а исках да е по-гъст.Може би вие сте го варили повече? Поздрав и благодаря за споделеното!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.