сряда, 30 юли 2014 г.

Торта купол - плодова шарлота с крем сирене и сметана (малини)



 Тортата е пълна импровизация, според наличните продукти.Много е лека, добре напоена, мекичка и едновременно с това стои добре.Изключително бърза и лесна.




 Сладкишът може да бъде направен с пресни плодове или сладко по избор.
Продукти 
за торта с диаметър около 28 см
18-20 порции

  • 300 г бишкоти савоярди (за тирамису)
  • 500 г малини с 3-4 с.л. захар
  • (2 бурканчета сладко по избор)
  • 1 пак.желатин за плодовете
  • 600 мл течна сметана
  • 2 с.л. захар
  • 400 г крем сирене
  • 20 г желатин
  • 100 г бял шоколад
  • за отгоре
  • 400 г заквасена сметана
  • 2 с.л. пудра захар
 Приготвяне


  •  Дъното и стените на голяма дълбока купа се облепват с фолио за свежо съхранение.
  • Малините се намачкват заедно със захарта и се сваряват за няколко минути . Получения малинов сос се разделя   на 3 части - едната за бишкотите, другата за малиново желе и третата за добавка към сметаната.Ако се използва готово сладко тази процедура се прескача.
  • Бишкотите се нареждат плътно по дъното и стените на купата и се намазват с четка с малиновия сос.
  • Сметаната( без 100 мл , които се отделят за белия шоколад) се разбива до леко сгъстяване.
  • Крем сиренето се разбива със захарта и се смесва със сметаната.Прибавя се определения малинов сос.Желатинът се накисва в малко студена вода, след това се загрява на микровълновата за 30 секунди до пълното му разтваряне и се прибавя към сметановата смес.
  • Шоколадът се начупва и загрява заедно със 100 мл сметана до разтопяване.Прибавя се към сметановата смес.
  • Желатинът за малиновото желе се залива със студена вода до набъбване и след това се загрява до пълно разтваряне.Смесва се с остатъка от малиновото желе.
  • Половината от сметановата смес се изсипва върху бишкотите.Ако не е много гъста се поставя в хладилник за 30 минути да стегне.
  • Върху нея се разпределя малиновото желе.
  • Покрива се с остатъка от сметановата смес.


  • Отгоре се подреждат бишкоти, предварително потопени в малиновия сос.
  • Купата се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник поне за 4 часа за да стегне.
  • Фолиото се отстранява внимателно и купата се обръща върху тортена чиния(поднос).
  • Заквасената сметана се разбива със захарта и тортата се измазва цялата с получения крем .
  • Украсява се с пресни плодове или по желание с друго.






1 коментар:

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.