неделя, 23 декември 2012 г.

Спаначни топки Gnocchi (дъмплингс, кнедли)

Това е едно много добро предястие!Дори и за тези, като моя Главен дегустатор, които не обичат "зеленища".
Толкова много го хареса, че го правя вече за трети път за последните дни.

Gnocchi е италианското наименование на популярните в цял свят пълнени с най-различни неща тестени топки.Някъде ги наричат варенки, пелмени, кнедли, дъмплингс.
Не знам какъв българският аналог.Затова нека са спаначни топки.


Не са точно пълнени тестени топки, но са варени, както изброените по-горе.
(макар че май могат да се приготвят и без варенето)
адаптирано от тук
Продукти
за 3 порции

  • 250 г спанак
(суров или замразен)
  • 50 г масло(маргарин)
  • 80 г извара
  • 1 яйце
  • 1 с.л. течна сметана
  • 2 равни с.л. брашно
  • 30 г настърган пармезан
  • кашкавал за поръсване
  • сол, черен пипер, инд. орехче

(аз добавях и лук и чесън, беше много добре)
Калории - общо 838 Ккал
 за 1 порция 279 Ккал
Приготвяне

  • спанакът се реже на дребно
  • маслото се загрява и спанакът се задушава в него до омекване
  • добавя се изварата и се бърка до получаване на еднородна маса
  • сваля се от огъня и се прибавят разбитото с вилица яйце,сметаната , брашното и подправките
  • полученото тесто се оставя да се охлади в хладилник
  • в тенджера се завира подсолена вода
  • от изстуденото тесто се оформят топки, колкото кокошо яйце, и се овалват много добре в брашно
  • пускат се във врящата вода и се варят около 5 минути - докато започнат да изплуват
  • изваждат се с решетъчна лъжица и се оставят да се отцедят върху домакинска хартия
  • тавичка се намазва с масло и спаначните топки се нареждат в нея (може да се овалят и в галета)
  • поръсват се с разтопено масло и настърган кашкавал
  • пекат се на 200 С до зачервяване




петък, 21 декември 2012 г.

Пилешко филе на тиган в билкова коричка и как да разнообразим традиционната зелева салата


приготвено по този начин пилешкото филе става изключително сочно  и ароматно. Панировката образува хрупкава златиста коричка.
Продукти 
за 2 порции

  • 2 парчета пилешко филе, около 350 г общо
  • лимонов сок
  • черен пипер
  • босилек
  • чесън или чеснова сол
  • 4 с.л.едра галета или трохи от хляб
  • мащерка, майорана
  • 1 с.л.масло
  • 1 с.л. зехтин

 Приготвяне


  • всяко филе се разрязва внимателно с нож и се разтваря
  • поръсва се обилно с лимонов сок
  • наръсват се черен пипер, сух босилек и чесън
  • оставя се да престои на студено
  • галетата(трохите) се смесват със мащерка, майорана
  • в тиган се загряват зехтин и масло 
  • месото се овалва много добре в ароматната галета и се пържи на средно силен котлон от двете страни до златисто



Ето и предложенията за разнообразяване на зелевата салата





вторник, 18 декември 2012 г.

Пълнени питки - ръжени питки пълнени с гъби, спанак, сирене и яйце



идеята дойде от Яйцата по флорентински и Зи4е и нейната Пълнена питка
Много е лесно и бързо.Изключително вкусно и ефектно предястие или леко ястие!

Продукти
за 4 порции

  • 4 бр. готови хлебчета
  • пълнеж
  • 100 г сирене крема
  • 1 с.л.масло
  • 1с.л. зехтин
  • 1 главичка кромид лук
  • 100 г гъби
  • 1 печена червена чушка
  • 300 г спанак
  • 4 малки яйца
  • настърган кашкавал за поръсване

   Приготвяне
плънката


  • мазнината се загрява и в нея се задушават нарязания на дребно лук, гъбите, чушката и спанака
  • хлебчетата се издълбават
  • поставят в застлана и намаслена тавичка
  • крем сиренето се разпределя в тях
  • отгоре се поставя плънката, като в средата се оформя малко гнездо





  • в оформената дупчица в средата се чуква внимателно яйце
  • пече се на 200 С за около 10-12 минути - жълтъкът трябва да остане течен
  • изважда  се и веднага се посипва с настърган кашкавал





събота, 15 декември 2012 г.

Филе скумрия на фурна, кафяв ориз, бобена салата и още варена скумрия и указания за почистване и филетиране на риба

Скумрията не е най-добрата, но е най-популярната риба, която се консумира в България. Начините за приготвяне са няколко - скара, фурна, тиган.
Предлагам ви филетирана скумрия, приготвена във фолио на фурна.

Скумрията за мен е мил спомен от студентските години, когато я приготвях много често. Обикновено пържена.Сега вече избягвам да пържа и я предпочитаме на скара или във фурна.
Имах колежка и приятелка от Португалия, която казваше, ха ние тази риба не я ядем, изхвърляме я, тя е само за бедняци. Е, пък ние я ядяхме, защото беше единствена.И на португалката й беше странно.На нея много неща в България й бяха странни - просяците, мърсотията, лошите условия на живот, мизерията в която живеехме ( ДАЖЕ БАНАНИ НЯМАТЕ ). Тя беше изпратена от Младежката организация на Португалската Комунистическа партия, като активистка, естествено на наша издръжка.Надъхана за красотата на социализма, тук се сблъска с жестоката действителност...
Леле, как се отплеснах, ставаше дума за скумрията:)


И сега понякога си купувам, когато ми попадне хубава скумрия.
Искам да споделя опит как да се избира тази риба..За съжаление се продава само замразена.
Аз купувам винаги цяла, неочистена .Ако е чистена, значи е размразявана и замразявана повторно, което не е добре за вкуса, външни вид и съдържанието на полезни вещества.И така, цяла, с глава.Колкото по-голяма, толкова по-добре.
на снимката долу

Варена скумрия в пикантен сос



Един много лесен  начин за готвене на скумрия е варена.Става нещо подобно на консервите, които се продават.Моят съпруг много я харесва и наскоро пак поиска да му направя.Перфектно мезе за всяко питие и разговор с приятели.
Рибата се почиства и нарязва на шайби.Слага се в малка тенджерка и се залива с 1 к.ч. вода, 1 к.ч. олио и 1 к.ч. оцет. Добавя се 1 глава кромид лук нарязан на 4, сол, черен пипер и копър. Вари се около 10-15 минути. Рибата омеква  и поема от подправките, а костите почти се стопяват. Сосчето става гъсто и вкусно. Абе студентска манджа:).


Страхотна е, трябва да пробвате...


А сега и рецептата за Риба на фурна, в алуминиево фолио:

Продукти 
за 2 порции

  • 1 голяма непочистена риба
  • зехтин
  • лимонов сок
  • черен пипер
  • копър, чесън


   Приготвяне

  • рибата се размразява на стайна температура или на МВ
  • главата се отрязва
  • с остър нож корема на риба се разпаря като се започва от дупчицата в задния край
  • изваждат се всички вътрешности
  • рибата се измива много добре на течаща студена вода
  • почиства се тъмна ципа, която покрива коремната кухина
  • почиства се старателно черната ивица покрай гръбната кост
  • отново се измива добре
  • поставя се на дъската с гърба към нас
  • ножът се държи хоризонтално и се движи по гръбната кост, така се отделя чисто филе
  • на другата половина от рибата се почистват костите с помощта на тънък остър нож  (голямата кост се хваща с лявата ръка и се придърпва като с ножа в дясната ръка се отделя костта от месото)
  • получените 2 филета се поръсват обилно с лимонов сок, черен пипер и малко сол и се оставят се на хладно за 1- 2 часа или повече
  • така обработени филетата са готови за скара или пържене
  • за фурна се приготвят 2 листа алуминиево фолио
  • филетата се залепват едно за друго, както ако беше цяла рибата и получената риба се реже на 2 
  • всяка от половинките риба се поставя на листа и се полива с 1 с.л. зехтин, поръсва се с черен пипер, чеснов прах и копър и се завива като пакетче
  • пакетчетата се поставя в застлана с хартия за печене тава
  • пече се на 200 С за около 15 минути

  Кафяв ориз с орехи

Кафявият ориз е необработен, с обвивката ориз .Той е изключително богат на витамини, желязо, манган.Съдържа повече фибри.Твърди се, че намалява риска от сърдечносъдови заболявания и хипертония.Има по-различен вкус от белия ориз, лек аромат на ядки, и се вари по-бавно.Може да се приготви с лук, зеленчуци, гъби и подправки както белия.
 за 2 порции
1 к.ч. кафяв ориз
с.л.маргарин
Приготвяне
  • оризът се накисва предварително във вода, поне за 30 минути, ако може повече
  • отцежда се много добре и се оставя да изсъхне
  • мазнината се загрява и в нея се запържва леко оризът
  • добавя се 4 к.ч. вода, сол и подправки по избор- черен пипер, куркума
  • вари се около 40 минути
  • орехите се запичат  за 1 минута на МВ и се натрошават на едро
  • добавят се към ориза

И още нещо , добре познато и традиционно

Бобена салата

за 2 порции
  • 1/2  кутия(малка консерва) варен зрял боб 
  • 1 стрък праз
  • 1 печена червена чушка
  • 1 кисела краставичка
  • няколко маслини
  • 1 с.л. оцет
  • 1 с.л. зехтин

празът, чушката и краставичката се режат на дребно и всичко се обърква

сряда, 12 декември 2012 г.

Руло с крем и сладко от ягоди



Рулото не е нищо особено, за мен новото беше техниката на оцветяване на блата.
Получи се много интересен и  нежен рисунък.Само дето аз не мога да рисувам и направих само точки, които да приличат на ягоди, при добро желание:).
Но може да се нарисува каквото и да е с каквито и да са цветове.



Продукти
за  тавичка 35/25 см
блат

  • 2 яйца
  • 1/2 ч.ч. захар(60 г)
  • 1/2 ч.ч. брашно(50 г)
  • 1 п. ванилия

 крем
  • 100 г извара
  • 150 мл течна сметана
  • 2-3 с.л. захар
  • 200 г ягодово сладко

за рисуваните елементи

  • 10 г яйчен белтък
  • 10 г меко  масло
  • 10 г брашно

 Калории - общо 1897 Ккал
 за 1 порция 190 Ккал

Приготвяне
за сместа за рисуване

  • смесват се  3те съставки в малка купичка и се разбъркват с лъжичка до получаване на гладък крем, добавя се боя 9 може да се раздели на части и да се направят повече цветове)
  • поставя се в пош
  • на хартия за печене се рисува с молив, хартията се обръща обратно и по нарисуваното се шприцова от масления крем по рисунките
  • хартията с рисунката се поставя във фризера



приготвяне на блата

  • яйцата се разбиват с миксер със захарта докато утроят обема си и се получи гъст крем
  • добавя се ванилията
  • прибавя се внимателно брашното като се бърка с шпатула
  • хартията с рисунката се изважда от фризера и върху нея внимателно се изсипва тестото за блата
  • разпределя се равномерно в тавата
  • пече се в предварително загрята фурна на 165 С за около 8-10 минути
  • изважда се и се покрива с влажна кърпа
  • внимателно се отлепва хартията, но блатът остава върху нея

крем

  • изварата и захарта се разбиват с миксер
  • добавя се течната животинска сметана и разбиването продължава до получаване на гъст крем
  • кремът се нанася върху блата
  • сладкото се разпределя върху крема
  • с помощта на хартията рулото се завива
  • прехвърля се в алуминиево фолио и се завива стегнато
  • оставя се в хладилник за няколко часа
  • отгоре е със захар, да е заскрежено, че нали сме зима:)

вторник, 11 декември 2012 г.

Свинско бон филе на тиган с лимонов сос (свински скалопини)

Много хора избягват свинското заради мазнините.Но има една част от прасето,  която е без никакви мазнини и може да се приготвя по много начини, защото месото е изключително крехко и вкусно .Това е бон филето. Тук има рецепта за пълнено бон филе, на фурна.
А днес ви предлагам бон филе на тиган с лимонов сос.


Тези дни разбрах за  "скалопини" от блога на Катерина.
Оказа се, че тези малки тънки крехки парченца месоот бон филето са популярни с италианското име "скалопини". Независимо дали са телешки, свински или от друго месо.


Продукти
за 2-3 порции

  • 1 бр. свинско бон филе(500г)
  • лимонов сок от един лимон
  • листа салвия
  • черен пипер
  • 1 с.л. масло
  • 100 мл ароматно вино

   Приготвяне


  • филето се нарязва на тънки филийки
  • поръсват се с черен пипер и лимонов  сок и листа салвия и се оставят да престоят за поне 1 час
  • тиганът се загрява и филенцата се запичат за по 1-2 минута от двете страни
  • изваждат се и в тигана се загрява маслото, прибавя се виното и лимоновия сок и филенцата се връщат за малко в тигана, колкото да поемат от ароматите
  • изваждат се в чинията за сервиране, изчаква се сосът малко да се сгъсти и се сервира


понеделник, 10 декември 2012 г.

Яйца по флорентински- със спанак и сирене, в хлебче

Това е изключително бързо и лесно ястие! Подходящо за закуска, лека вечеря или предястие.



Идеята е на един изключителен кулинар, от който аз често се уча - моята кума  и приятелка, Анушка. Благодаря за рецептата, Ане!

тази снимка е от нейното изпълнение - с пъдпъдъчи яйца.:



 Продукти 
за 3 порции

  • 3 малки питки
  • 300 г спанак
  • 2 с.л. масло
  • чесън на прах
  • мащерка, черен пипер
  • 100 г крем сирене
  • 3 малки яйца
  • 30 г кашкавал


Приготвяне


  • хлебчетата се разрязват и издълбават като чинийка
  • спанакът се реже и се задушава в маслото за 2-3 минути
  • овкусява се с чесновата прах, мащерка и черен пипер
  • крем сиренето се разпределя в издълбаните хлебчета
  • върху него се слага спанака
  • отгоре се чуква по едно яйце като се внимава да не се разтече
  • пече се за 5 минути само отгоре, яйцата трябва да побелеят, но жълтъкът трябва да остане течен
  • изважда се и се поръсва с настърган кашкавал




събота, 8 декември 2012 г.

Торта птиче мляко - модификация за моя РД





















Тази торта съм си я набелязала още от миналия рожден ден, но все не й идва ред!
Реших да пробвам за тазгодишния.
Не се срамувам от годините, а се гордея с тях! Щастлива съм с възрастта си, с всички неща, които имам!



Благодарна съм за постигнатото и съм богата с още мечти!



Рецептите за "Птиче мляко" са еднакви. Затова не посочвам източник, че ако пропусна някой, може да се обиди. Направих тортата с 2 блата и промених сиропирането ( предвидено с компот) и намалих драстично количеството масло и желатин в крема.

Продукти
за форма 26 см , 16 порции

блатове

  • 4 яйца
  • 1ч.ч. захар (чаша 250 мл)
  • 1ч.ч. брашно
  • 2 ванилии
  • сироп от меласа с вода
крем
  • 10 яйца
  • 2 ч.ч. захар(чаша от 200 мл)  
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 150 г масло( вместо 300)
  • 200 мл течна жив. сметана
  • 15 г желатин*
  • 1 с.л. нишесте
  • 2 ванилии(аз сложих една бурбонска, само прашинките)

глазура

  • 120 г шоколад
  • 100 мл течна сметана

*(оригинално е 40 г, следващия път бих сложила 20)
   Приготвяне
за блатове

  • яйцата се разбиват със захарта
  • прибавя се брашното и ванилията
  • изсипва се във ворма 26 см и се пече на 180 до суха клечка
  • оставя се да изстине напълно

крем

  • жълтъците се разбиват с 1 ч.ч. захар
  • прибавя прясното мляко(1ч.ч.)  с разтвореното в него нишесте
  • поставя се на котлона на слабо и се бърка до сгъстяване - около 10-12 минути
  • прибавя се ванилията и оставя се да застине
  • сметаната се разбива леко и се прибавя към жълтъчния крем
  • маслото се разбива и  също се прибавя към крема
  • желатинът се накисва в малко студена вода(50 мл), добавя му се 50 мл мляко, след като набъбне и се затопля леко на МВ, разбърква се добре до пълно разтваряне, прецежда с еи се добавя към крема
  • белтъците се разбиват на сняг с 1 ч.ч. захар много внимателно се смесват с крема


сглобяване

  • блата се разрязва хоризонтално на две с назъбен нож, получават се 2 блата
  • единия блат се поставя на дъното на форма с откопчаващ се пръстен
  • 3-4 с.л. меласа се заливат с малко вода и се поставят на котлона до разтопяване
  • с полученият сироп се напръсква първия блат
  • отгоре се изсипва целия крем
  • покрива се с втория блат и се оставя в хладилника да стегне - поне 4 часа
  • внимателно се отстранява пръстена


заливка

  • сметаната се затопля на МВ и към не се прибавя шоколада, начупен на дребно
  • бърка се до получаване на гладка смес
  • (прави се точно преди употреба)
  • тортата се залива с шоколада и се украсява по желание
  • аз съм използвала готови бишкотени сладки, кръгчета