събота, 15 декември 2012 г.

Филе скумрия на фурна, кафяв ориз, бобена салата и още варена скумрия и указания за почистване и филетиране на риба

Скумрията не е най-добрата, но е най-популярната риба, която се консумира в България. Начините за приготвяне са няколко - скара, фурна, тиган.
Предлагам ви филетирана скумрия, приготвена във фолио на фурна.

Скумрията за мен е мил спомен от студентските години, когато я приготвях много често. Обикновено пържена.Сега вече избягвам да пържа и я предпочитаме на скара или във фурна.
Имах колежка и приятелка от Португалия, която казваше, ха ние тази риба не я ядем, изхвърляме я, тя е само за бедняци. Е, пък ние я ядяхме, защото беше единствена.И на португалката й беше странно.На нея много неща в България й бяха странни - просяците, мърсотията, лошите условия на живот, мизерията в която живеехме ( ДАЖЕ БАНАНИ НЯМАТЕ ). Тя беше изпратена от Младежката организация на Португалската Комунистическа партия, като активистка, естествено на наша издръжка.Надъхана за красотата на социализма, тук се сблъска с жестоката действителност...
Леле, как се отплеснах, ставаше дума за скумрията:)


И сега понякога си купувам, когато ми попадне хубава скумрия.
Искам да споделя опит как да се избира тази риба..За съжаление се продава само замразена.
Аз купувам винаги цяла, неочистена .Ако е чистена, значи е размразявана и замразявана повторно, което не е добре за вкуса, външни вид и съдържанието на полезни вещества.И така, цяла, с глава.Колкото по-голяма, толкова по-добре.
на снимката долу

Варена скумрия в пикантен сос



Един много лесен  начин за готвене на скумрия е варена.Става нещо подобно на консервите, които се продават.Моят съпруг много я харесва и наскоро пак поиска да му направя.Перфектно мезе за всяко питие и разговор с приятели.
Рибата се почиства и нарязва на шайби.Слага се в малка тенджерка и се залива с 1 к.ч. вода, 1 к.ч. олио и 1 к.ч. оцет. Добавя се 1 глава кромид лук нарязан на 4, сол, черен пипер и копър. Вари се около 10-15 минути. Рибата омеква  и поема от подправките, а костите почти се стопяват. Сосчето става гъсто и вкусно. Абе студентска манджа:).


Страхотна е, трябва да пробвате...


А сега и рецептата за Риба на фурна, в алуминиево фолио:

Продукти 
за 2 порции

  • 1 голяма непочистена риба
  • зехтин
  • лимонов сок
  • черен пипер
  • копър, чесън


   Приготвяне

  • рибата се размразява на стайна температура или на МВ
  • главата се отрязва
  • с остър нож корема на риба се разпаря като се започва от дупчицата в задния край
  • изваждат се всички вътрешности
  • рибата се измива много добре на течаща студена вода
  • почиства се тъмна ципа, която покрива коремната кухина
  • почиства се старателно черната ивица покрай гръбната кост
  • отново се измива добре
  • поставя се на дъската с гърба към нас
  • ножът се държи хоризонтално и се движи по гръбната кост, така се отделя чисто филе
  • на другата половина от рибата се почистват костите с помощта на тънък остър нож  (голямата кост се хваща с лявата ръка и се придърпва като с ножа в дясната ръка се отделя костта от месото)
  • получените 2 филета се поръсват обилно с лимонов сок, черен пипер и малко сол и се оставят се на хладно за 1- 2 часа или повече
  • така обработени филетата са готови за скара или пържене
  • за фурна се приготвят 2 листа алуминиево фолио
  • филетата се залепват едно за друго, както ако беше цяла рибата и получената риба се реже на 2 
  • всяка от половинките риба се поставя на листа и се полива с 1 с.л. зехтин, поръсва се с черен пипер, чеснов прах и копър и се завива като пакетче
  • пакетчетата се поставя в застлана с хартия за печене тава
  • пече се на 200 С за около 15 минути

  Кафяв ориз с орехи

Кафявият ориз е необработен, с обвивката ориз .Той е изключително богат на витамини, желязо, манган.Съдържа повече фибри.Твърди се, че намалява риска от сърдечносъдови заболявания и хипертония.Има по-различен вкус от белия ориз, лек аромат на ядки, и се вари по-бавно.Може да се приготви с лук, зеленчуци, гъби и подправки както белия.
 за 2 порции
1 к.ч. кафяв ориз
с.л.маргарин
Приготвяне
  • оризът се накисва предварително във вода, поне за 30 минути, ако може повече
  • отцежда се много добре и се оставя да изсъхне
  • мазнината се загрява и в нея се запържва леко оризът
  • добавя се 4 к.ч. вода, сол и подправки по избор- черен пипер, куркума
  • вари се около 40 минути
  • орехите се запичат  за 1 минута на МВ и се натрошават на едро
  • добавят се към ориза

И още нещо , добре познато и традиционно

Бобена салата

за 2 порции
  • 1/2  кутия(малка консерва) варен зрял боб 
  • 1 стрък праз
  • 1 печена червена чушка
  • 1 кисела краставичка
  • няколко маслини
  • 1 с.л. оцет
  • 1 с.л. зехтин

празът, чушката и краставичката се режат на дребно и всичко се обърква

11 коментара:

  1. Оле Сонче....всичките тези вкусотии с рибка ги обожаваме!
    Тази която се вари, жестоко ме привлече и при първа възможност ще бъде направена. Не знаех че може и така, но ми изглежда много апетитно и ароматно.Аз бих и пуснала и едно листенце дафинов лист:)
    Благодаря за вкусните предложения!

    ОтговорИзтриване
  2. Нали сме си от едно поколение, много ми беше приятно да ме върнеш в "онова" време.Сьомгата и треската нещо са ми "солени" на моменти, та ще се възползвам от рецептите за скумрийка!
    Вълнуваща предколедна седмица,Сонче!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз пък обичам скумрия ....много и здраве на португалката ,не знае какво изпуска !
    Това с варената скумрия ми хареса и ще си направя ,Сонче , тук има прясна и с най различни големини :) !
    Хубава неделя ! С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  4. Ухаааааа дано не я види моя мъж ,че риба ще иска веднага и сега.:)))
    Ама я аз да изкарам някаква от фризера чеее..
    Много хубава рецепта и ще ни хареса и на нас със сигурност.
    Прегръдки и прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Охо, ето тук бих се настанила с удоволствие! Изобилие от вкусни ястия!

    ОтговорИзтриване
  6. И двете рецепти за скумрия се записват!
    Кафяв ориз обичам, но така с орехи ще е много вкусно.
    Благодаря ти за съветите - ще са ми необходими :)

    ОтговорИзтриване
  7. Сонче,интересни ми са рецептите ти!!!
    Записвам ги и аз,та да разнообразим рибното меню!
    поздрави и спорна седмица

    ОтговорИзтриване
  8. Сонче, страхотно меню ни предлагаш отново, забавлява ме с разказа за времето на соца, а и до днес за родителите ми има една риба - скумрията, другите си остават странни за тях. А предложението с кафявия ориз ми звучи невероятно вкусно! Мерси за съветите, аз чистя и филетирам рибите с доста смесени чувства, с голямо назлъндисване!

    ОтговорИзтриване
  9. Интересни рецепти, Сонче! ние май само на печена наблягаме :) И да, рядко се случва на хубава скумрия. Охладена има в Метро, ако имаш път нататък - погледни там. Ами доста по-вкусна е :)
    Спорна и успешна седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Много си проста да си правиш тъпата пропаганда тук. В соца нямаше просяци, те са запазена марка за "демокрацията". Също така примерът с португалката е много тъп, защото Португалия в онези години беше най-бедната страна в ЕС, имаше и просяци, бедняци и безброй бездомни псета, добре че се явихме ние та вече не са последни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам дали с сте били някога в Португалия, аз бях тази година и съм възхитена от тази малка старана, какво правят , въпреки че вече не са империя.Въпросът, който явно се опитвате да избегнете е, от какво се е разочаровала в България тази моя приятелка? Благодаря ви за отделеното време и усилие да коментирате! Аз не мисля, че това е пропаганда, а простата истина за соц мечтите и реалността....

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.