петък, 30 март 2012 г.

Планинска пролет (традициите са живи - боб и домати с праз)

Май дойде времето да ви запозная с моето любимо кътче в Пирин! Това е снимка от лятото на 2011г.

 
Обикновено прекарвам цялото лято там , а зимата ходя 2-3 пъти месечно, но тази зима снегът и ангажиментите на съпруга ми бяха толкова много , че не успяхме да отидем.За малко да изпусна и минзухарите, но успях:)!


 Цялата голяма поляна пред вилата е ''посиняла'' !


 Върбите вече са напъпили!


 Но на някои места из двора все още има ''спомен'' за големия сняг - бил е над 1,5 м дебел!


Но пролетта  е вече тук! Кокичетата са почти прецъфтяли и вече се появяват другугите пролетни цветенца!




Пъстървите в езерото са оцеляли през дългата зима, но не се явиха за да ги снимам, остава за друг път:).


И още малко сини минзухари, толкова са нежни и красиви, не ми се тръгваше обратно!


А това е гледката ( Стъпалата) от терасата, на която нямах време да се наслаждавам този път!

(снимано е срещу слънцето)
и още малко Пирин откъм нашето място.



Надявам се, че съм успяла да ви покажа поне малко от красотата на Бетоловото, мое любимо място.:) 


И заради това, че блогът е кулинарен - традиционно ястие,  разложки боб със салата от домати с праз  и сирене!


 
 Рецептата е в рубриката  ''Как се прави''.


А  тези , на които им е интересно могат да посетят  фейсбук страницата на Хотел Шатев и сайта.







Кексчета (мъфини) с моркови, ябълки и мед

Много рецепти за сладкиши с моркови има из мрежата.Реших и аз да сглобя една и да се пробвам.


 Кексчетата станаха много вкусни , меки и сочни.Комбинацията на моркови и ябълки ги прави сочни, а стафидите и орехите обогатяват вкуса.Портокаловият сок допринася за аромата на кексчетата.Може би трябва се казват мъфини:), тъй като технологията за приготвяне е характерната за мъфините - смесване на сухите и течните съставки поотделно.
Използвала съм силиконовите формички за кексчета и кофички за крем карамел.

Продукти

за 12 броя

  • 120 г моркови, настъргани
  • 150 г ябълка, настъргана
  • 2 яйца
  • 60 мл мляко
  • 50 мл олио
  • 3 с.л. мед
  • 1-2 с.л. портокалов сок
  • 1 с.л. коняк
  • 125 г захар
  • 275 г брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 50 г орехи
  • 50 г стафиди
покритието е сирене крема , разбито със захар и портокалови корички

Калории - общо  3030Ккал .
Калции: 634.1 мг
Протеини: 74.5 г
Въглехидрати: 450.865 г
Животински мазнини: 34.1 г
Растителни мазнини: 69.1 г

 на 1 порция  253 Ккал

 Приготвяне

  • яйцата се разбиват леко с тел, колкото добре да се смесят белтъците с жълтъците
  • добавят се олиото, морковите, ябълката,  портокаловия сок, меда  и коняка.
  • отделно се  разбъркват  всички сухи съставки.- захар, брашно , бакпулвер, орехи, стафиди
  • Смесват се бързо с яйцата и   тестото се разпределя във формичките.Силиконовите не се мажат с нищо, а в тези за крем карамел се слагат хартиени чашки за кексчета, които се намазняват. 
  • пече се  в предварително загрята фурна на 180 С  с вентилатор за 25 -30 минути.Проверява се с клечка!


Разбира се, може да се изпече  под формата на цял кекс. 

сряда, 28 март 2012 г.

Питки с картофи и мед

Последните дни на няколко места видях видях тесто с картофи.Да споделя и аз моя  опит с такова тесто.



Правих тези питки преди няколко седмици и бяха много вкусни, но унесена в търсенето на рецептата за перфектния козунак не съм публикувала.:)
А питките заслужават внимание защото са много ароматни и меки и запазват свежестта си за няколко дни. Макар че, естествено са най-вкусни токущо извадени от фурната:).



Рецептата е адаптирана от тук, където са наречени ''симиди''.

Продукти

24 малки питки
тава 30 см

  • 300 г брашно
  • 7 г суха мая
  • 100 мл отвара от картофи
  • 2 варени картофа -средни
  • 1 ч.л. захар
  • 2 с.л. прясно мляко
  • 2 с.л. мед
  • 2 с.л. олио
  • 1 ч.л. сол
1 яйце - само за намазване
Kилокалории: 1731 общо
Калции: 325 мг
Протеини: 52.6 г
Въглехидрати: 284.98 г
Животински мазнини: 19.05 г
Растителни мазнини: 23.3 г
на 1 порция  86 Ккал

Приготвяне

  •  Маята се разтваря в отварата от варенето на картофите заедно със захарта и малко брашно.
  •  Оставя се на топло за 5-10 минути.
  •  Прибавя се брашното, смачканите картофи, прясното мляко, медът и солта.
  •  Меси се 5-7 минути, като накрая се прибавя и олиото.
  •  Омесва се гладко и еластично тесто, което се оформя на топка.
  •  Поставя се в намаслена купа и се намазва отгоре с олио.
  •  Купата се покрива със "свежо" фолио и се оставя за 1 час да втаса на топло.( аз слагам в предварително загрята на 50 С фурна, така става за окоо 30 минути)
  •  Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност и се обработва още 3-4 минути.
  •  Разделя се на малки топчета около 24 броя  ( може и по-големи)
  •  Нареждат се на разстояние в една голяма 30 см   намаслена с олио тава.
  •  Покриват се и се оставят да втасат 1 час.( също във фурната за по-бързо)  
  •  Питките се пекат 7-8 минути на 230 С.
  •  Изваждат се и се намазват с разбито яйце.
  •  Температурата на фурната се намалява до 200 С и  се пекат още 8 минути.

понеделник, 26 март 2012 г.

Празнична питка (пита)



 
Това е питката, която направих за Благовещение.

Продукти 

 за тава 26 см
порции - 10

тесто
  • 500 г брашно
  • 200 мл прясно мляко
  • 2 яйца + 1 белтък
  • 7 г суха мая
  • 1 с.л. захар
  • 1ч.л. сол
  • 1с.л. лимонов сок (оцет)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1ч.ч.настърган кашкавал
пълнеж
  • 100 г масло
  • 100 г сирене
  • 100 г кашкавал                                              Килокалории общо 3966 Ккал
                                                                                   Калций 1723 мг
за намазване                                                             Протеини 155 г                
  • 1 жълтък                                                          Въглехидрати 389 г
  • 2 с.л.пр.мляко                                                 Животински мазнини 173 г            сусам                                                                Растителни мазнини 25 г
                                                                                   за 1 порция - 397 Ккал

 Приготвяне


  • маята се разтваря в затопленото мляко заедно със захарта и малко брашно и се оставя на топло да втаса
  • брашното се пресява и се смесва със солта
  • яйцата се разбиват и към тях се прибавят  останалото топло мляко, кипналата мая , лимоновия сок и мазнината( 2 с.л.)
  • прави се кладенче от брашното и се изсипва течността
  • замесва се меко тесто
( аз слагам всичко в миксера и го пускам да върти за 5 минути, после проверявам и и пускам за още 4-5 минути)
  •  прибавя се настъргания кашкавал и се размесва докато се разпредели равномерно
  • тестото се поставя в намаслена купа, покрито с кърпа, на топло да втасва до удвояване на обема
  • втасалото тесто се изважда на набрашнен плот и се разделя на 2 равни части
(получава се около 1 кг сурово тесто)
  • всяка от двете части се разделя още на 3 или 4 топки
  • разточват се кори, които се мажат с разтопеното масло и се слагат една върху друга по 3 или 4
  • вурху последната кора се наръсва с кашкавал и сирене
  • навива се на руло и леко се разтегля
( получават се 2 рула с 3 или 4 пласта, според това колко кори са разточени)
  • рулата се нарязват всяко на 10 части, по 8 триъгълника,  а крайщата се отделят
  • получените 4 розички от крайщата на рулата се поставят в средата на тавата за печене
  • след това се редят 8  от триъгълните части с отреза нагоре( охлювидната част е отгоре)
  • накрая,  от най-външната страна се редят 8 триъгълника
  • питката се оставя да втасва на топло до удвояване
( във фурна , заграята на 50 С отнема около 30 минути)
  • намазва се с жълтъка, разбит с прясно мляко и се поръсва със семена
  • пече се на 185 С за 25 - 30 минути
  • изважда се , напръсква се с вода и се покрива с кърпа
  • (може да се намаже с масло, ако няма семена)

събота, 24 март 2012 г.

Честит празник на всички жени и майки , днес е Благовещение(Благовец)

На  25 март всяка година християните отбелязват празника наречен Благовещение.Този ден, 9 месеца преди раждането на Христос, е празник за всички християни - православни, католици.. 
Празнувайки, църквата ни  спомня деня, в който при Дева Мария, майката на Исус Христос, идва пратеният от Бог Арахангел Гавраил. Той  носи  Благата вест, че на нея, Мириам (Мария) й е отредено да носи в утробата си Божия син, който ще спаси човечеството.
"Радвай се, Благодатна, Господ е с Тебе! Благословена си ти между жените!" - това са думите, с които според Евангелието на Лука, Гавраил е приветствал бъдещата майка.


Благовещение е празник на надеждата и вярата в доброто.

 Благословени са всички жени  и майки!

Определено, най-щастливият ден в моя живот е денят, в който разбрах , че съм бременна с първото си дете! Това е неописуемо чувство - на радост, възторг, ликуване. Дори не ми остана време да се замисля дали се страхувам дали и как ще се справя, това беше много по-късно.Тази радост  се повтори още 2 пъти, така че се считам за благословена и съм благодарна!

На Благовещение почитат жените и майките защото Дева Мария е тяхна закрилница.

 Поздравявам всички жени с този светъл празник 

 и им желая да бъдат

 красиви и нежни,  усмихнати и вдъхновени, 

  с любов и щастие дарени!

Това са снимки от град Назарет,   където е живяла Дева Мария с отреденият й съпруг Йосиф.   Арахангел Гавраил е съобщил при едно изворче Благата вест на Мария, че ще зачене син Божиий .На мястото сега е изграден православен храм. Снимките са на този храм отвън  и отвътре, с изворчето . 



Икона изобразяваща срещата на Дева Мария с Арахангел Гавраил в същия храм.



Фотосите са от наше пътуване по Светите места, свързани с живота и страданията на Исус Христос, което направихме  през ноември 2007г.. През следващите дни ще покажа още снимки от това поклонение.
Да ви почерпя  и с празничната питка, която направих днес за здраве .




петък, 23 март 2012 г.

Първият ми Козунак

Ще започна с това , че много обичам козунак.Не съм правила до сега заради месенето.Но, откакто си купих  за Коледа големия миксер, който меси сам, чаках с нетърпение момента, в който ще направя Козунак.



 Направих, и не само един, а даже и малки козуначета и беше ароматно, вкусно, добре изпечено и на конци! Какво друго може да искаш от един Козунак?!За малките козуначета идеята е на Зори, за което много й благодаря!



 Споделям моя опит за да кажа, на тези които не са опитвали, опитайте да направите домашен козунак, не е толкова трудно, ако имате някаква машина(хлебопекарна или миксер) за месенето.

Продукти
 за 6 малки и един голям(22 см)

  • 400 г брашно
  • 7 г суха мая
  • 120 мл прясно мляко
  • 120 г захар
  • 50 мл олио
  • 30 г масло
  • 1 с.л. кисело мляко
  • 2 яйца, единият жълтък е за намазване
  • лимонова кора на 1 лимон
  • ванилия 1 капсула 
  • 1с.л. коняк
  • 1/3 капсула ромова есенция
  • 1/4 ч.л. сол
  • 50 г стафиди 
  • мазнина за оформяне
  • захар за поръсване
  • бадеми за поръсване 

Калории - 
общо 3095 Ккал 


на 1 порция  
при 24 - 120 Ккал





 
 
Приготвяне

  • маята се разтваря в топлото мляко
  • добавя се 1 с.л. захар и 1/2 ч.ч. от определеното брашно
  • оставя се да втаса на топло докато ''шупне'' - 15-20 мин.
  • стафидите се накисват в топла вода
  • яйцата се разбиват със захарта до пълното й разтваряне
  • прибавят се  ванилята, настърганата на фино ренде лимонова кора, коняка, ромовата есенция, солта, киселото мляко - разбърква се и се смесва с набъбналия квас(сместа с маята)
  • прибавя се брашното и се оставя на машината да го омеси
  • получава се много меко тесто, което се поставя в намаслена купа, покрито с кърпа , да втасва
  • втасва на топло до удвояване на обема, токова колкото е необходимо
  • премесва се и се добавя олиото и разтопеното масло
  • омесва се добре 
  • стафидите се отцеждат и се наръсват с малко брашно, слагат се в тестото
Тук вече как ще се оформи зависи от това в какъв съд ще се пече козунакът.
Аз го разделих   на 2 равни части( беше 1 кг тесто) и едната беше за по-големия козунак, а другата разделих на 6 части.
Частта, определена за цял козунак разделих на 3 , направих 3 фитила и ги сплетох.Поставих в силиконова форма за кекс - 22 см.
Всяка от останалите части разтеглих на фитил и вързах на възел.Поставих в намаслени и набрашнени формички за крем карамел.
Така приготвеният в съд(ове) за печене козунак се оставя покрит да втасва на топло за поне 30 минути.
Намазва се с разбитият с малко олио и ч лъжица мляко жълтък и се посипва със захар и бадеми.
Пече се на 180 С с вентилатор за 20-25 минути.Малките се изпичат малко по-бързо.
още снимки 

сряда, 21 март 2012 г.

Пиле с огнен шоколад и плодове

Невероятна комбинация, която не бях опитвала и която се оказа изключително вкусна!



Съчетанието на сладко и солено и леко кисело, заедно с леко люто е просто  неописуемо!
Използвах от тук от там, но най-вече ме запали идеята на Марияна от този блог.
Естествено има мои добавки и модификации.



Продукти
за 2 порции

  • 400 г пилешко филе
  • 1 портокал
  • лимон
  • черен пипер, сол
  • 1 манго или друг подходящ плод
  • ( праскови, кайсии, ябълки, ананас)
  • 50 г шоколад, черен
  • 30 г масло
  • 1 филия хляб
  • 3-4 бадема или лешници
  • лют червен пипер на върха на малка лъжичка

 Калории - общо
Kилокалории: 1109 .
Калции: 88.2 мг
Протеини: 94.1 г
Въглехидрати: 48.5 г
Животински мазнини: 46.75 г
Растителни мазнини: 13.1 г

на 1 порция 555 Ккал








    Приготвяне


  • месото се разрязва, така че да се получи по-голямо парче и леко се изтънява
  • маринова се за 30 минути или повече в прясно изцедени портокалов и лимонов сок
  • приготвя се за печене като се посолява със сол и черен пипер
  • мангото се нарязва на тънки парчета и се нарежда върху месото
  • завива се на руло, което се поставя в тавичката със прихлупената част надолу
  • залива се с остатъка от цитрусовия сос (маринатата)
  • пече се на 180 С с вентилатор ( 190 с без вентилатор)  за 20 минути
през това време се приготвя шоколадовото покритие
  • шоколадът се разтопява заедно с маслото
  • лютивият пипер се прибавя към шоколадовата смес
  • филята хляб се запича(тостер) и се раздробява на дребни трохи
  • отделя се малка част от шоколада(1/3), а останалата се смесва с трохите
  • шоколадовите трохи се намазват върху запечените пилешки рула
  • отгоре се поръсва с начукани(нарязани на едро) ядки
  • пече се още 10 минути на същата температура
Сервира се като се полива с останалия шоколад,  с парченца от използваните при готвенето плодове и гарнитура по избор - ориз със стафиди и бадеми.