понеделник, 26 март 2012 г.

Празнична питка (пита)



 
Това е питката, която направих за Благовещение.

Продукти 

 за тава 26 см
порции - 10

тесто
  • 500 г брашно
  • 200 мл прясно мляко
  • 2 яйца + 1 белтък
  • 7 г суха мая
  • 1 с.л. захар
  • 1ч.л. сол
  • 1с.л. лимонов сок (оцет)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1ч.ч.настърган кашкавал
пълнеж
  • 100 г масло
  • 100 г сирене
  • 100 г кашкавал                                              Килокалории общо 3966 Ккал
                                                                                   Калций 1723 мг
за намазване                                                             Протеини 155 г                
  • 1 жълтък                                                          Въглехидрати 389 г
  • 2 с.л.пр.мляко                                                 Животински мазнини 173 г            сусам                                                                Растителни мазнини 25 г
                                                                                   за 1 порция - 397 Ккал

 Приготвяне


  • маята се разтваря в затопленото мляко заедно със захарта и малко брашно и се оставя на топло да втаса
  • брашното се пресява и се смесва със солта
  • яйцата се разбиват и към тях се прибавят  останалото топло мляко, кипналата мая , лимоновия сок и мазнината( 2 с.л.)
  • прави се кладенче от брашното и се изсипва течността
  • замесва се меко тесто
( аз слагам всичко в миксера и го пускам да върти за 5 минути, после проверявам и и пускам за още 4-5 минути)
  •  прибавя се настъргания кашкавал и се размесва докато се разпредели равномерно
  • тестото се поставя в намаслена купа, покрито с кърпа, на топло да втасва до удвояване на обема
  • втасалото тесто се изважда на набрашнен плот и се разделя на 2 равни части
(получава се около 1 кг сурово тесто)
  • всяка от двете части се разделя още на 3 или 4 топки
  • разточват се кори, които се мажат с разтопеното масло и се слагат една върху друга по 3 или 4
  • вурху последната кора се наръсва с кашкавал и сирене
  • навива се на руло и леко се разтегля
( получават се 2 рула с 3 или 4 пласта, според това колко кори са разточени)
  • рулата се нарязват всяко на 10 части, по 8 триъгълника,  а крайщата се отделят
  • получените 4 розички от крайщата на рулата се поставят в средата на тавата за печене
  • след това се редят 8  от триъгълните части с отреза нагоре( охлювидната част е отгоре)
  • накрая,  от най-външната страна се редят 8 триъгълника
  • питката се оставя да втасва на топло до удвояване
( във фурна , заграята на 50 С отнема около 30 минути)
  • намазва се с жълтъка, разбит с прясно мляко и се поръсва със семена
  • пече се на 185 С за 25 - 30 минути
  • изважда се , напръсква се с вода и се покрива с кърпа
  • (може да се намаже с масло, ако няма семена)

8 коментара:

  1. Много празнична, красива и апетитна пита си направила, Соня!
    Чудесна рецепта,
    изглежда страхотно, за вкуса -предполагам!
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно, Сонче!
    Така хубаво си я навила, може ли парченце;)?

    ОтговорИзтриване
  3. Соня, прекрасна питка! Пухкава, златиста и изкушаваща :) А за вкусът съм убедена, че е много вкусна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, такава привлекателна пита скоро не бях виждала .Много е хубава и пухкава браво майсторче си голямо.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче, много празнична и пролетна питка! Голяма красавица! Там, под Мечо как си я разчупила, толкова е апетитна... Комплименти!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви , Дианка, Мъхче, Габи, зиче, Кенди, много сте мили !Желая ви хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Мммм,какво великолепие!Красива,уханна,със сиренце и кашкавал и толкова пухкава!Поздравления,Сонче!

    ОтговорИзтриване
  8. Ама как майсторски си я спретнала само?Божествена е станала Сонче!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.