петък, 23 март 2012 г.

Първият ми Козунак

Ще започна с това , че много обичам козунак.Не съм правила до сега заради месенето.Но, откакто си купих  за Коледа големия миксер, който меси сам, чаках с нетърпение момента, в който ще направя Козунак.



 Направих, и не само един, а даже и малки козуначета и беше ароматно, вкусно, добре изпечено и на конци! Какво друго може да искаш от един Козунак?!За малките козуначета идеята е на Зори, за което много й благодаря!



 Споделям моя опит за да кажа, на тези които не са опитвали, опитайте да направите домашен козунак, не е толкова трудно, ако имате някаква машина(хлебопекарна или миксер) за месенето.

Продукти
 за 6 малки и един голям(22 см)

  • 400 г брашно
  • 7 г суха мая
  • 120 мл прясно мляко
  • 120 г захар
  • 50 мл олио
  • 30 г масло
  • 1 с.л. кисело мляко
  • 2 яйца, единият жълтък е за намазване
  • лимонова кора на 1 лимон
  • ванилия 1 капсула 
  • 1с.л. коняк
  • 1/3 капсула ромова есенция
  • 1/4 ч.л. сол
  • 50 г стафиди 
  • мазнина за оформяне
  • захар за поръсване
  • бадеми за поръсване 

Калории - 
общо 3095 Ккал 


на 1 порция  
при 24 - 120 Ккал





 
 
Приготвяне

  • маята се разтваря в топлото мляко
  • добавя се 1 с.л. захар и 1/2 ч.ч. от определеното брашно
  • оставя се да втаса на топло докато ''шупне'' - 15-20 мин.
  • стафидите се накисват в топла вода
  • яйцата се разбиват със захарта до пълното й разтваряне
  • прибавят се  ванилята, настърганата на фино ренде лимонова кора, коняка, ромовата есенция, солта, киселото мляко - разбърква се и се смесва с набъбналия квас(сместа с маята)
  • прибавя се брашното и се оставя на машината да го омеси
  • получава се много меко тесто, което се поставя в намаслена купа, покрито с кърпа , да втасва
  • втасва на топло до удвояване на обема, токова колкото е необходимо
  • премесва се и се добавя олиото и разтопеното масло
  • омесва се добре 
  • стафидите се отцеждат и се наръсват с малко брашно, слагат се в тестото
Тук вече как ще се оформи зависи от това в какъв съд ще се пече козунакът.
Аз го разделих   на 2 равни части( беше 1 кг тесто) и едната беше за по-големия козунак, а другата разделих на 6 части.
Частта, определена за цял козунак разделих на 3 , направих 3 фитила и ги сплетох.Поставих в силиконова форма за кекс - 22 см.
Всяка от останалите части разтеглих на фитил и вързах на възел.Поставих в намаслени и набрашнени формички за крем карамел.
Така приготвеният в съд(ове) за печене козунак се оставя покрит да втасва на топло за поне 30 минути.
Намазва се с разбитият с малко олио и ч лъжица мляко жълтък и се посипва със захар и бадеми.
Пече се на 180 С с вентилатор за 20-25 минути.Малките се изпичат малко по-бързо.
още снимки 

19 коментара:

  1. Абе ,Сонче днес мислим еднакво ..и аз като се засилих следобед да меся козунаци ,че пушек се вдига :))...и на мен ми е за първи път , сега втасват във фурната :)..нямам търпение да видя какво съм измайсторила:))... Аз ползвах една рецепта на Зичето , но и твоята ми хареса !
    А козуначетата ти са станали много готини :)...
    Чао и хубава петъчна вечер !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще чакам снимките!!!Успех!"Сладки дни'' с първите ти козунаци:) хаха!

      Изтриване
  2. Браво, Сонче! Страшни са станали, че и на конци! Аз правя всяка година, умирам да ми ухае на козунак:) Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Траяна, похвалата от опитен кулинар е много ценна!Прекрасен уикенд ти желая!

      Изтриване
  3. Mnogo krasiv i sam sigurna, super vkusen izglejda. Bravo mamo!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, маме!Колко съжалявам, че не съм имала възможност като по-млада!Но амй за всичко си има време!:)

      Изтриване
  4. Изглежда умопомрачително! Справила си се страхотно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче,ти вече откри сезона.Ама много са ти хубави козунаците-браво!Аз ще оставя за по-натам,че още не ми е дошла музата за месене...
    Приятна почивка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами като ''първескиня'' бързам!А ти си си майстор!Хубави почивни дни!

      Изтриване
  6. Страхотно! Толкова пухкави са станали! Вече си се отнесла на великденска вълна май :-)
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря , Дени!Рано е още за Великден, но като не съм правила до сега, трябва да имма време за повече опити:)Хубав уикенд!

      Изтриване
  7. Много хубав козунак и страхотни мъничета! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Супер козунак!!! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. Козунакът ти е изкусителен Сонче!Като за първи опит направо отличен!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  10. Сонче, страхотия козунаци браво и рецептата ми хареса много.
    Поздравления за изпълнението !

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря на всички за позитивизма, проявен към моите козуначени приключения!Зиче, рецептата не се знае как е съставена, четох с дни и май ме споходи късметът на начинаещия!Похвалите на такива кулинари като вас е невероятно ценна за мен!Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Соня,чудесен козунак.......браво!
    Аз в събота ще се пробвам,та да видим какво ще измайсторя:))
    Поздравявам те за козуначения успех!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Отново едно голямо благодаря .Този път за рецептата за кузунака.В нашия случай Американка прави български козунак и се справи доста добре и яйца боядиса и се научи да казва Христос воскресе.Весели празници на домакинята на този блог и още веднъж благодаря за чудесните Ви рецепти и Ви желаем от сърце на Вас и вашите близки весели празници и много усмивки

    сем.R.Georgiev and Wendy Winford

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.