сряда, 19 септември 2012 г.

Телешко филе с кестени

В България рядко готвя телешко защото трудно намирам хубаво месо.Но тук, в САЩ има всичко :). Кестените са сварени и обелени и се продават така.


 

  Продукти 
за 5 порции

  • 1 кг телешко филе
  • 1 лимон
  • черен пипер
  • розмарин
  • 1 глава кромид лук
  • 1-2 моркова
  • 1 стрък целина
  • 50 мл бяло вино
  • 2-3 с.л. брашно
  • 50 г масло
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 2  шепи белени кестени
  • 1 с.л.захар  

Приготвяне

  • месото се нарязва на тънки пържоли, които се начукват леко сн.1
  • наръсва се обилно с лимонов сок, черен пипер и розмарин и се оставя за поне 30 минути в хладилника сн.2
  • в голям тиган с капак или тенджера се загряват 2 с.л. масло и 2 с.л. зехтин
  • пържолките се овалват в брашно и се запържват от двете страни за по 2-3 минути, само да се запечатат сн.3.4
  • запърженото месо се изважда   и в същия тиган, в една с.л.зехтин , 1 с.л. масло и бялото вино, се задушават нарязаните на дребно лук и целина и настъргания морков , до омекване на зеленчуците
  • добавя се 1 с.л. захар и се разбърква
  • месото се връща в тигана(тенджерата) , добавя се 200-300 мл вода, да облее месото и огъня се намалява на слабо
  •  вари се около 40 минути и се прибавят кестените
  • вари се още 10-15 минути или до готовност на месото
  • сервира се с гарнитура по желание





6 коментара:

  1. Соня, обичам телешко, а твоето е много апетитно!
    Добавката на кестени е чудесна идея!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. За кестените завидях :) Обичам много, но мразя да ги беля :) Страхотна рецепта, Сонче! И в БГ се намира хубаво телешко, вече не е чак такава невъзможна мисия :)

    ОтговорИзтриване
  3. Соня,страхотно ястие...сочно и с чудесна гарнитура!
    Напълно съм съгласна с теб ,че в България трудно се намира хубаво телешко.
    Ще пробвам твоя вариант,много ми хареса рецептата!
    Поздрави и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, рецептата е много интересна, а такива кестени има в Карфур.
    Снимките са много апетитни:)
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  5. Американското телешко е от други породи и затова е крехко.
    Страхотна гозбичка,Соня!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Iastieto e i mnogo vkusno. Kato edin ot degustatorite moga da kaja che kestenite biaha mnogo dobro dopalnenie

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.