▼
понеделник, 30 януари 2012 г.
неделя, 29 януари 2012 г.
Още студ и сняг и греяно вино
За радост хубавото зимно време се задържа и днес.Което ни позволи нова приятна разходка край града.
Сигурно всички в България си имат сняг, но ето още една порция от нашия, в Благоевград!
Хората се забавляват, правейки фигури и даже ''крепости'' от сняг.(Тук съм с една изкусна кулинарка, която още не е прописала, а зад мен се вижда стената на една крепост от сняг).
И този път на връщане в главата ми се въртяха мисли за топла напитка.Спомних си Коледния
пост на Дени за греяно вино.Просто искам да ви препоръчам да опитате!Сега му е времето, когато навън е снежно, с минусови температури, да се насладите на тази ароматна напитка!
Мандарина, лимон, анасон, канела, карамфил, ванилия, дафинов лист, каберне и мерло!
Аз спазих всичко точно по третата рецепта на Дени и резултатът беше един топъл, разпускащ следобеден разкош!
Желая ви топлина през новата седмица въпреки очакваните арктически температури!
Хората се забавляват, правейки фигури и даже ''крепости'' от сняг.(Тук съм с една изкусна кулинарка, която още не е прописала, а зад мен се вижда стената на една крепост от сняг).
И този път на връщане в главата ми се въртяха мисли за топла напитка.Спомних си Коледния
пост на Дени за греяно вино.Просто искам да ви препоръчам да опитате!Сега му е времето, когато навън е снежно, с минусови температури, да се насладите на тази ароматна напитка!
Мандарина, лимон, анасон, канела, карамфил, ванилия, дафинов лист, каберне и мерло!
Аз спазих всичко точно по третата рецепта на Дени и резултатът беше един топъл, разпускащ следобеден разкош!
Желая ви топлина през новата седмица въпреки очакваните арктически температури!
събота, 28 януари 2012 г.
Лесно и вкусно - сладкиш с компот
Днес въпреки ''предсказанията '' на синоптиците при нас беше един много хубав зимен ден - спокоен, без вятър, а снегът , който натрупа през последните дни само разкрасява всичко:).
Просто канеше за разходка край града!
Беше перфектно, даже не ми се прибираше.
Бялата пътека, дърветата с белите премени, реката, хрупкащият под краката сняг ....прекрасно! Затова искам да споделя част от това преживяване!
А след това у дома - чай с коняк пред камината :).
Тези дни се въздържам от приготвяне на сладкиши, но за случая имах един лек сладкиш с компот от праскови, който правих предния ден. Класика от далечно минало, когато нямаше толкова разнообразни продукти :).
Предлагам тази рецепта защото е леко, лесно, бързо и вкусно.
Продукти
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
30 г разтопено масло
ванилия
бакпулвер
1 компот от праскови (кайсии)
70 г масло за плодовете
захар за захарен сироп , ако е необходим*
1 п. готов крем без варене(може и без него)
300 мл прясно мляко за крема
2 с.л. кисело мляко за крема
( при 12 парчета)
* ако сиропът от компота е малко, се сварява допълнително.Например 1 ч.ч.вода с 1 ч.ч. захар.Общо трябва да има около 500мл сироп.
Просто канеше за разходка край града!
Беше перфектно, даже не ми се прибираше.
Бялата пътека, дърветата с белите премени, реката, хрупкащият под краката сняг ....прекрасно! Затова искам да споделя част от това преживяване!
А след това у дома - чай с коняк пред камината :).
Тези дни се въздържам от приготвяне на сладкиши, но за случая имах един лек сладкиш с компот от праскови, който правих предния ден. Класика от далечно минало, когато нямаше толкова разнообразни продукти :).
Предлагам тази рецепта защото е леко, лесно, бързо и вкусно.
Продукти
за форма 26 см или по-голяма
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
30 г разтопено масло
ванилия
бакпулвер
1 компот от праскови (кайсии)
70 г масло за плодовете
захар за захарен сироп , ако е необходим*
1 п. готов крем без варене(може и без него)
300 мл прясно мляко за крема
2 с.л. кисело мляко за крема
Калции: 1160 мг
Протеини: 92.7 г
Въглехидрати: 472.1 г
Животински мазнини: 156.2 г
Растителни мазнини: 2.2 г
на 1 порция 310 Ккал( при 12 парчета)
* ако сиропът от компота е малко, се сварява допълнително.Например 1 ч.ч.вода с 1 ч.ч. захар.Общо трябва да има около 500мл сироп.
петък, 27 януари 2012 г.
Ароматни хлебчета с масло и кашкавал
След фурора, които направиха сред моите дегустатори и почитатели Ароматни чеснови хлебчета с билки не вярвах , че ще успея с други подобни меки, вкусни и ароматни хлебчета.
Но, който търси , намира:).
Това са хлебчета по една по-стара рецепта на Йоли.Вместо сминдух използвах шарена сол и босилек.Лесно и вкусно.:)
Продукти
за 12 хлебчета
500 г брашно
7 г , 1 п.суха мая
2 малки яйца
250 мл прясно мляко
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 чл. захар
за пълнежа
50 г масло
1/2 ч.л. шарена сол
сусам за поръсване
Калории - общо
2762 Ккал
на 1 хлебче - 230 Ккал
Приготвяне
Брашното се пресява.Малка част от него се смесва с маята и се залива с затопленото мляко.Разбърква се и се оставя на топло да шупне.
Смесва се със зехтина, яйцето и солта.(Яйцата се разбиват съвсем леко предварително и се отделят 1-2 лъжици за намазване.)
Постепенно се добавя останалото брашно и се замесва меко тесто.Може да се наложи да се добави малко брашно за да не е лепкаво.Прехвърля се в намзнена купа.
Тестото се оставя да втасва на топло до удвояване на обема.Аз го държа във фурната, предварително загрята до 50 С и след това изключена.Така втасва за около 30 минути.
Втасалото тесто се омесва за малко и се разделя на 2 еднакви топки.Оставя се да почине за 10 мин.
Всяка топка се разточва на правоъгълник и се намазва с маслото, предварително смесено със шарената сол и босилека.Наръсват се с кашкавал.
Правоъгълникът се навива на стегнато руло.Реже се на триъгълници - всъщност фигурките са трапец:).От едно руло се правят 6 трапецовидни парчета.
Нареждат се в тава , покрита с намаслена хартия за печене.Оставя се рзстояние защото се надуват при втасването.
Оставят се да втасват на топло за около 15 минути.Притискат се в средата, може да се използва набрашнена пръчица, за да се разтворят пластовете, малко приличат на пеперуди:).
Намазват се с малко яйце смесено с прясно мляко .Наръсват се със сусам.
Пече се на 180 С.
Гренобълска салата от прясно зеле с ябълки и ....
Това е една салата, която приготвям много често през зимата.Някъде съм я срещала като ''гренобълска'' .
Тъй като не правя зимнини и цяла зима продължаваме с пресни зеленчуци, тази свежа и ароматна салата разнообразява ограничените зимни предложения.
Няма нищо общо с трационната '' зеле с моркови'':), не се заблуждавайте от непретенциозния й външен вид. :)
Лесна е , продуктите са достъпни, а е впечатляващо вкусна.Винаги предизвиква положителни коментари и учудване заради различния вкус, който придобива зелето, поднесено по този начин.
300 г прясно зеле
300г ябълки
100г стар лук, най-добре червен
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
черен пипер
50г печени едро нарязани солени орехи
за заливката
40 мл зехтин
20 мл оцет
1 ч.л. горчица
100 мл течна сметана
за по-диетично може да се използва кисело мляко вместо сметана
сол
Приготвяне
Зелето се нарязва на ситно.
Ябълките се нарязват на кубчета.Напръскават се с лимоновия сок.
Лукът се нарязва на много дребно.Орехите се нарязват на едро.
Всичко се разбърква.Наръсва се малко черен пипер.Залива се със заливката, приготвена като всички продукти се смесват в купичка и се разбъркват до пълно хомонегизиране.
Оставя се за половин час в хладилник да отлежи преди сервирането.
Тъй като не правя зимнини и цяла зима продължаваме с пресни зеленчуци, тази свежа и ароматна салата разнообразява ограничените зимни предложения.
Няма нищо общо с трационната '' зеле с моркови'':), не се заблуждавайте от непретенциозния й външен вид. :)
Лесна е , продуктите са достъпни, а е впечатляващо вкусна.Винаги предизвиква положителни коментари и учудване заради различния вкус, който придобива зелето, поднесено по този начин.
Продукти
за 4-6 порции300 г прясно зеле
300г ябълки
100г стар лук, най-добре червен
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
черен пипер
50г печени едро нарязани солени орехи
за заливката
40 мл зехтин
20 мл оцет
1 ч.л. горчица
100 мл течна сметана
за по-диетично може да се използва кисело мляко вместо сметана
сол
Калории - общо 1174 Ккал
на 1 порция 200- 290 КкалПриготвяне
Зелето се нарязва на ситно.
Ябълките се нарязват на кубчета.Напръскават се с лимоновия сок.
Лукът се нарязва на много дребно.Орехите се нарязват на едро.
Всичко се разбърква.Наръсва се малко черен пипер.Залива се със заливката, приготвена като всички продукти се смесват в купичка и се разбъркват до пълно хомонегизиране.
Оставя се за половин час в хладилник да отлежи преди сервирането.
вторник, 24 януари 2012 г.
Печен лук, пълнен с кайма
Никога не би ми хрумнало да направя такова нещо, но изглежда с четенето и писането идват апетитът и смелостта!:)
Резултатът беше една лека вечеря, която може да бъде и доста впечатляващо предястие в друг случай.Печеният , леко карамелизан лук се съчетава много добре с каймата, допълнително овкусена от морков, картоф и подправките.Рецептата е от блога на Пепи.Пробвах и с цял , издълбан лук и с разрязан по средата.Като вкус нямаше разлика.
3-4 глави стар лук
200 г кайма
1 морков
1 малък картоф
1-2 с.л. мазнина- олио , зехтин
1 с.л. доматено пюре, кетчуп
кимион, сол, босилек или друго по избор
1 с.л. соев сос
3 с.л. вино
50 мл вода
Калории - общо 1050 Ккал
на 1 порция - 525 Ккал
Лукът се обелва и или се отрязва капаче или се срязва на две и се издълбава така че да останат до 2-3 слоя .
Каймата се омесва заедно с настърганите морков, картоф, доматено пюре и подправки.
Лукът се пълни с каймата.
Поставя се в съд с капак - гърне, йенска тенджера.
Наливат се течностите - соев сос, вино, вода.
Напълненият лук се напръсква с малко мазнина.
Затваря се с капак или фолио и се пече 1 час или малко повече до пълно омекване на лука..
При мен 1 час и 15 минути.
Аз приготвих бешамел и го сервирах със сос.Но може би вариантът с настърган кашкавал върху лукчетата, ще бъде също много добър.
Резултатът беше една лека вечеря, която може да бъде и доста впечатляващо предястие в друг случай.Печеният , леко карамелизан лук се съчетава много добре с каймата, допълнително овкусена от морков, картоф и подправките.Рецептата е от блога на Пепи.Пробвах и с цял , издълбан лук и с разрязан по средата.Като вкус нямаше разлика.
Продукти
за 2 порции
3-4 глави стар лук
200 г кайма
1 морков
1 малък картоф
1-2 с.л. мазнина- олио , зехтин
1 с.л. доматено пюре, кетчуп
кимион, сол, босилек или друго по избор
1 с.л. соев сос
3 с.л. вино
50 мл вода
Калории - общо 1050 Ккал
Приготвяне
Лукът се обелва и или се отрязва капаче или се срязва на две и се издълбава така че да останат до 2-3 слоя .
Каймата се омесва заедно с настърганите морков, картоф, доматено пюре и подправки.
Лукът се пълни с каймата.
Поставя се в съд с капак - гърне, йенска тенджера.
Наливат се течностите - соев сос, вино, вода.
Напълненият лук се напръсква с малко мазнина.
Затваря се с капак или фолио и се пече 1 час или малко повече до пълно омекване на лука..
При мен 1 час и 15 минути.
Аз приготвих бешамел и го сервирах със сос.Но може би вариантът с настърган кашкавал върху лукчетата, ще бъде също много добър.
понеделник, 23 януари 2012 г.
Супа топчета
Още една класика в българската кухня.:)
за 6 - 8 порции
300 г кайма ( не тлъста, аз си я правя)
1 голяма глава лук
1 морков
1 чушка
150 г ориз
брашно
20 мл зехтин ( 2 с .л.)
сол, черен пипер, чубрица
целина
корени или стъбълца на магданоз, копър
Калории - общо 1750 Ккал
на 1 порция 250 Ккал
Лукът и морковите се нарязват на дребно и се задушават в малко вода и мазнината.(не се пържи) . Добавят се целината и нарязани дръжки на морков и копър.Посолява се.По-късно се добавя и ситно нарязаната чушка.През това време от каймата се оформят топчета, поръсват се с брашно и се овалват добре.
След като зеленчуците омекнат се долива вода, около 2 литра.
Изчаква се да заври и се изсипват набрашнените топчета.Внимателно се разбърква за да не залепнат и се оставя да ври 10 минути на силен огън.
Добавя се оризът и се намалява.Ври още 10-15 минути.Наръсва се със суха чубрица и черен пипер.
Супата може да се застрои със застройка - сурова или варена , приготвена от мляко и яйце, сметана. Аз не застройвам защото по-бързо се разваля при престояването.
Продукти
300 г кайма ( не тлъста, аз си я правя)
1 голяма глава лук
1 морков
1 чушка
150 г ориз
брашно
20 мл зехтин ( 2 с .л.)
сол, черен пипер, чубрица
целина
корени или стъбълца на магданоз, копър
Калории - общо 1750 Ккал
на 1 порция 250 Ккал
Приготвяне
Лукът и морковите се нарязват на дребно и се задушават в малко вода и мазнината.(не се пържи) . Добавят се целината и нарязани дръжки на морков и копър.Посолява се.По-късно се добавя и ситно нарязаната чушка.През това време от каймата се оформят топчета, поръсват се с брашно и се овалват добре.
След като зеленчуците омекнат се долива вода, около 2 литра.
Изчаква се да заври и се изсипват набрашнените топчета.Внимателно се разбърква за да не залепнат и се оставя да ври 10 минути на силен огън.
Добавя се оризът и се намалява.Ври още 10-15 минути.Наръсва се със суха чубрица и черен пипер.
Супата може да се застрои със застройка - сурова или варена , приготвена от мляко и яйце, сметана. Аз не застройвам защото по-бързо се разваля при престояването.
неделя, 22 януари 2012 г.
Ореховки - лесно, вкусно, добре познато
Ореховките са мил мой спомен от детството.
Аз съм достатъчно стара за да си спомням готвенето на печка на дърва:)А това не позволява кои знае какви сладкарски постижения! Та, ореховките бяха нещо изключително и празнично, но в нашия град не се продаваха.Моята майка често ходеше командировка до София и едно от нещата , които ми носеше бяха ореховки! Тогава ми изглеждаха като най-вкусното нещо на света!
Съпругът ми също много ги обича.Наскоро се сетих за ореховките покрай тортата ''Павлова".
А днес има и допълнителна причина студено ни е и не ни се излиза.Отвън е красиво, но мрачно.Искаше ми се нещо, което да ни стопли:)
Ииии, ето ги сега - златисти, хрупкави слънчица, мили детски спомени:)
2 белтъка - 75 г
130 г пудра захар( видяха ми се сладки,бих намалила)
200 г едро смлени орехи
1/2ч.л. канела
няколко капки лимонов сок
Калории - общо 1885 Ккал
за 1 бройка - 50 Ккал
С лъжичка се сипва върху намаслена хартия за печене.Може отгоре да се постави по една половинка орехова ядка.Трябва да има разстояние между сладките защото се надуват.
Пече се на 150 С 45 минути.Ако ги харесвате като мен по-препечени може до 50.Отлепват се веднага от хартията.
Добавям връзка към още едни целувки тук.
Аз съм достатъчно стара за да си спомням готвенето на печка на дърва:)А това не позволява кои знае какви сладкарски постижения! Та, ореховките бяха нещо изключително и празнично, но в нашия град не се продаваха.Моята майка често ходеше командировка до София и едно от нещата , които ми носеше бяха ореховки! Тогава ми изглеждаха като най-вкусното нещо на света!
Съпругът ми също много ги обича.Наскоро се сетих за ореховките покрай тортата ''Павлова".
А днес има и допълнителна причина студено ни е и не ни се излиза.Отвън е красиво, но мрачно.Искаше ми се нещо, което да ни стопли:)
Продукти
130 г пудра захар( видяха ми се сладки,бих намалила)
200 г едро смлени орехи
1/2ч.л. канела
няколко капки лимонов сок
Калории - общо 1885 Ккал
за 1 бройка - 50 Ккал
Приготвяне
Белтъците се разбиват на сняг с няколко капки лимонов сок.Внимателно с постоянно разбъркване се прибавя захарта и се разбива .С дървена лопатка се бърка докато се прибавят орехите.С лъжичка се сипва върху намаслена хартия за печене.Може отгоре да се постави по една половинка орехова ядка.Трябва да има разстояние между сладките защото се надуват.
Пече се на 150 С 45 минути.Ако ги харесвате като мен по-препечени може до 50.Отлепват се веднага от хартията.
Добавям връзка към още едни целувки тук.
събота, 21 януари 2012 г.
Канелони с кайма и доматен сос
Това е първата ми среща с канелоните :)Оказа се особено вкусна и май ще се повтаря!
Както всяка друга паста...:) Май не познавам човек, който да не обича паста в някакъв вид. Пълненето ми се струваше пипкава работа и затова се захванах малко колебливо.То не било трудно, само на първата пуричка , докато улуча как точно, после всичко стана бързо.
Само да уточня за продуктите
- каймата си я правя в магазина - купувам телешки шол и свинска плешка и ми я мелят.300 г свинско със 700г телешко.
- може да се използват всякакви сирена, но аз исках да е по-леко и затова използвах извара
( естествено без кайма, само със сирена и зеленчуци също е добре)
Продукти
за 3 порции
8 пурички канелони - 85 г
300 г кайма
2 глави стар лук
5-6 скилидки чесън
1 с.л. зехтин
400 г домати на кубчета консерва
2 с.л. кетчуп или лютеница
100 г извара
50 г кашкавал
сол, черен пипер, риган, босилек
Калории - общо 1762 Ккал
на 1 порция 588 Ккал
Най-напред пълнежът..Една глава лук се нарязва на ситно и се задушава за кратко в зехтина заедно с 2-3 скилидки чесън.Прибавя се каймата и се бърка докато посивее и стане на трохи.
Добавя се кетчупът и се разбърква няколко пъти.Овкусява се със сол, черен пипер и риган.
Сосът - Една глава лук се задушава в 50 мл червено вино до омекване на не много силен огън.Ако е необходимо се добавя малко вода за да омекне добре.Добавят се доматите и се оставя да къкри няколко минути.Овкусява се със сол, черен пипер, босилек и няколко нарязани на ситно скилидки чесън.Смесва се с изварата.
На дъното на тавичка се слага малко от соса.Аз използвах стъклен съд с капак.Ако няма капак трябва да се завие с алуминиево фолио.
Канелоните ( не се варят) се пълнят с малка лъжичка.Помагате си с дръжката на втора малка лъжичка , с която пълнежът се натъпква.Редят се върху соса.Отгоре се залива с останалия сос.
Покрива се и се слага във фурната на 200 С.
Пече се 40 минути и се открива.Наръсва се с настъргания кашкавал и се запича за още 5 минути.Сервира се топло.
Както всяка друга паста...:) Май не познавам човек, който да не обича паста в някакъв вид. Пълненето ми се струваше пипкава работа и затова се захванах малко колебливо.То не било трудно, само на първата пуричка , докато улуча как точно, после всичко стана бързо.
Само да уточня за продуктите
- каймата си я правя в магазина - купувам телешки шол и свинска плешка и ми я мелят.300 г свинско със 700г телешко.
- може да се използват всякакви сирена, но аз исках да е по-леко и затова използвах извара
( естествено без кайма, само със сирена и зеленчуци също е добре)
Продукти
за 3 порции
8 пурички канелони - 85 г
300 г кайма
2 глави стар лук
5-6 скилидки чесън
1 с.л. зехтин
400 г домати на кубчета консерва
2 с.л. кетчуп или лютеница
100 г извара
50 г кашкавал
сол, черен пипер, риган, босилек
Калории - общо 1762 Ккал
на 1 порция 588 Ккал
Приготвяне
Най-напред пълнежът..Една глава лук се нарязва на ситно и се задушава за кратко в зехтина заедно с 2-3 скилидки чесън.Прибавя се каймата и се бърка докато посивее и стане на трохи.
Добавя се кетчупът и се разбърква няколко пъти.Овкусява се със сол, черен пипер и риган.
Сосът - Една глава лук се задушава в 50 мл червено вино до омекване на не много силен огън.Ако е необходимо се добавя малко вода за да омекне добре.Добавят се доматите и се оставя да къкри няколко минути.Овкусява се със сол, черен пипер, босилек и няколко нарязани на ситно скилидки чесън.Смесва се с изварата.
На дъното на тавичка се слага малко от соса.Аз използвах стъклен съд с капак.Ако няма капак трябва да се завие с алуминиево фолио.
Канелоните ( не се варят) се пълнят с малка лъжичка.Помагате си с дръжката на втора малка лъжичка , с която пълнежът се натъпква.Редят се върху соса.Отгоре се залива с останалия сос.
Покрива се и се слага във фурната на 200 С.
Пече се 40 минути и се открива.Наръсва се с настъргания кашкавал и се запича за още 5 минути.Сервира се топло.