понеделник, 30 януари 2012 г.

Споделена топлина в студена зимна вечер (няма рецепта, само огън!)

 Откакто сме двама, палим много рядко камината.Но в тези много студени дни си спомних с удоволствие за топлината на живия огън....как пукат дървата, как мирише:)!
Споделям с вас това удоволствие!


                                                             





неделя, 29 януари 2012 г.

Още студ и сняг и греяно вино

 За радост хубавото зимно време се задържа и днес.Което ни позволи нова приятна разходка край града.



Сигурно всички в България си имат сняг, но ето още една порция от нашия, в Благоевград!
Хората се забавляват, правейки фигури и даже ''крепости'' от сняг.(Тук съм с една изкусна кулинарка, която още не е прописала, а зад мен се вижда стената на една крепост от сняг).




И този път на връщане в главата ми се въртяха мисли за топла напитка.Спомних си Коледния
пост на Дени за греяно вино.Просто искам да ви препоръчам да опитате!Сега му е времето, когато навън е снежно, с минусови температури, да се насладите на тази ароматна напитка!



Мандарина, лимон, анасон, канела, карамфил, ванилия, дафинов лист, каберне и мерло!
Аз спазих всичко точно по третата рецепта  на Дени и резултатът беше един топъл, разпускащ следобеден разкош!


Желая ви топлина през новата седмица въпреки очакваните арктически температури!

събота, 28 януари 2012 г.

Лесно и вкусно - сладкиш с компот

Днес  въпреки ''предсказанията '' на синоптиците при нас беше един много хубав зимен ден  - спокоен, без вятър, а снегът , който натрупа през последните дни само разкрасява всичко:).



Просто канеше за разходка край града!


 
Беше перфектно, даже не ми се прибираше.



 Бялата пътека, дърветата с белите премени, реката, хрупкащият под краката сняг ....прекрасно! Затова искам да споделя част от това преживяване!

 
А след това  у дома  - чай с коняк пред камината :).
Тези дни се въздържам от приготвяне на сладкиши, но за случая имах един лек  сладкиш с компот от праскови, който правих предния ден. Класика от далечно минало, когато нямаше толкова разнообразни продукти :).
Предлагам тази рецепта защото е леко, лесно, бързо и вкусно.


  Продукти
за форма 26 см или по-голяма

 4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
30 г разтопено масло
ванилия
бакпулвер
1 компот от праскови (кайсии)
70 г масло за плодовете
захар за захарен сироп , ако е необходим*
1 п. готов крем без варене(може и без него)
300 мл прясно мляко за крема
2 с.л. кисело мляко за крема


Килокалории: 3685 .

Калции: 1160 мг

Протеини: 92.7 г

Въглехидрати: 472.1 г

Животински мазнини: 156.2 г

Растителни мазнини: 2.2 г
на 1 порция  310 Ккал
                      ( при 12 парчета)

 * ако сиропът от компота е малко, се сварява допълнително.Например 1 ч.ч.вода с 1 ч.ч. захар.Общо трябва да има около 500мл сироп.



петък, 27 януари 2012 г.

Ароматни хлебчета с масло и кашкавал


След  фурора, които направиха сред моите дегустатори и почитатели  Ароматни чеснови хлебчета с билки не вярвах , че ще успея с  други подобни меки, вкусни и ароматни хлебчета.
Но, който търси , намира:).
Това са хлебчета по една по-стара рецепта на Йоли.Вместо сминдух използвах шарена сол и босилек.Лесно и вкусно.:)

 Продукти
за 12 хлебчета

500 г брашно
7 г , 1 п.суха мая
2 малки яйца
250 мл прясно мляко
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 чл. захар
 за пълнежа
50 г масло
1/2 ч.л. шарена сол
 сусам за поръсване





Калории - общо 
2762 Ккал
на 1 хлебче - 230 Ккал




Приготвяне

Брашното се пресява.Малка част от него се смесва с маята и се залива с затопленото мляко.Разбърква се и се оставя на топло да шупне.

Смесва се със зехтина, яйцето и солта.(Яйцата се разбиват съвсем леко предварително и се отделят 1-2 лъжици за намазване.)
Постепенно се добавя останалото брашно и се замесва меко тесто.Може да се наложи да се добави малко брашно за да не е лепкаво.Прехвърля се в намзнена купа.
Тестото се оставя да втасва на топло до удвояване на обема.Аз го държа във фурната, предварително загрята до 50 С и след това изключена.Така втасва за около 30 минути.


Втасалото тесто се омесва за малко и се разделя на 2 еднакви топки.Оставя се да почине за 10 мин.
Всяка топка се разточва на правоъгълник и се намазва с маслото, предварително смесено със шарената сол и босилека.Наръсват се с кашкавал.
Правоъгълникът се навива на стегнато руло.Реже се на триъгълници - всъщност фигурките са трапец:).От едно руло се правят 6 трапецовидни парчета.





 Нареждат се в тава , покрита с намаслена хартия за печене.Оставя се рзстояние защото се  надуват при втасването.
Оставят се да втасват на топло за около 15 минути.Притискат се в средата, може да се използва набрашнена пръчица, за да се разтворят пластовете, малко приличат на пеперуди:).
Намазват се с малко яйце смесено с прясно мляко .Наръсват се със сусам.
Пече се на 180 С.







Гренобълска салата от прясно зеле с ябълки и ....

Това е една салата, която приготвям много често през зимата.Някъде съм я срещала като ''гренобълска'' .
Тъй като не правя зимнини и цяла зима продължаваме с пресни зеленчуци, тази свежа и ароматна салата разнообразява ограничените зимни предложения.



Няма нищо общо с трационната  '' зеле с моркови'':), не се заблуждавайте от непретенциозния й външен вид. :)
Лесна е , продуктите са достъпни, а е впечатляващо вкусна.Винаги  предизвиква положителни коментари и учудване заради различния вкус, който придобива зелето, поднесено по този начин.
                                  
  Продукти 
  за 4-6 порции

300 г прясно зеле
300г ябълки
100г стар лук, най-добре червен
прясно изцеден  сок от  1/2 лимон
черен пипер
50г печени едро нарязани солени орехи

за заливката
40 мл зехтин
20 мл оцет
1 ч.л. горчица
100 мл течна сметана
за по-диетично може да се използва кисело мляко вместо сметана
сол


Калории - общо 1174 Ккал
на 1 порция 200- 290 Ккал

                                     Приготвяне

Зелето се нарязва на ситно.
Ябълките се нарязват на кубчета.Напръскават се с лимоновия сок.
Лукът се нарязва на много дребно.Орехите се нарязват на едро.
Всичко се разбърква.Наръсва се малко черен пипер.Залива се със заливката, приготвена като всички продукти се смесват в купичка и се разбъркват до пълно хомонегизиране.
Оставя се за половин час в хладилник да отлежи преди сервирането.


вторник, 24 януари 2012 г.

Печен лук, пълнен с кайма

Никога не би ми хрумнало да направя такова нещо, но изглежда с четенето и писането идват апетитът и смелостта!:)


 Резултатът беше една лека вечеря, която може да бъде и доста впечатляващо предястие в друг случай.Печеният , леко карамелизан лук се съчетава много добре с каймата, допълнително овкусена от морков, картоф и подправките.Рецептата е от блога на  Пепи.Пробвах и с цял , издълбан лук и с разрязан по средата.Като вкус нямаше разлика.

Продукти 
за 2 порции

3-4 глави стар лук 
200 г кайма
1 морков
1 малък картоф
1-2 с.л. мазнина- олио , зехтин
1 с.л. доматено пюре, кетчуп
кимион, сол, босилек или друго по избор
1 с.л. соев сос
3 с.л. вино
50 мл вода

Калории - общо 1050 Ккал 

на 1 порция - 525 Ккал





Приготвяне

Лукът се обелва и или се отрязва капаче или се срязва на две и се издълбава така че да останат до 2-3 слоя .
Каймата се омесва заедно с настърганите морков, картоф, доматено пюре и подправки.
Лукът се пълни с каймата.
Поставя се в съд с капак - гърне, йенска тенджера.
Наливат се течностите - соев сос, вино, вода.
Напълненият лук се напръсква с малко мазнина.

Затваря се с капак или фолио и се пече 1 час или малко повече до пълно омекване на лука..
При мен 1 час и 15 минути.



Аз приготвих   бешамел и го сервирах със сос.Но може би вариантът с настърган кашкавал върху лукчетата, ще бъде също много добър.























понеделник, 23 януари 2012 г.

Супа топчета

Още една класика в българската кухня.:)



Продукти 
 за 6 - 8 порции

300 г кайма ( не тлъста, аз си я правя)
1 голяма глава лук
1 морков
1 чушка
150 г ориз
брашно
20 мл зехтин ( 2 с .л.)
сол, черен пипер, чубрица
целина
корени или стъбълца на магданоз, копър

Калории - общо 1750 Ккал



 на 1 порция  250 Ккал


Приготвяне

Лукът и морковите се нарязват на дребно и се задушават в малко вода и мазнината.(не се пържи) . Добавят се целината и нарязани дръжки на морков и копър.Посолява се.По-късно се добавя и ситно нарязаната чушка.През това време от каймата се оформят топчета, поръсват се с брашно и се овалват добре.
След като зеленчуците омекнат се долива вода, около 2 литра.
Изчаква се да заври и се изсипват набрашнените топчета.Внимателно се разбърква за да не залепнат и се оставя да ври 10 минути на силен огън.
Добавя се оризът и се намалява.Ври още 10-15 минути.Наръсва се със суха чубрица и черен пипер.


Супата може да се застрои със застройка - сурова или варена , приготвена от мляко и яйце, сметана.  Аз не застройвам защото по-бързо се разваля при престояването.

неделя, 22 януари 2012 г.

Ореховки - лесно, вкусно, добре познато

Ореховките са мил мой спомен от детството.



Аз съм достатъчно стара за да си спомням готвенето на печка на дърва:)А това не позволява  кои знае какви сладкарски постижения! Та, ореховките бяха нещо изключително и празнично, но в нашия град не се продаваха.Моята майка често ходеше командировка до София и едно от нещата , които ми носеше бяха ореховки! Тогава ми изглеждаха като най-вкусното нещо на света!
Съпругът ми също много ги обича.Наскоро се сетих за ореховките покрай тортата ''Павлова".
А днес има и допълнителна причина  студено ни е и не ни се излиза.Отвън е красиво, но  мрачно.Искаше ми се нещо, което да ни стопли:)

Ииии, ето ги сега  - златисти, хрупкави слънчица, мили детски спомени:)



Продукти

2 белтъка - 75 г
130 г пудра захар( видяха ми се сладки,бих намалила)
200 г едро смлени орехи
1/2ч.л. канела
няколко капки лимонов сок

Калории - общо 1885 Ккал

за 1 бройка - 50 Ккал


Приготвяне

Белтъците се разбиват на сняг с няколко капки лимонов сок.Внимателно с постоянно разбъркване се прибавя захарта и се разбива .С дървена лопатка се бърка докато се прибавят орехите.

С лъжичка се сипва върху намаслена хартия за печене.Може отгоре да се постави по една половинка орехова ядка.Трябва да има разстояние между сладките защото се надуват.

Пече се на 150 С 45 минути.Ако ги харесвате като мен по-препечени може до 50.Отлепват се веднага от хартията.





Добавям връзка към още едни целувки тук.

събота, 21 януари 2012 г.

Канелони с кайма и доматен сос

Това е първата ми среща с канелоните :)Оказа се особено вкусна и май ще се повтаря!


Както всяка друга паста...:) Май не познавам човек, който да не обича паста в някакъв вид. Пълненето ми се струваше пипкава работа и затова се захванах малко колебливо.То не било трудно, само на първата пуричка , докато улуча как точно, после всичко стана бързо.
 Само да уточня за продуктите
- каймата си я правя в магазина  - купувам телешки шол и свинска плешка и ми я мелят.300 г свинско със 700г телешко.
- може да се използват всякакви сирена, но аз исках да е по-леко и затова използвах извара
( естествено без кайма, само със сирена и зеленчуци също е добре)

Продукти
 за 3 порции

8 пурички канелони  - 85 г
300 г кайма
2 глави стар лук
5-6 скилидки чесън
1 с.л. зехтин
400 г домати на кубчета консерва
2 с.л. кетчуп или лютеница
100 г извара
50 г кашкавал
сол, черен пипер, риган, босилек


Калории - общо 1762 Ккал

на 1 порция  588 Ккал




Приготвяне

Най-напред пълнежът..Една глава лук се нарязва на ситно и се задушава за кратко в зехтина заедно с 2-3 скилидки чесън.Прибавя се каймата и се бърка докато посивее и стане на трохи.
Добавя се кетчупът и се разбърква няколко пъти.Овкусява се със сол, черен пипер и риган.




Сосът - Една глава лук се задушава в 50 мл червено вино до омекване на не много силен огън.Ако е необходимо се добавя малко вода за да омекне добре.Добавят се доматите и се оставя да къкри няколко минути.Овкусява се със сол, черен пипер, босилек и няколко нарязани на ситно скилидки чесън.Смесва се с изварата.
На дъното на тавичка се слага малко от соса.Аз използвах стъклен съд с капак.Ако няма капак трябва да се завие с алуминиево фолио.


Канелоните ( не се варят) се пълнят с малка лъжичка.Помагате си с дръжката на втора малка лъжичка , с която пълнежът се натъпква.Редят се върху соса.Отгоре се залива с останалия сос.
Покрива се и се слага във фурната на 200 С.











Пече се 40 минути и се открива.Наръсва се с настъргания кашкавал и се запича за още 5 минути.Сервира се топло.