неделя, 22 януари 2012 г.

Ореховки - лесно, вкусно, добре познато

Ореховките са мил мой спомен от детството.



Аз съм достатъчно стара за да си спомням готвенето на печка на дърва:)А това не позволява  кои знае какви сладкарски постижения! Та, ореховките бяха нещо изключително и празнично, но в нашия град не се продаваха.Моята майка често ходеше командировка до София и едно от нещата , които ми носеше бяха ореховки! Тогава ми изглеждаха като най-вкусното нещо на света!
Съпругът ми също много ги обича.Наскоро се сетих за ореховките покрай тортата ''Павлова".
А днес има и допълнителна причина  студено ни е и не ни се излиза.Отвън е красиво, но  мрачно.Искаше ми се нещо, което да ни стопли:)

Ииии, ето ги сега  - златисти, хрупкави слънчица, мили детски спомени:)



Продукти

2 белтъка - 75 г
130 г пудра захар( видяха ми се сладки,бих намалила)
200 г едро смлени орехи
1/2ч.л. канела
няколко капки лимонов сок

Калории - общо 1885 Ккал

за 1 бройка - 50 Ккал


Приготвяне

Белтъците се разбиват на сняг с няколко капки лимонов сок.Внимателно с постоянно разбъркване се прибавя захарта и се разбива .С дървена лопатка се бърка докато се прибавят орехите.

С лъжичка се сипва върху намаслена хартия за печене.Може отгоре да се постави по една половинка орехова ядка.Трябва да има разстояние между сладките защото се надуват.

Пече се на 150 С 45 минути.Ако ги харесвате като мен по-препечени може до 50.Отлепват се веднага от хартията.





Добавям връзка към още едни целувки тук.

4 коментара:

  1. Може и да е мрачно навън, но с този бял снежец пейзажът изглежда толкова красив :-)Много са ти сладки ореховките!
    Хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Навън изглежда приказно, еххх... и тук да беше така заснежено, но уви не е! А ореховките на мен и сега ми се струват най-вкусното нещо на света:),А твоите изглеждат много вкусни!!!Успешна седмица:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!Аз много обичам зимата и снега, само да не духа!Тази седмица чакаме още сняг!Хубава седмица на теб!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.