понеделник, 23 януари 2012 г.

Супа топчета

Още една класика в българската кухня.:)



Продукти 
 за 6 - 8 порции

300 г кайма ( не тлъста, аз си я правя)
1 голяма глава лук
1 морков
1 чушка
150 г ориз
брашно
20 мл зехтин ( 2 с .л.)
сол, черен пипер, чубрица
целина
корени или стъбълца на магданоз, копър

Калории - общо 1750 Ккал



 на 1 порция  250 Ккал


Приготвяне

Лукът и морковите се нарязват на дребно и се задушават в малко вода и мазнината.(не се пържи) . Добавят се целината и нарязани дръжки на морков и копър.Посолява се.По-късно се добавя и ситно нарязаната чушка.През това време от каймата се оформят топчета, поръсват се с брашно и се овалват добре.
След като зеленчуците омекнат се долива вода, около 2 литра.
Изчаква се да заври и се изсипват набрашнените топчета.Внимателно се разбърква за да не залепнат и се оставя да ври 10 минути на силен огън.
Добавя се оризът и се намалява.Ври още 10-15 минути.Наръсва се със суха чубрица и черен пипер.


Супата може да се застрои със застройка - сурова или варена , приготвена от мляко и яйце, сметана.  Аз не застройвам защото по-бързо се разваля при престояването.

7 коментара:

  1. Прекрасна супичка, любима на цялото семейство.:-))) Твоята е толкова апетитна, невероятно вкусна изглежда!:-)) Поздравления!
    Когато имаш време, намини през блогчето ми, там те очакват награди!
    Сърдечни поздрави и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ни е любима и на нас,Соня!
    Харсва ми и твоята,така гъстичка!
    Хубав ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Душа давам аз за тая класика ,Соня :)! Чудесна супичка и моя любима !
    Хубав ден и от мен !

    ОтговорИзтриване
  4. Blagodaria Sonia, vsichko koeto sum opitala e vkysno, obiasneno e podrobno i lesno za pravene

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Яна!Радвам се, че ви харесват рецептите, благодаря за доверието и споделеното!Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.