събота, 12 декември 2020 г.

Печено месо от младо прасе



Не случайно месото от малко прасе се брои за деликатес - крехко, нежно , без тлъстини, с хрупкава апетитна коричка. Изпечено на слаб огън просто се топи в устата! Рецептата е лесна за изпълнение. Гарнитурата е по избор.




Продукти
за 5-6 порции
предна или задна четвърт от младо прасе
около 2 кг
смес за подправяне
2 с.л. олио
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. соев сос
1/2 ч.л. чесън
1/2 ч.л. чубрица

 Време за приготвяне: 3 часа
- за подготовка - 10 мин.
 - за готвене -  2-3 часа

Калории 
Общо Ккал 
За една порция Ккал 




Приготвяне

 Подправките и мазнината се смесват в малка чашка.
Месото се натрива добре с приготвената смес.
Поставя се в тава на дъното, на която има решетка или дървени пръчки ( лъжици), за да не се залепи при печенето. 
Налива се около 400 мл вода, смесена с 1-2 с.л. олио.
Тавата с месото се поставя в гореща фурна ( 220 С) за 15 минути. Изважда се и се покрива плътно а алуминиево фолио. Фурната се намалява до 160 С и тавата се връща в нея.
Пече се още около 2 ч. и 30 мин. или до 3 часа. 
Проверява се визуално по кокала, ако месото се е отделило от края на кокала,  вече е готово или с термометър за месо - трябва да е над 82 С. 
Алуминиевото фолио се отстранява и се запича за 15 мин на силна фурна, до образуване на апетитна коричка.
Сервира се с картофи, ориз или зеленчуци.
Аз съм използвала отделената при печенето течност за картофи на фурна, като една част отделих за сос.


Оризът е с шафран и стафиди.







1 коментар:

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.